|
07-11-2004, 04:20
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
איפוס קליעה המדריך השלם
* זה שיחזור של אשכול מהפורום הקודם, הוא מובא כאן בשל שאלות שחוזרות בנושא, מקווה שתמצאו פה את התשובות לכל שאלותיכם.
קליעה המדריך השלם
כללי
כל נשק הוא בעצם צינור שבתוכו מתקדם הקליע מכח דחף הגזים שהוצתו בבית הבליעה.
הקליע יוצא מלוע הנשק כשייעודו לפגוע בדיוק במטרה אליה הנשק מכוון. צורת הקנה, אורכו, הסליל שבתוכו, ליכלוך ועוד גורמים כולם משפיעים על מסלול מעוף הקליע. (גם צורת הקליע ומשקלו משפיעים אולם בהם לא נוכל להתחשב כשיורים).
מסלול הקליע הינו בליסטי כשבזמן המעוף הקליע מסתבסב סביב עצמו. מסלול בליסטי = מסלול קשתי, בתחילת המעוף הקליע עולה בזווית מסויימת, בטווח מסויים כח הדחף של הגזים פוחת והקליע ממשיך מכח האינרציה (התמדה) ומכח הכבידה (משיכה) להנמיך.
כשייגמר כח ההתמדה הקליע פשוט יפול (מכח הכבידה).
באיור הבא אפשר לראות מסלולים בליסטיים של ירי מרוס"ר M16 ארוך ורוס"ר גלילון
הטבלאות שמסבירות את האיור
כשמדברים על איפוס וקליעה אפשר לדבר על מישורים ועל הקשת הבליסטית ונקודת ההשקה בינהם (מישור = קו ישר. קו ישר עובר דרך שתי נקודות. כל נקודה נוספת שנציב על אותו הישר לא תשנה אותו) :
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] מישור הקנה - קו, שאמור להיות ישר, העובר לאורך קנה הרובה מבית הבליעה ועד לסתרשף. מישור זה ישפיע מעט על מעוף הקליע.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] מישור היורה (מקצה הקנה) -> מטרה - זהו קו ישר בין שתי נקודות: המטרה והיורה. כאמור מסלול הקליע הינו קשתי ואינו תואם את הישר הזה!
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] מישור הכוונות - על מישור זה נמצאות כוונות הרובה והמטרה.
גם מישור זה אינו תואם לא למישור הקנה, לא למישור היורה מטרה ולא לקשת הבליסטית.
שלושת המישורים
מטרת האיפוס היא להביא את נקודת הפגיעה הממוצעת (נפ"מ) של הנשק אל נקודת הפגיעה הרצויה (נפ"ר).
נקודת הפגיעה הרצויה היא הנקודה שבה נפגשים הקשת הבליסתית, מישור היורה - מטרה ומישור הכוונות.
לכל סוג נשק (גליל, M16, קלאצ'ניקוב וכו') יש נפ"ר משלו לכן במטרת האיפוס יהיה סימון שונה לכל סוג נשק.
בכל נשק יש שינויים קלים בגלל שינויי מזג אוויר, מכות, ליכלוך, ירי רב, וכו' כל הנ"ל גורמים לעיוותים קלים בקנה או לתזוזה של הכוונות (לכן הם משפיעים על כל המישורים). עיוותים אלה יוצרים שוני בין נשק לנשק ולכן יש לאפס כל רובה בפני עצמו. יש לחזור על האיפוס פעם בכמה זמן.
האיפוס אינו קשור ליורה אלא לנשק.
(אם מוסיפים עין למישור שבין הכוונות זו נקודה שלישית שמוצבת על אותו ישר והיא אינה משפיעה ע הישר עצמו! היורה אינו משפיע על האיפוס, ויהא פרצופו מעוות ככל שיהיה).
מטרת איפוס :
שימו לב לסימונים למטה בצד ימין ולהתאמה שלהם על המטרה.
