|
02-02-2005, 18:10
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
מערכות מיגון אקטיבי לרק"ם APS
זהו שיחזור סקירה של ינשוף מהפורום הקודם.
ישנן שלוש רמות מיגון לשריון
· פסיבי-פשוט פלטת פלדה. בד"כ פלדה חכמה, ו/או בשיטת הריבוד (שכבות) שכבת פלדה, שכבת אוויר, שכבת פלדה. וכן הלאה. יש פיתוחים של חומרים שמוכנסים בין שכבות הפלדה ומעלים את המיגון.
· ריאקטיבי-המיגון הריאקטיבי מכיל חומרי נפץ שבמגע עם חודרן (חלול אוקינטי) מתפוצצים והודפים את החודרן מגוף הרק"ם. בצורת בלטנים ,קוביות שמחוברות עלהטנק או כפלטות שטוחות שמחוברות לטנק.
· אקטיבי-מערכות מיגון אקטיבי מזהות איומים שקרבים לטנק ודואגות לנטרל אותם, ע"י שיבוש או בפעולה אלימה כנגדו.
עד היום מוגנו טנקים ישראלי במיגון פאסיבי וריאקטיבי בלבד. מערכת מיגון אקטיבית היא המפתח להתמודדות עם מגוון האיומים המודרניים על הטנקים בייחוד במתארי הלחימה הצפויים לצה"ל: בעימות מוגבל ובמלחמה.
האיום:
האיום על רק"ם (רכב קרבי משוריין-טנקים ונגמ"שים) נחלק לארבע קטגוריות:
· האיום הרקטי
· טילי נ"ט
· חודרנים קינטיים
· אמצעי קטילה מערכתיים.
האיום הרקטי: מטולי רקטות נגד טנקים הופיעו בצורה מסיבית במלה"ע ה-2 ומאז הפכו לציוד סטנדרטי של מחלקת החי"ר בכל צבא מודרני. מאפייני האיום הם טווח קצר (סדר גודל של מאות מטרים), חוסר במערכת הנחייה, מחיר זול וכפועל יוצא מזה רוויה של האמצעי בשדה הקרב ופשטות בהפעלה. האמצעי הרקטי הנפוץ ביותר הוא מטול הRPG במזרח והLAW במערב.
עד לפני מספר שנים, האיום הרקטי לא סיכן בצורה משמעותית את כוחות השריון שכן יכולת החדירות שלו הייתה מוגבלת והמיגון הפסיבי הספיק כדי להתמודד איתו, אך בשנים האחרונות החלו להופיע משגרים עם יכולת חדירות גבוהה מאד בעלי רש"ק טאנדם אשר הוכיחו יכולת כנגד טנקים מהשורה הראשונה (טנקי אברהמס אמריקאים נחדרו והושמדו בעירק).
כ"כ במתאר של לחימה א-סימטרית זהו אחד מאמצעי הלחימה הנפוצים ביותר.
RPG-7 עם רקטות PG7VR ו-PG7VL , לרקטת ה-PG7VR יכולת חדירה של מעל ל 750 מ"מ פלדה אחרי מיגון ראקטיבי.
התמונה המפורסמת של נגמ"ש הבראדלי שנחדר ע"י RPG7VR.
ATGM , טילי נ"ט: טיליהנ"ט מהווים את האיום העיקרי על הטנק והרק"ם הכבד בשדה הקרב. יעילותם וקטלניותם של הטילים הוכחה במלחמת יוה"כ, כאשר המצרים הפעילו כמויות גדולות של טילי סאגר כנגד השריון הישראלי. מאפייני האיום הם טווח ארוך יחסית (סדר גודל של 3-8 ק"מ) , מערכתהנחייה המאפשרת דיוק גבוה ורש"ק בעל יכולת חדירה משמעותית.
נהוג לחלק את טילי הנ"ט לדורות ע"פ מערכת ההנחייה והעקיבה שלהם:
דור א' MCLOS , הנחייה ידנית של הכוון לאורך כל זמן מעוף הטיל עד הפגיעה - שיטה פרימיטיבית אך קשה מאד לשיבוש (הסאגר כדוגמא).
דור ב' SACLOS , בשיטה זו פולט הטיל סיגנל הנקלט במערכת המשגר , המערכת משווה את מיקום הטיל ביחס למטרה ומתקנת בהתאם. ז"א שהכוון רק צריך לשמור את המטרה במרכז הצלב והמערכת כבר עושה את השאר.
דור הביניים (רואה כתם) - טילים אלו מוכוונים למטרתם באמצעות כתם לייזר המוקרן על המטרה מהפלטפורמה המשגרת או ע"י כוח ציון נפרד (קרקעי אוירי או ימי) , שיטה זו נותנת גמישות מבצעית שכן הפלטפורמה המשגרת מסוגלת להעלם מהשטח לאחר השיגור בעודהטיל מוכוון ע"י כוח אחר.
