|
07-08-2012, 13:32
|
|
מנהל משבראש, בלשנות, תכנות ויהדות
|
|
חבר מתאריך: 04.06.06
|
|
|
ציטוט:
במקור נכתב על ידי אריק11112
אם כך אולי תצטרך לוותר על כל היכולת לדעת משהו על העולם החיצוני. הכל מגיע מהתחושות והחוויות שלנו (כולל החושים הפיזיים והלוגיקה. כידוע לך גם אותם מדמיינים) ולפיכך באותה מידה אפשר לטעון שכל העולם הוא הזיה וכו'. הרעיון שהחולים בהפרעות אישיות הם באמת בעלי מאפינים נשמתיים מיוחדים (כגון כמה נשמות בגוף אחד) הוא מעניין ואפשרי(כספקולציה) אך לא הכרחי מכיוון שידוע לנו שיש חולי רוח שהוזים דברים אפשר לתלות זאת בזה. אם תשאל מנין שאנחנו הבריאים והם החולים?
אז נראה שהנחה זו איננה שונה כל כך מההנחה הדומה לגבי מי שמדמיינים הזיות פיזיות.
|
במידה מסוימת זה אכן נכון, אתה יכול לתהות האם אנחנו הוזים, מה ההסתברות שכולנו הוזים, האם אתה הוזה שכולנו הוזים כמוך וכו׳, אבל בת׳כלס זה לא ממש קשור לענייננו.
אין ספק שהחוויה שלך היא באמת חוויה שלך (מין טאוטולוגיה שכזו), אבל החוויה הזו אינה אומרת "מקורי אינו פיזי", זה הרגש האמוני שלך שאומר זאת, לא החוויה העצמית כשלעצמה.
ופה:
ציטוט:
הראיה היא לא מכך שיש תהליכים כימיים במוח אלא מכך שנלווית להם הכרה נפשית.
|
בדיוק פספסת את הפואנטה שלי.
אתה מניח שההכרה היא "נפשית", דהיינו שאינה פיזית גרידא, ומכך מוכיח שהיא בהכרח שוכנת מנפרד מהגוף.
כלומר שוב אותו טיעון מעגלי.
ציטוט:
2. על המחשב אני לא מסכים לומר שהוא דבר אחד מבחינה מהותית אלא אני רואה בו הרכבה של חלקים שנוח להסתכל עליה כדבר אחד (אבל אין שום חילוק בין אוסף חלקים מחוברים לבינו).
1. הסיבה שהייתי מצפה שלא יהיה חווה אחד אם הכל מתחיל מהגוף היא שבהסתכלות פיזיקלית על הדברים כל תא בגוף הוא חומר בפני עצמו שמתפקד בפני עצמו ואין סיבה שהם ייצרו חוויה אחת שאינה ניתנת לחלוקה.
באופן דומה רכיבי המחשב פולטים זרם אלקטרונים שמורכב מהרבה אלקטרונים שפועלים לפי חוקי הפיזיקה של אלקטרונים מסך המחשב שמכיל הרבה ננו-רכיבים פולט תמונה(או צליל וכו') שמורכבת מהרבה מאוד פיקסלים. זה שאנו רואים אותה כתמונה אחת זה עניין שקשור אלינו אבל שום דבר בתמונה או במחשב לא גורם לה להיות אחת. כל קרן אור פועלת לבד לפי הפיזיקה של קרני אור.
|
2. אתה אומר שאתה לא מסכים שהמחשב הוא דבר אחד, אבל עובדתית הוא פועל כיחידה אחת.
באותו אופן אתה יכול לומר שאין דבר כזה "גוף אנושי", יש ידיים, רגליים, לבלב וטחול שבמקרה מחוברים יחד..
1. "הייתי מצפה" אינו טיעון לוגי. למה שהגוף המורכב לא יוכל ליצור חוויה אחת?
אם המוח הוא יחידת העיבוד המרכזית של הגוף, אז כמו מחשב הוא מריץ מערכת הפעלה כללית, שהיא ה־"אתה".
הפיצול שלך של דרך פעולת המחשב היא שוב מאולצת, באותו אופן אפשר לפצל גם תחושות אנושיות..
למה כשהתמונה במחשב היא מופרדת לפיקסלים ולאותות אלקטרוניים, אבל כשהיא שוכנת במוח שלנו היא "אחת"?
ציטוט:
הנשמה פועלת פעולות שונות בזמנים שונים, בהתאם לבחירות שונות(שלה) ובהתאם לאינטראקציות שונות עם דברים בעולם (בפרט חלקים ומצבים של המוח). כמו האלוקים שהוא אחד ויוצא ממנו ריבוי.
|
אם תחליף את המילה "נשמה" במילה "מוח" לא תקבל שום הבדל..
אתה רק מוכיח שטענת ה־"מורכבות" לכאורה שלך, אינה תופסת.
ציטוט:
הרעיון שהאדם הוא אחד ולכן לא יכול להיות מורכב מאינספור חלקים מתבטא בכך שגם לאחר שהאדם עבר שינויים כלשהם אנחנו תופסים אותו כאותו אדם. אחרת אני מגיע לפאראדוקסים- האם יש להעניש אדם שנה לאחר הפשע, רוב התאים והחומרים בגוף שלו כבר התחלפו? מה בכך אם הם התחלפו בחומרים דומים במקומות דומים- זה סתם אדם אחר שדומה לו?