המישור היחיד שיש לנו אפשרות לשנות אותו הוא המישור שבין הכוונות, על הקשת בליסטית ועל מישור הקנה-מטרה אין לנו שליטה, לכן כדי לשנות את הנפ"מ אנחנו צריכים להזיז את הכוונות.
זאת הפעולה שעושים באיפוס.
כוונות
סקירת כוונות קצרה, סקירה מורחבת ע"י זיו בהמשך.
ישנם כמה סוגי כוונות:
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות ברזל
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות רפלקס (השלכה)
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות טלסקופיות
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות ראית לילה
כל הכוונות צריכות איפוס בכדי להתאים לנשק הספציפי עליו הן מורכבות.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות ברזל - מורכבות משתי נקודות לאורך הקנה: כוונת קידמית וכוונת אחורית.
לרוב תהיה הכוונת האחורית חרירית (כלומר חור) והקידמית להבית (כלומר בצורת להב). צורות נוספות אפשריות הן שתי כוונות חריריות, כוונת אתנח אחורית ועוד.
"כוונת להבית" מין בליטה דקה שמסתירה את המטרה.
כוונת אחורית חרירית – חור קטן שדרכו מסתכלים על הכוונת הקידמית.
כוונת אתנח – צורת האות ח' הפוכה (רגליים למעלה או האותU) שגם דרכה צריך לראות את הכוונת הקדמית שמסתירה את מרכז המטרה.
הכינון מתבצע כששמים את הכוונת האחורית כך שתראה את המטרה ואת הכוונת הקדמית כך שתסתיר את מרכז המטרה.
במצב זה הוספנו את המטרה כנקודה שלישית על המישור שבין שתי הכוונות (והעין כנקודה רביעית).
את הכוונות משתדלים לשים בתוך "בית" בצורת אתנח (כמו הכוונת האחורית בM16) או עיגול (כמו הכוונת הקידמית בגליל) לכך שתי מטרות:
הגנה על הכוונות מפגיעה - כל מכה קטנה יכולה לפגוע באיפוס.
ירי מהיר - ה"בית" מאפשר במצב קרבי לשים את הכוונות בערך על המטרה לתת תגובה מהירה ואפילו אולי לפגוע , אחרי הירי המהיר נכנסים ל"בין כוונות" ונותנים ירי מדוייק.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות רפלקס (השלכה) – בכוונת רפלקס מותקנת עדשה ועליה מוקרנת נקודה זוהרת, כשהעין של היורה רואה את הנקודה הזוהרת היא מצטרפת למישור אחד שעליו נמצאות הנקודה הזוהרת והמטרה.
כוונות ריפלקס לדוגמא: פלקון מתוצרת אלביט, אלביטון (ACOG של טריג'יקון), מפאור 21 מתוצרת מפרולייט, מארס מתוצרת ITL ועוד.
חסרונות כוונת הרפלקס:
- תוספת משקל לנשק (ראה בהמשך בניתוח חסרונות כוונת טלסקופ)
- חלק מהכוונות צורכות חשמל, מקור המתח הוא סוללה שעלולה להיגמר. על חסרון זה התגברו בכוונות חדישות (כמו המפאור 21) שעושות שימוש בסיב אופטי כמקור התאורה, למרות שגם לשיטה זו ישנן מגבלות כמו חוסר יכולת לשלוט בגודל ובהירות הנקודה.
- רגישות - אם הכוונת מקבלת מכה, העדשה עלולה להישבר. בעיה זו פחותה היות שאפשר להשתמש בכוונות הברזל. בכוונת מסוג EOTECH הנקודה המוקרנת על העדשה היא הולוגרמה ולכן אפשר להשתמש בה גם אם העדשה סדוקה או אפילו כשחלק ממנה שבור.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות טלסקופיות – כוונת מגדילה בתוכה מסומן בד"כ צלב שנתות, בכינון יש להביא את מרכז הצלב אל מרכז המטרה. לדוגמא: אייל, טריג'יקון, ועוד.
