לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 19-12-2006, 18:20
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,768
קובעים את כללי המשחק - מאמר מביטאון חה"א על מחלקת תכנון המערכה (שייצא ביום א' הקרוב)

קובעים את כללי המשחק



נועם גוטמן | צילום: צלמי הבטאון


מקור

במחלקה לא גדולה במטה חיל–האוויר עבדו סביב השעון במלחמה האחרונה בלבנון לא פחות מכל טייסת המפעילה עשרות מטוסי קרב. במחלקת תכנון המערכה בונים את תוכניות הפעולה של החיל, מנסים לחזות מה יעשה האויב ומה עומד מאחרי איומים ואתגרים ברחבי המזרח התיכון הוגה הדעות הצבאי קרל פון–קלאוזביץ אמר כי אסטרטגיה היא שימוש בכוח צבאי שנועד להשיג את מטרות העל של המלחמה. הרמה הטקטית, לעומת זאת, קובעת בפועל את פרטי הקרב הבודד (יחידות, חימוש, זמנים וכדומה). ביניהן נמצאת הרמה המערכתית היוצרת אתהקשר שבין "מה" רוצים להשיג ל"איך" ניתן ורצוי להשיג זאת, מתוך הסתכלות מערכתית ולאעל קרבות בודדים בלבד. רמה זו עוסקת בקשר בין האסטרטגיה לטקטיקה ובחיל–האוויר הוקמה מחלקה לטיפול בנושא זה.

הם יושבים בכמה משרדים רגילים למראה במטה חיל–האוויר. ממבט ראשון, אפשר לחשוב שהם מהנדסי כלי–טיס, או עוד מתכנתים העוסקים בתוכנות מטוסים. רק סקירה של הספרייה, העמוסה לעייפה בספרי אסטרטגיה ותיאוריות של הפעלת הכוח, תספק את התשובה האמיתית, כאן שוקדים על דוקטרינות לחימה ועל תפיסות לניהול מערכות אוויריות, ניתוח הזירההעתידית ועל הבנת היעדים האסטרטגיים שמציג המטה הכללי לחיל–האוויר. נא להכיר: מחלקת תכנון המערכה. עכשיו, כאשר נדמו רעמי התותחים וכבר לא עובדים 24 שעות ביממה, הם מתפנים לדבר על ניהול המלחמה.


מארגון טרור לצבא

"ראינו שחיזבאללה הולך ובונה את כל המערכים שלו בתוך כפרים, בתוך בתים של אזרחים ובתוך מרכזי אוכלוסייה", מסביר סא"ל ר', ראש תחום דוקטרינה במחלקת תכנון המערכה. "מנגד, הוא הולך וצובר אמל"ח (אמצעי לחימה) בכמויות ובאיכויות שנותנות לו עוצמה גדולה מאוד. כאשר מחברים את שני הדברים האלו, כמו גם את מעורבותו הפוליטית בלבנון, מבינים שחיזבאללה ניסה ליצור אילוץ חזק על הפעילות הישראלית. האילוץ הזה מתבסס עלשני מרכיבים הקשורים באוכלוסיה אזרחית: המרכיב הראשון נועד להרתיע את ישראל באמצעות יכולות אש נרחבות, בעיקר באמצעות רקטות. המרכיב השני נועד לנטרל את יכולת האשהישראלית על ידי מיקום מפקדות ואמצעי לחימה בתוך ומתחת לבתים של אזרחים.

"חיזבאללה הגדיר מחדש את הטרור המודרני - טרור של ארגון לא מדינתי, הפועל מתוך מדינה אחת, אך נשען על סיוע מאסיבי בכסף, ידע ואמצעי לחימה מתקדמים ביותר ממדינות אחרות. מארגון טרור הפך למעשה חיזבאללה לצבא שחלקו בעל יכולות של מדינה ממש. כשמתחילים להבין את זה - ואני לא מתכוון רק לקושי הטקטי של איתור ופגיעה מדויקת במטרות - אלא גם לרציונאל של חיזבאללה בניסיון שלו להרתיע ולנטרל את היכולת הצבאיתהישראלית, אפשר לחזות כיצד ייראו מערכות נגד ארגון כזה: ייקח זמן רב להילחם בו והלחימה תהיה כרוכה בירי רב מנגד של הארגון באמצעות רקטות, קטיושות ואולי גם אמצעים אחרים. בנוסף, תהליך הלחימה יהיה כרוך בניסיון מתמיד לאסוף מודיעין ובניסיון להבחיןבין אזרחים לבין התשתיות והמחבלים של חיזבאללה".