דור ג' ACLOS , שגר ושכח - הכוון רוכש מטרה ומשגר, הרב"ת הנמצא בטיל דואג לכלהשאר. לרוב מבוסס חיישן CCD/טרמי או גמ"מ.
מבט על חלקו האחורי של טיל טאו- ניתן לראות את סלילי תיילי ההנחיה והעינית של משדר ה IR.
חודרנים קינטיים: מהווים את הנשק העיקרי של טנק המערכה כנגד מטרות משוריינות אחרות. מאפייני האיום: מהירות גבוה ויכולת חדירות טובה מאד,המגבלה העיקרית של אמצעי זה הינה הטווח - כ3-4 ק"מ.
חודרן קינטי APFSDS בזמן פרידה מהמנעלים.
אמצעי קטילה מערכתיים: אמצעים המופעלים מפלטפורמות מוטסות או מערכותמשולבות כגון NETFIRES העתידית , בסקירה זו אני לא ארחיב על הקטגוריה הנ"ל.
איום נוסף הוא המיקוש נ"ט, גם כנגד איום זה ישנן מערכות אקטיביות, לא נרחיב עליהן כאן.
רקע להתפתחות המיגון האקטיבי:
עם התפתחות הנ"ט, הופיעו בהדרגה מערכות המסוגלות לחדור כל טנק, ממרחק גדול (כיום גם מעבר לטווח הטנק עצמו), ובכל מז"א. החל מירוץ של אמצעי-אמצעי נגד בו הופיעו המיגון הראקטיבי , רש"ק הטאנדם, סגסוגות מתקדמות וארכיטקטורת מיגון משופרת (Chobham לדוגמא). כתוצאה מהמרוץ הנ"ל עלה משקל הטנק בצורה משמעותית , בעוד האיום נשאר בעינו.
בעידן בו יבילות אויר, ניידות וכושר תמרון וצליחת מכשולים היא קריטית הפך נושא המשקל לאחת המגבלות העיקריות, כאשר כל תוספת מיגון גוררת שינויים נוספים (מנוע חזק יותר, ממסרת מאסיבית יותר וכו').
כל שידרוג שכזה מכביד מאד על הטנק ומייקר אותו בעוד בצד הנ"ט מדובר בתוספת עלות זניחה יחסית (רש"ק הטאנדם על RPG כדוגמא להתמודדות עם ראקטיבי) והמרוץ נמשך גם כיום כאשר החלו להופיע תחמושות בעלות רש"ק משולש להתמודדות בני 2 שכבות ראקטיביות!
פגז 3BK31 הרוסי - שימו לב לשלושת הרש"קים.
במקביל להתפתחות בתחום הרש"קים החלו להופיע נשקים המאיימים על גזרות נוספות בטנק ולא רק בחזית , שבעבר הייתה הצפויה ביותר להפגע וכתוצאה מכך גם הממוגנת יותר. כיום נדרש הכלי להגנה על חלקים נוספים, בייחוד חלקו העליון, שכן רוב הנ"ט המודרני תוקף בחליפה עילית (TOW 2Bלדוגמא) או תקיפה בזויות גבוהות של כ 60 מעלות (ג'אוולין האמריקאי לדוגמא) ועד מערכות TOP DOWN התוקפות ב 90 מעלות (SADARM לדוגמא).
טאו 2B - שימו לב ל 2 הרש"קים המופנים כלפי מטה , כאשר חיישני הטיל חשים כי המטרה נמצאת מתחת , מתבצעת היזימה.
SADARM בניסוי - שימו לב לזוית בה מתבצעת החדירה.
ע"מ לתת מענה למגמות אלו, הגיעו המפתחים למסקנה כי יש לפתח מערכות שיוסיפו משקל זעום לטנק ויתנו לו מענה כנגד מגוון גדול של איומים מודרניים ועתידיים.
המענה - מיגון אקטיבי:
המיגון האקטיבי מתחלק ל 2 קטגוריות עיקריות:
· SOFT KILL - שיבוש.
· HARD KILL- השמדה.
מערכות SOFT KILL: מנצלות את נקודות התורפה של מערכות הנ"ט וגורמות לטיל לסטות ממסלולו (שבשים) או להסתיר את המטרה מעיני הכוון ובכך למנוע פגיעה ברק"מ (מדוכות).
שבשים - שבשי נ"ט מהווים למעשה אמצעי ל"א, שנועד לחקות את הסיגנל המוקרן מטילהנ"ט (דור ב'), כאשר עוצמת הסיגנל גדול מזה שנפלט ע"י הטיל. כתוצאה מכך במהלך שלב העקיבה , מפסיקה המערכת להתייחס לטיל ועוברת להתייחס לשבש. מכיוון והשבש ממוקם בצורה מסויימת, המערכת נותנת תיקונים מוטעים לטיל והטיל משובש. מפתחי טילי הנ"ט נתנו מענה לשבשים בכך שקידדו את האות בשיטות שונות, אך גם אותן לרוב ניתן לחקות.