חסרונות הכוונת הטלסקופית:- קשה מאד לבצע ירי קרבי/מבצעי/מהיר בנשק עליו מורכבת כוונת טלסקופית, הטלסקופ הגדול מסתיר את המטרה וחייבים להכנס לירי מדוייק = איטי יותר. בעיה זו נפתרה בכוונת הטריג'קון החדשה שם הוספה נקודה זוהרת במרכז הצלב. בכוונת האייל המיושנת הטלסקופ לא מסתיר את כוונות הברזל ואפשר לירות דרכן במצב חירום, בטלסקופים אחרים מוסיפים כוונות ברזל מעל לטלסקופ לירי מהיר/מצב חירום.
- ישנם סוגים רבים של צלבים לעיתים הצלב לא משורטט טוב ומסתיר חלק גדול מהמטרה – זו בעיה קשה של הרבה כוונות טלסקופיות.
- הכוונת הטלסקופית מורכבת יחסית גבוה על הנשק וכך היא במרחק גדול מנקודת יציאת הכדור, הישרים עדיין מקבילים (ישר הכוונת וישר היורה מטרה) אבל המרחק בינהם גדול יותר.
- מאותה סיבה יש בעיה להשעין את הלחי על הקת וליצור אחיזה טובה בנשק.
שני חסרונות אלו נפתרו ע"י הוספת הגבהה לקת או בנשק "פלאטופ". - תוספת למשקל הנשק - לא רק בנשיאה עד לירי, תוספת המשקל גורמת ל"שקיעה" של הנשק, כשצריך להישאר הרבה זמן "על" מטרה, ככל שהנשק יהי כבד יותר כך יהיה קשה יותר לשמור אותו ללא תזוזה.
- רוב הכוונות הישנות היו יוצאות מאיפוס כשפרקו אותן מהנשק, על בעיה זו התגברו באמצעות מתאמים שמחזירים את הכוונת בדיוק לנקודה ממנה היא פורקה (עד כדי כך שבנשק קלעים מחליפים כל יום בין כוונת טלסקופית לכוונת לילה).
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] כוונות לילה – (ראו גם סקירה מורחבת של הינשוף) כוונות לילה יכולות להיות משלושה סוגים:
כוונות זוהרות/מאירות - חומר זרחני על הכוונות הרגילות של הנשק ועוזר לשים אותן על מטרה בלילה. חסרונות : מסנוור את היורה ופוגע בראיית הלילה שלו. יכול להוביל לחשיפת היורה – "מאיר לאחד מאיר למאה" מה שאני רואה רואים גם אחרים.
מגבירות אור כוכבים (מא"כ) – משתמשות באור הIR (איפרא אדום הקיים), תלויות בעוצמת האור הקיימת. חסרונות : משקל , סינוור אם יש אור חזק הכוונת "מסתנוורת" ולא יכולה לראות, הכוונת גם מסתנוורת מרשף האש של הירי בנשק עליו היא מורכבת. בד"כ מונעת ירי מהכוונות הרגילות של הנשק. נתקעת עם כוונת כזו ביום – אכלת אותה.
טרמיות – להבחין בין טמפרטורות שונות. עם או בלי הגדלה.
ייתכן גם שילוב בין אמר"ל (אמצעי ראיית לילה) מא"כ וכוונת השלכה.
כוונות לילה לדוגמא: אקילה, ליטון, וארו, אורליל ועוד.
מציאת הנפ"מ
אין קשר בין מקבץ לנפ"מ !!!
במקבץ מודדים את המרחק בין הפגיעות (בין השתיים הכי רחוקות), לצורך איפוס חובה להגיע למקבץ קטן מחמישה סנטימטרים. ככל שהמקבץ יהיה קטן יותר כך יהיה יותר קל למצוא את הנפ"מ.