נגד מי נלחמנו?



מחלקת תכנון המערכה הוקמה לפני שנתיים וכפופה ישירות למפקד חיל–האוויר. במחלקה מתקיים שילוב של עולמות תוכן שונים - מודיעין, מבצעים, חקר ביצועים, כוחות מיוחדים וחשיבה מערכתית והיא נחלקת לשני תחומים: תחום מבצעים, העוסק בעיקר בהפעלת הכוחומחובר למחלקת מבצעים בחיל–האוויר ולאגף המבצעים הצה"לי ותחום דוקטרינה, העוסק בעיקר בפיתוח תפיסות ומחובר ללהק מודיעין בחיל–האוויר, לאמ"ן (אגף מודיעין), לחטיבת תוה"ד (תורה והדרכה) ולגורמי התקשורת והתודעה. המחלקה עוסקת, בצורה לא אופיינית לחיל–האוויר, גם בהפעלת הכוח וגם בבניין הכוח.

"צריך להבין את הרעיון הבסיסי של חיזבאללה, שהוא ההכרח לשרוד את המערכה", מסביר סא"ל ר'. "הם לא רצו להפיל את כל מטוסי חיל–האוויר הישראלי, לכבוש את מדינת ישראל או להשמיד את כל הטנקים שברשות צה"ל, אלא להחזיק מעמד ולשמר את עיקר כוחם הפנימי בלבנון, לצד השאיפה לפגוע באזרחים ולהטריד את העורף הישראלי. בנוסף, הם ניסו לפגוע נקודתית במכות כואבות בכוח הצבאי הישראלי, בדימוי שלו, בחסינות שלו וביכולת ההרתעה שלו. חיזבאללה לא מחזיק מערך טילי קרקע–אוויר כמו שיש לסוריה אבל הוא כן השיג ומנסה להשיג אמצעים מתקדמים שיאפשרו לו לפגוע במטוסים או בבסיסים של חיל–האוויר. צריך לזכור שחיזבאללה אינו ארגון קטן שנאבק להשיג אמל"ח מאולתר אלא ארגון בעל אמצעים שלמדינה, שכן איראן וסוריה עומדות מאחוריו ובוודאי במקרה האיראני מספקות לו את האמל"חהכי משוכלל שברשותן, אמל"ח הניתן להשגה רק בידי מדינה. הרי איראן, מדינה של 70מיליון תושבים ותקציב של עשרות מיליארדי דולרים, נותנת לו את המיטב שבמיטב. על רקע הדברים האלו הפעילות המבצעית התנהלה מתוך הנחת עבודה שיש לו את האמצעים גם אם אנו לא יודעים זאת בוודאות".

ולא בכדי מזכיר סא"ל ר' את הזווית האיראנית. אנשי המחלקה התלבטו ביניהם כיצד האיראנים רואים את המלחמה בלבנון. המעורבות האיראנית ניכרה כבר בתחילת המלחמה. סא"ל ר' מספר על תובנה שנולדה כבדיחה: "למלחמה הזאת לא היה שם. באיזשהו שלב, התחילו לקרוא לה 'מלחמת לבנון השנייה' ואז מישהו אצלנו אמר, שזאת לא מלחמת לבנון השנייה, אלא 'מלחמת איראן הראשונה'. יש בזה הרבה מן האמת. חיזבאללה שימשו זרוע קדמית לאיראן בצורה מובהקת. ניתוחים רבים שעשינו הצביעו על כך שכבר מספר שנים איראן מחפשת 'נושאת מטוסים', שתקרב אותה לישראל".