מערכות מתקדמות יותר מצוידות במעגלים "חסיני שיבוש" לדוגמא הטאו 2A שעושה שימוש בגוף טרמי בנוסף לסיגנל ה IR הרגיל. הגוף הטרמי מופעל כאשר יש מקור IR אחר בשדה העקיבה של המערכת , וכך היא יודעת לפסול את מקור ה IR המזוייף.
מערכת השיבוש הראשונה מסוג זה שנכנסה לשימוש מבצעי היא ה-Shtora (רשת) הרוסית המורכבת מ-2 משדרים אלקטרואופטיים הממוקמים בחזית הצריח (40 מעלות כיסוי) כ"כ כוללת המערכת רכיבי גילוי לייזר ומדוכות עשן , עליהם נדון בהמשך.
קיימות מערכות דומות כגון ה MCD האמריקאי וה MAJIC הישראלי.
המשדרהאלקטרואופטי של מערכת השטורה.
מערכת MAJIC הישראלית (ממוקמת בחלקו העליון של הצריח) , כ"כ ניתן לראות את מערכת הPOMALS (מתחת למפנה הגאזים).
בתחום השיבוש יש לזכור כי בכל זירה מצויים טילים בעלי סיגנל שונה וע"מ לתת מענה לכל האיומים יש ליצור משדרים המכסים את כל הסיגנלים הנ"ל.
מערכות השיבוש נותנות פתרון לקבוצת האיום של טילי הנ"ט מדור ב' כאשר כיום קיימים טילים שפותחו כך שיהיו קשים ביותר לשיבוש.
מדוכות - כפי שראינו , השבשים נותניםפתרון חלקי בלבד לאיום הנ"ט. ע"מ לכסות את הפער הנותר, מצויידים רוב הטנקים המודרניים במערכות התראה מוקדמת לגילוי קורנים. מערכות אלו מכסות את תחום הלייזרים (מט"ל , חימוש רוכב קרן או רואה כתם), ה-IR האקטיבי (טנקים מיושנים מצויידים בזרקורי IR אקטיבי) וגמ"מ.
אל מערכות אלו ניתן לממשק מדוכות (הקיימות בטנק ממילא או מדוכות מתקדמות יותר) כך שברגע ויתגלה איום כלשהוא הטנק ימוסך מייד. שיטה זו יעילה כנגד טילים מונחי לייזר (דור הביניים) וטילים מונחי גמ"מ.
בנוסף למיסוך מתקבלת התראה במערכת הקשר בטנק הנותנת לצוות הזדמנות לבצע תמרון התחמקות ולהמנע מפגיעה.
במערכות מתקדמות יותר מצויד הרק"מ במכ"מ, המסוגל לזהות את האיום, לסווג אותו ולאבחן האם הוא נורה לעבר הטנק, כ"כ המכ"מ יודע לזהות מספר איומים ולתעדף אותם. אמצעי זה מאפשר לצוות להגיב גם לאיומים לא קורנים ולא ניתנים לשיבוש כגון טילי דור א', כך שהמדוכות יסתירו את הכלי עם זיהוי האיום.
המדוכות עצמן מסתירות את הכלי באופן מולטיספקטרלי, ז"א גם בתחום הנראה, גם בתחום הטרמי וגם בתחום הלייזר (יש גם מערכות המשלבות מוץ לשיבוש מכ"מ).
יתרונות SOFT KILL זול יחסי , בטיחותי , קל משקל ומספק הגנה רציפה.
חסרונות SOFT KILL מיגון מוגבל כנגד חלק מהאיומים , עדין יחסית, בעיקר המשדרים.
מערכתMCD אמרקאית פגועה בעיראק , תזכורת לפגיעות המשדרים.
HARD KILL , השמדת האיום:
אם נתבונן בפתרונות שהוצגו עד עכשיו נגלה כי המענה הוא חלקי ביותר - חלק מטילי דור ב', ומענה מוגבל לטילי דור א' ודור הביניים. טילי דור ג', האיום הרקטי והחודרן הקינטי נותרו ללא מענה כלל.
המפתחים הגיעו למסקנה, כי ע"מ להפוך את הרכב לשריד באמת, יש להשמיד את האיום בטרם הגיע לטנק, ללא קשר לסוג האיום והממשק שלו עם מערכת השיגור.
בתאוריה, חליפת HARD KILL יעילה תהפוך את הרכב לבלתי פגיע. מערכת שכזו מחייבת המצאות מכ"מ, כפי שצוין למעלה , מחשב יירוט ואמצעי משמיד.