מציאת הנפ"מ:
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] יורים חמישה כדורים למטרת "איפוסון" לפי כל הכללים (בהמשך).
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] חיבור שני זוגות פגיעות בשני קוים(ac, fd).
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] חיבור אמצעי הקווים (קטע be).
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] העברת קו בין הכדור החמישי לאמצע הקו המשותף (קו gh).
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] חילוק הקו החרון לחמישה חלקים שוים.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] הנקודה הקרובה ביותר לקו האמצעי היא הנפ"מ (מסומנת בX).
הנפ"מ היא נקודת האמצע של המחומש.
אפשר לנסות למצוא את האמצע בדרכים אחרות (או באותה דרך במתיחת קוים בין זוגות אחרים של פגיעות) תמיד נחזור אל אותו הנפ"מ.
אם "ברח" כדור אחד, נאפס לפי ארבע הפגיעות הקרובות: מתיחת קו בין כל הנקודות – נקבל צורת ריבוע ובתוכו X, מרכז הX הוא הנפ"מ.
לאחר שמצאנו את הנפ"מ נזיז את הנפ"מ אל הנפ"ר (נקודת הפגיע הרצויה) כל ריבוע באיפוסון = 1 ס"מ. יש הוראות על האיפוסון.
ההזה ע"י צידוד והגבהת הכוונת בנשק.
אחרי שירינו, מצאנו נפ"מ ותיקנו את הכוונות יש לירות שוב לוודא שהנשק מאופס. חשוב להבין כל סטיה קטנה בירי מתרגמת לסטיה גדולה בטווחים ארוכים: בירי ל50 מטר שינוי זוית של מעלה נותן סטיה של 90 ס"מ!
עקרונות הקליעה הנכונה
בירי בכלל ובירי לאיפוס בפרט אנו שואפים להשיג את המקבץ הקטן ביותר (כך יהיה יותר קל לאפס, או יש יותר סיכוי לגרום לנטרול של האוייב).
לכן חשוב לשמור על עקרונות הקליעה הנכונה.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] מצב גוף רובה – הגוף חייב להיות בתנוחה נוחה, השענת המשקל על העצמות והקרקע, אי הפעלת לחץ על השרירים, מאמץ של השרירים יגרום לרעידות או לתזוזה. יצירת זווית בין הנשק לגוף, פלג גוף ישר.
ירי לאיפוס יהיה במצב שכיבה, יש להצמיד את הגוף לריצפה, לפתוח מרווח גדול בין המרפקים ובין הרגליים, להטות את הגוף מעט כך שהנשק יהיה המשך של הגוף ושהגוף ייתן לו את התמיכה המירבית.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] אחיזה – כדי להשיג מקבץ אנחנו צריכים לשאוף שהנשק יהיה מה שיותר מקובע. בעת הירי מופעל על הקליע הנפלט ועל מנגנון הדריכה לחץ גזים גדול שגורם להדיפה של הנשק לאחור ולמעלה – רתע. גם הפחד, הטבעי, מירי גורם לתזוזה. כשהנשק זז יהיה מאד קשה להחזיר אותו בדיוק לאותה נקודה מסויימת אליה כיוונו קודם, לכן נשאף מה שיותר לקבע את הנשק – זה אומר לאחוז בו בחזקה.
יש לאחוז את הנשק בצורה היציבה ביותר האפשרית, אם אפשרי יעשה שימוש בדורגלים או בשק משען.
חמש נקודות אחיזה:
- יד שמאל על המתפסים, השענת המתפסים על שורש כף היד.
- אמת יד שמאל צמודה למחסנית (הבאת האמה אל המחסנית ולא המחסנית אל האמה).
- יד ימין על ידית האחיזה.
- קת בשקע כתף – הקת תושען חזק לאחור ותהיה בתוך השקע כך שגם לא תזוז לצדדים. אפשר להשתמש בתנועת חתירה עם המרפק כדי למצוא את השקע.
לחי מרוחה על הקת – ראש ישר ומשקלו על הקת.
