09-01-2007, 18:46
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
|
|
90 שנה לקרב רפיח – החדירה הראשונה של הבריטים לשטח א"י במלחמת העולם
(החדירה המשמעותית הראשונה אם לדייק)
בסוף דצמבר 1916 איתרו סיורי חיל המשלוח המצרי בסיני, עמדה תורכית מבוצרת באל מנגרונטין שמדרום מערב לתחנת הגבול המצרית-תורכית ברפיח. לכוחות הרכובים של חיל המשלוח, המטרה נראתה אידאלית: מתחם תורכי מבוצר אולם מנותק מעורפו בפתח הארץ. גנרל צ'טווד (מפקד ה"טור המדברי") החליט לשלוח את כוחותיו הרכובים (דיוויזיית אנז"ק הרכובה, קורפוס הגמלים, חטיבה רכובה בריטית וארבעה מכוניות נושאות מקלעים) לפשיטה רחבת היקף שמטרתה לנתק את העמדה התורכית ולהשמידה תוך ניצול אלמנט ההפתעה ע"י שימוש במיומנות והניידות של היחידות הרכובות – מיומנות שנרכשה בשורת קרבות בסיני לאורך 1916.
מרכז מתחם ההגנה התורכי היה על גבעה (נ טריג 78 שמערבית למחנה הפליטים רפיח, מהצד המצרי של הגבול) שהוקפה במספר מעגלי הגנה של חפירות מוסוות ומקושרות זו לזו ולפניהן שטח השמדה פתוח. התוכנית בכללותה היתה לאגף את המתחם במשך הלילה של ה8/9 לינואר, לנתק את המתחם מעורפו ולחסום את דרכי הנסיגה ותחת הרעשה ארטילרית, לכבוש את מעגלי ההגנה החיצוניים ולבסוף את העמדה כולה.
כוחות אנז"ק הרכובים יצאו בלילה של ה 8 לינואר משייח זוויד (למי שלחם במלחמות ישראל בין 56 ל 73, קל מאוד יהיה להבין את קרבות סיני ורפיח, פרט לכך שכאן התנועה היתה כוון ההפוך...) במסע לילי וחצו את הגבול באזור כרם שלום. לאחר חציית הגבול הם ניתקלו בבדואים המתוארים אצלם כ"עויינים" (חידה קלה: מה הקשר בין הבדואים העויינים הללו לפרשייה קרובה אלינו הרבה יותר אבל גם קרובה מאוד לקרב רפיח?) ופנו צפונה באיגוף דרך שטח א"י (תורכיה בפועל באותם ימים) כשהם מתפזרים להצבת חסימות ומארבים. חלק מן הכוח המשיך באיגוף ולכד את תחנת המשטרה והמכס ברפיח: ה"ברך" בגבול ישראל-מצריים לקראת 11 בבוקר ה-9 לינואר. הכביש לחאן יונס נחסם וקו הטלגרף נותק. באותו הזמן נסתיימה ההרעשה הארטילרית על המתחם והחלה ההתקפה הרגלית (רוב הכוחות הרכובים היו "חי"ר רכוב" ולא פרשים לוחמים בהגדרתם). השטח המישורי והחשוף היה אידאלי להגנה ותוך זמן קצר נותר מחסור חמור בתחמושת וגם לאחר שהושלכו לקרב העתודות, עדיין הייתה ההתקדמות איטית. כמתוכנן הותקף המתחם מכמה כיוונים, כולל מעורפו – דהיינו מתוך א"י.
בשעה 12:00 המתקפה נקלעה לקשיים לאחר שנכבשו רק חלק מקווי ההגנה. ידיעות שמסרו שבויים שנחקרו, גרמו לצ'טווד לחששות כבדים לאחר שהסתבר שעל המתחם מגינים כ 2000 תורכים, מקלענים גרמניים וכי תגבורות הוזעקו מעזה. בשעה 16:00 החליט צ'טווד להורות על נסיגה ועצירת המתקפה. הפקודה עברה במהירות ורוב הכוחות החלו בנסיגה. במלחמה, כמו במלחמה, הפקודות לא הגיעו לכל היחידות, ובמיוחד לא לכוחות החטיבה הניו זילנדית הרכובה שהחזיקו עמדות בסביבת תחנת המשטרה.
ב 16:30, כשהם לא מודעים לנסיגת שאר הכוחות לאל עריש, הסתערו כוחות החטיבה בשני גלים דרומה מגבול ישראל מצריים, לאורך ק"מ בערך של שטח חשוף. "רובאיות" מעולה ושימוש יעיל במכונות יריה תוך תנועה, הפכו את האקט ההתאבדותי כמעט, להצלחה מסחררת. המתחם התורכי, על מגיניו ההמומים, כוסה באש יעילה ונעלם באבק. חיפוי הדדי בין הכוחות המסתערים ושימוש מושכל בתוואי השטח, הביאו את המסתערים את גדרות המתחם תוך אבידות קטנות. סרן הריק (מוותיקי גליפולי) ורב"ט דרפר – שניצלו את השהיה בסיני להתמחות בתפעול ושכלול מכונות יריה – רצו כשאחד מהם מחזיק רובה אוטומאטי לואיס (למי שלא יודע: מקלע שסימן ההיכר שלו הוא הקנה ה"שמן" (מכוסה מתקן קירור) ו"תוף" כדורים מורכב על חלקו העליון. היה בשימוש גם בא"י מאוחר יותר) תחת מרפקו והשני מתפעל אותו ומכוון אותו "כמו כבאים המחזיקים זרנוק". בצורה זאת הם טיהרו את החפירות התורכיות תוך כדי תנועה.