אם תאמר שאכן אתה מתייחס לאדם דומה כאל אותו אדם מה תאמר על בן שדומה מאוד לאביו פיזית ונפשית (נראה לי שיש בנים שדומים לאביהם יותר מאשר הדמיון בין אדם לעצמו לאחר 30 שנה) האם הוא אביו?
|
דבר ראשון, אתה נכנס פה לנושאים ביולוגיים שניכר שאינך בקיא בהם..
הטענה שכל תאי גוף האדם מוחלפים, ולאחר מספר שנים (בדר״כ טוענים ש־7) זה "סתם אדם אחר שדומה לו" – הוא מיתוס.
גוף האדם מורכב מסוגים רבים ושונים של תאים, בדר״כ לכל סוג יש תקופת חיים מסוימת, חלקם ימים, חלקם עשרות שנים (כמו בעצמות)
עם זאת, תאי העצב בקורטקס אינם מוחלפים לעולם. כל ניורון בקליפת המוח שמת, לא יוחלף באחד חדש (בגלל זה פגיעות מוחיות הן כה חמורות, המוח לא מתקן את עצמו).
במילים אחרות, אותם תאים ש־"אחסנו" את התודעה שלך כשהיית ילד, הם אותם תאים שעושים זאת כעת, ושיעשו זאת בגיל 120.
אני כנראה אפריך לך פה עוד מיתוס, מוות מוחי הוא מוות מוחלט. בניגוד למה שמחזירים בתשובה כאלו ואחרים טוענים, איש לא חזר לחיים לאחר מוות מוחי.
אנשים "הוחזרו לתחייה" רק לאחר מוות לבבי, כאשר המוח עדיין המשיך לתפקד. "חוויות סף־מוות" הן בדיוק מה ששמן אומר, חוויות מסף המוות, ולא ממעבר לו (ובלע״ז NDE = Near-death experience, ולא Post-death).
דבר שני, ויותר חשוב, גם לו כל התאים במוח היו מוחלפים כל תקופה מסוימת, עדיין הפרדוקס שלך לא היה אומר כלום על נשמה, הוא רק היה אומר שמהות ה־"אדם" היא עמומה ואינה מוגדרת טוב.
באותה מידה יכולתי לטעון שמהות האדם היא ה־"זלורף" שהזכרתי קודם, ובעוד כל הגוף מוחלף, כולל הנשמה, רק הזלורף הוא זה שנשאר זהה.
זהו, דרך אגב, פרדוקס עמימות עתיק יומין, עוד מתקופת יוון העתיקה.
ידוע לעתים כ־"הגרזן הישן של סבא" ("שהחלפנו לו את הלהב שלוש פעמים, ואת הקת עוד פעמיים"), אך הגירסא הנפוצה ביותר היא על ספינתו של תזאוס (אותו אחד שנמלט מהלבירינת של דדלוס באמצעות פקעת חוטים, ושקטל את המינוטאורוס).
מספרים שתושבי אתונה שמרו את ספינתו של תזאוס במשך מאות שנים, כשלעתים, כאשר קורת עץ כלשהי החלה להירקב, היו מחליפים אותה באחרת, עד אשר לא נותר חלק מהספינה המקורית.
האם זוהי עדיין ספינתו של תזאוס? אם לא, מתי חדלה להיות כזו?
במזרח הרחוק קיימים מקדשים שהוקמו לפני מאות שנים, אלא מאי, שמקדשים אלו עשויים עץ ונייר, שהוחלפו עם השנים. אז האם אלו בכלל אותם המקדשים?
אם לי ולך יש מכוניות זהות, ומדי פעם אנו מחליפים חלקי־רכב, עד שלבסוף מכוניתי בנויה מכל חלקי מכוניתך ולהפך, האם למעשה החלפנו מכוניות? ושוב, אם כן, אז מתי בדיוק?
האם ניו־יורקי מזדקן, שאוהד את קבוצת ה־"ניקס" כבר 50 שנה, באמת אוהד את אותה קבוצה למרות שכל חבריה הוחלפו פעמים רבות?
כל הפרדוקסים הללו רק אומרים שהגדרת ה־"זהות" היא עמומה, כמו אצל האדם.
כל ניסיון אחר שלך לקשר זאת איכשהו להוכחת קיום "נשמה" מתבסס על מסקנות מרחיקות לכת.
האם ניתן להסיק גם שלקבוצת הניקס יש "נשמה"? (האוהדים שלה בטח ישמחו לאמץ את הטיעון הזה)
בשורה האחרונה שלך אתה נכנס להבחנה בין המושגים הפילוסופיים של "זהות איכותית" (qualitative identity) אל מול "זהות כמותית" (numerical identity), שגם פה, אינה קשורה לנושא ה־"נשמה".
מה שאתה עושה שקול לאדם שטוען:
א. המטבח הצרפתי עתיר בשומנים, יותר מכל מטבח קולינרי אחר. בשר, גבינות, כל דבר מכיל חמאה.
ב. שיעור התמותה בצרפת ממחלות לב נמוך מאשר בארצות אחרות.
(מה שנקרא בשם "הפרדוקס הצרפתי")
מכאן בהכרח שקיימים חוצנים פרנקופילים, שמבקרים באופן תדיר בכדוה״א, משגרים לחלליות שלהם צרפתים בסכנה, וממוססים קרישי־דם במערכת הקרדיווסקולרית שלהם באמצעות לייזרים.
נערך לאחרונה ע"י ShoobyD בתאריך 07-08-2012 בשעה 13:35.
|
|