(ליורה שמאלי יש להחליף את סדר הידיים, בכלי נשק עם דורגלים האחיזה משתנה) [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] מיכוון – אחרי שראית את המטרה וזיהית את נקודת המיכוון (חצי העיגול במטרת איפוס, מרכז מאסה בדמות). הבא את קצה הלהב למרכז נקודת המיכוון.
השאר "נימה לבנה מינימאלית" = קו דק מתחת למטרה ככה תוכל לוודא שאחרי הרתע של הירי אתה חוזר בדיוק אל אותה הנקודה.
בזמן הירי יש להתמקד בלהב (בכוונת הקידמית) ולא במטרה!
להגברת הריכוז כדאי "לשחק" במיקוד העין לפני הירי: מטרה - להב – מטרה.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] מצב אפס - בקשו מחבר שיסתיר לכם את המטרה לשניה עם כף ידו לפני הלהב.
אם הלהב זז יש לבצע "תיקון" בפלג הגוף התחתון (מהאגן ומטה) הזזת פלג הגוף לכיוון סטיית הלהב.
בצעו שוב בדיקת "מצב אפס" ותקנו במקרה הצורך עד שלא תצטרכו יותר לתקן.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] נשימה - הנשימה צריכה להיות טבעית ולא מאולצת. הירי יבוצע בסוף הנשיפה כשהריאות כמעט ריקות מאוויר, כדאי להתרגל לירות באותה נקודת נשיפה/שאיפה. השיטה שלי: שאיפה, נשיפה, שאיפה, נשיפה כמעט עד הסוף ועצירת הנשימה – ירי, ושוב שאיפה, נשיפה, שאיפה, נשיפה כמעט עד הסוף ועצירת הנשימה – ירי.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] סחיטת הדק נכונה – הלחיצה על ההדק באמצעות הפרק האמצעי של האצבע המורה.
הלחיצה צריכה להיות עדינה, סחיטה, ואחידה בכל יריה.
יש להקפיד שכיוון הלחיצה יהיה מקביל לקנה.
לאחר הירי כדאי להשאיר את ההדק משוך לאחור ולהחזירו לאט עד ששומעים "קליק" – זו נקודת חידוש הקשר והנשק מוכן להמשך הירי.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.fresh.co.il/dcforum/Images/bullets/greenbul.gif] עצימת עין בלתי מכוונת – אתם לא מסוגלים לקרוץ? תשתמשו בפלנלית.
גורמים המשפיעים על פיזור פגיעות לגובה – שינוי מרווח בין המרפקים, פחד ירי (סחיטה לא נכונה), נשימה לא נכונה, הפעלת לחץ על השרירים.
גורמים המשפיעים על פיזור פגיעות לצדדים (צידוד) - מצב פלג הגוף התחתון ותזוזות בו, רעידות בשרירים הנובעות מלחץ עליהם, זליפה של ההדק – סחיטה בכרית האצבע הראשונה ולא באמצעית, פחד ירי – הקפצת ההדק בסחיטה לא נכונה.
כדי להפחית את פחד הירי וכדי למנוע "בריחה" של הכדור הראשון כדאי לירות כדור ראשון מחוץ למטרה.
שיטה לאימון לירי נכון:
ראשית יש לפרוק את הנשק לפני האימון ולא להכניס מחסנית.
אחרי שנכנסתם למצב (שכיבה, כריעה או עמידה) בקשו מחבר לאזן מטבע של 10 אגורות על הקנה (אפשר גם אם מטבעות אחרים, המטבע הזה, לדעתי, הוא הכי קשה), בצעו "ירי יבש" אם המטבע נפל אתם זזים.
המשיכו לתרגל עד שתהיו מסוגלים ללחוץ כמה פעמים על ההדק בלי שהמטבע יפול.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
נערך לאחרונה ע"י סירפד בתאריך 02-12-2004 בשעה 00:00.
|
|