כיום קיימות מערכות HARD KILL רבות בשלבים שונים של פיתוח וישנן כמה מערכות מבצעיות.
הרוסים, היו החלוצים בתחום עם מערכות ה ARENA וה DROZD , שתיהן מבצעיות.
העימות המוגבל ושכיחות האיום הרקטי יצרו מוטיבציה ליצירת מערכות דומות גם במערב, בדגש על מיגון נגמ"שים, שהתגלו כפגיעים מאד לנשק זה, כך שבשנים האחרונות יש מבול של פיתוחים בתחום ממגוון רחב של מדינות , אך הקונספט זהה.
שיטות ההרג הנפוצות הן קסטות רסס המשוגרות כלפי האיום (ARENA) או רקטות בעלות רש"ק רסס (DROZD).
האמריקאים מפתחים מערכת HARD KILL לפרוייקט ה FCS , בשם FSAP - FULL SPECTRUM ACTIVE PROTECTION , שתכיל מרכיבים של SOFT KILL ו HARD KILL שתיתן מענה גם כנגד חודרנים קינטיים.
יירוט חודרן קינטי דורשת מרחק זיהוי גדול יותר ואמצעי הסתה מאסיבי יותר ועל כן הוא נחשב לאמצעי הבעייתי ביותר להתגונן בפניו , כיום הפתרון הסביר ביותר הוא מטח EFP (מעין מטעני קלע קטנים) , שנותן מענה גם לרש"ק CE (אנרגיה כימית - רש"ק חלול) וגם לרש"ק KE (אנרגיה קינטית - חודרן).
יתרונות ה HARD KILL מספק מענה לספקטרום רחב מאד של איומים ומגדיל משמעותית את סיכויי השרידות של הכלי. חסרונות מיגון זה הוא מחירן הגבוה , השלכות הבטיחותיות של אמצעי ההשמדה והעובדה כי הוא מוגבל (יש לחדש את אמצעי ההשמדה לאחר יירוט ובעת ריכוז אש על כלי מסויים ייתכן והוא ישאר חסר הגנה).
מכ"מ מערכת הארנה.
מעטפת הכיסוי של הארנה.
קסטת נפץ של הארנה.
סיכום:
מערכות הגנה אקטיבית APS , מאפשרות חליפת מיגון יעילה כנגד מגוון האיומים המופנים כלפי רק"מ בשדה הקרב המודרני והעתידי. המערכות הנ"ל יכולות להתווסף למיגון הקיים כשידרוג או כתפיסה כוללת עוד בעת פיתוח הכלי. לרוב ישולבו מספר אלמנטים בחליפת המיגון , ע"מ לתת מענה לכל הספקטרום וגם כגיבוי במקרה ואחד האמצעים כשל.
מכיוון והמערכות המתקדמות יותר הן גם יקרות יותר , סביר להניח שבהתחלה רק כלים המוגדרים כמכפילי כוח ייהנו מכל שכבות המיגון (שילוב של מיגון מרוכב , ריאקטיבי ומספר אמצעים אקטיביים)
ובשלב מאוחר יותר הן יהפכו לנפוצות וזולות יותר וישפיעו בצורה נרחבת על תיכנון רק"מ עתידי , נ"ט עתידי ולמעשה על שדה הקרב כולו.
מקורות:
http://armor.kiev.ua/fofanov/Tanks - האתר של פופנוב, מידע נוסף על הארנה , שטורה והזרוזד ועוד הרבה דברים טובים (גם על ה 3BK31).
http://www.defense-update.com - אתר עם סקירות טובות בנושא צו"ב , מכיל מידע רב בנושא הגנה אקטיבית. לצערי אין יותר מידי חומר ברשת ואני לא יודע מה חשוף ומה לא.
MAJIC מפותח ע" תע"ש , אך באתר אין כמעט פרטים עליו:
http://www.imi-israel.com/imi/doa_iis.dll/Serve/item/English/1.1.2.6.5.html
שימו לב שמצויין כי הוא נוסה בקרב.
בסקירה הנ"ל (סקירה טובה מאד על הגנה אקטיבית) מוזכר ה MAJIC (בשם אחר , VIOLIN MK1:
http://www.defense-update.com/features/du-1-04/soft-kill-west.htm הPOMALS - Pedestal Operated Multi Ammunition Launching System
הנה מערכת מדוכות המתממשקת לחיישני הרק"מ ומסוגלת לשגר את תכולת המדוכות לכיוון האיום , שכן המדוכות מותקנות על פדסטלים.
http://www.defense-update.com/products/p/pomals.htm - חומר נוסף על המערכת.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
נערך לאחרונה ע"י סירפד בתאריך 03-02-2005 בשעה 08:14.
|
|