רוב החיילים התורכיים מיהרו להכנע, מה שלא עשו המקלענים הגרמניים שגרמו אבידות למתקיפים. לאחר שחוסלו עמדות הגרמנים, נכנע שאר חיל המצב התורכי. לפני 18:00 כבר תם הקרב וב 18:30 כבר היו רוב הכוחות (שחזרו לשדה הקרב לאחר שהסתבר שהסתערות הנו זילנדיים יציאה לפועל) בדרגם חזרה לשיח זוויד. מאחר והסתבר שאין מקורות מים באיזור, לא היה טעם להחזיק ברפיח ולאחר שכוחות חיל הרפואה אספו את הפצועים והחללים, נסוגו הכוחות (למחרת) כולם חזרה לסיני. 71 חיילים מחיל המשלוח נהרגו ועשרות סוסים. כ-200 תורכים נהרגו וקרוב ל 1700 נכנעו. תוך מספר ימים נסוגו כל חילות המצב התורכיים מסיני ובכך הושלם השלב הראשון של משימות חיל המשלוח המצרי: אבטחת תעלת סואץ. בפתח עמדה המשימה השנייה: כיבוש א"י ובהמשך ישיר לכך הוצאתה של תורכיה ממעגל המדינות הלוחמות במלחמה. בפועל עמדה בפתח כמעט שנה של קרבות קשים שהחלו בשני מערכות כושלות בעזה, והסתיימו בכיבוש ירושלים וצליחת הירקון, אלא שדווקא בערב ה-9 לינואר שררה תחושה משכרת בחיל המשלוח לפיה אם נכשלו התורכים כל כך בקלות על הגנת צוואר הבקבוק של הפתח לא"י, בוודאי לא יוכלו למנוע את כניסת חיל המשלוח לעומק הארץ.
קרב רפיח היה הקרב האחרון במערכה שבו השתתפו כמעט אך ורק כוחות רכובים. בשטח הקשה לתנועה של סיני על מרחביו העצומים, לא היה מקום מרכזי לכוחות רגלים וכל הקרבות של 1916 הוכרעו ע"י כוחות רכובים (קרבות רומני, קטיה, מגדבה ועוד). בכוחות הרכובים היה משקל גדול מאוד לכוחות אוסטרליה וניו זילנד ולהם היתה הבכורה לא רק מבחינה קרבית, אלא גם בהסתגלות לחיים בתנאי המדבר הלא סלחני ותחזוק אלפי הסוסים והגמלים ששירתו אותם. מערכות סיני נשכחו כמעט מדפי ההיסטוריה הפופולארית, אולם הם חיים אצל ה"משוגעים" לתחום לחימת הפרשים. העובדה שתחת תנאי מחסור תמידי של מים ומזג אוויר קיצוני הצליחו ה"אנז"קים" להחזיק את צי הסוסים שלהם במצב בריאותי מצויין, צויינה לא מעט בספרות הוטרינרית של אותם זמנים. פרט לכמה פרטים בודדים, "איש" מבין הסוסים החסונים לא שב לביתו בסוף המלחמה – כמעט כולם הושמדו בידי בעליהם או רשויות הצבא ב 1919.
חיילים אוסטארלים וניו זילנדיים היו כידוע ממושמעים פחות מהבריטים... כתוצאה מכך נותרו לנו כמה תמונות "לא רשמיות" שצילמו חיילים, מש"קים וקצינים. הנה כמה תמונות מעניינות מקרב רפיח:
חיילים אוסטראליים ממתינים בחפירות להסתערות על המתחם התורכי
תמונות למזכרת של רגע חציית הגבול אל "ארץ הקודש". העמודים הללו שימשו כאבני הגבול בין מצריים לתורכיה:
"הבדואים העויינים" באזור כרם שלום בזמן שכותרו והושם עליהם משמר:
פרשי אנז"ק מסתערים באזור רפיח (צולם ע"י קצין תוך כדי הסתערות):
חיילי גדוד וולינגטון (ניו זילנד) מסתערים מהברך בגבול ליד רפיח דרומית לכוון החפירות התורכיות. אחד המסתערים נראה כשהוא נהרג. גם הצלם (סמל בשם רוברטסון) נהרג אחרי שצילם את התמונה באותו מקום:
חיילים אוסטראליים מפעילים רובה לואיס בקרב רפיח:
החפירות התורכיות, שבויים תורכיים וגרמנים ופרדים ששימשו את התורכים לנשיאת מכונות יריה:
קברי החללים לאחר קרב רפיח ותמונה קבוצתית דל חיילים מניו זילנד מייד לאחר הקרב:
_____________________________________
.
נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 09-01-2007 בשעה 19:20.
|