לעומתו, ראש המחלקה אל"ם ש' לא בטוח ש'מלחמת איראן הראשונה' היא הגדרה טובה. "נכון", הוא אומר, "היה ברור יחסית מהר שיש הקשר איראני. ועם זאת, זה יכול להיות מפלט שאני נזהר מלהגיע אליו. אני לא רוצה להגיד שנלחמנו נגד איראן כמדינה, כי אז נוצרת תמונת מצב שגויה ונותנים אישור בדיעבד לחלק מהכשלונות. זו דרך להקל על עצמנו, לבוא ולומר שבעצם נלחמנו נגד מדינה חזקה ומבוססת, אותה איראן שכל העולם החופשי מפחד ממנה, אז למה אנחנו כל כך מחמירים עם עצמנו? זו שאלה שאני לא רוצה להציג"

.
"זה לא מדע מדויק"




איך בעצם נראית השגרה של המחלקה בלחימה? אחד התפקידים המשמעותיים של מחלקת תכנון המערכה היה תירגום ההוראות המטכ"ליות, שנגזרו מהוראות הדרג המדיני, להוראות אופרטיביות בשפה ה'חיל–אווירית'. בנוסף, המחלקה ניסתה לראות את הנולד, ולחזות את ההשלכות של ההוראות והפעולות שננקטו. "לא הסתכלנו רק על מחר", אומר סא"ל ר', "הסתכלנו גם על היום שאחרי המלחמה, ואפילו שנה אחרי המלחמה".

באחד הימים בתחילת המלחמה, הוטל עליהם לפענח, מהי "המדרגה הבאה" מבחינת חיזבאללה. "כאן מצאנו את עצמנו בהתלבטות מעניינת והגענו למסקנה מעניינת עוד יותר: במלחמה הזאת לא היה, לפחות מבחינתנו, אלמנט של הסלמה הדרגתית. לא היו עוד מדרגות לעלות בהן. עיצבנו כבר בתחילת המלחמה סדרת יעדים שבראשם פגיעה קשה בחיזבאללה ולא מצאנו לנכון לשנות את המהלכים שלנו לפי הסלמה של החיזבאללה. בדרך כלל, מלחמה היא דו–שיח. חיזבאללה ניסו בעצם לצמצם את הפעילות הישראלית באיומים כמו: 'אם תעשו דברמסוים, נפגע בתל–אביב'. זה הלוא דו–שיח. אבל אנחנו לא ראינו טעם לדיאלוג הזה, כי היעד מבחינתנו נותר בעינו ולכן המלצנו לא לשנות את המהלכים ולא להסלים או להפחית את התקיפות של חיל–האוויר בהתאם לאיומים של חיזבאללה".

תחום נוסף שהמחלקה שותפה לו הוא עדכון תמונת המצב עבור חיל–האוויר. במהלך המלחמה, יכלו המפקדים להיכנס לאתר הערכת המצב שהוקם על–ידי המחלקה וללמוד אלו פעולות ננקטו ביממה האחרונה, מה הם ההישגים הנקודתיים ומהי המגמה הכללית של הדברים. הכל מסודר וברור ומופיע בגרפים צבעוניים. אדום פירושו רע, ירוק פירושו טוב וצהוב - מה שבאמצע. "יש ניסיון לפשט את הדברים, להפוך אותם לברורים יותר עבור אותו מפקד טייסת שרוצה לעצור לרגע אחד ולראות את התמונה הגדולה", מסביר סא"ל ר'. אבל, אסורלהיחפז למסקנות מהירות, לא כל צבע אדום מבשר רעות, לפחות לא ברמה המערכתית. "חשוב להדגיש שאין כאן נגזרות מתמטיות, זה לא מדע מדויק. לפעמים הפגיעה ברקטות מסוג מסוים יכולה להיות נמוכה וההתקדמות בהשמדת אמל"ח תהיה איטית, אבל זה לא מעיד על המערכה כולה. צריך לבחון את המגמות שמסתמנות מהדברים, ולשקלל את החשיבות של כל מרכיב בדרך להשגת יעדי המערכה".

עוד נושא בו נדרשו לראות את הנולד היה תחום התודעה. כבר ברור שהמערכה מוכרעת לא רק בזירת הקרב, אלא גם בזירת התקשורת ודי להזכיר את התיאוריה שהציג אחד מפרשני הטלוויזיה, לפיה נסראללה כיוון את ירי מטחי הקטיושות לפי מועדי שידור מהדורות החדשות. "תחום התודעה והתקשורת זכה בשנים האחרונות לתנופה משמעותית", אומר סא"ל ר'. "אפשר לראות את החשיבות לפי דפוסי הפעולה של חיזבאללה. הארגון מנסה אמנם לפגוע פגיעה איכותית, אך הוא משקיע מאמץ מבצעי רב בצילום ותיעוד של הפגיעה, היות שהוא מבין שללא תיעוד מצולם שיזכה לחשיפה ולתהודה תקשורתית רחבה, תצטמצם מאוד השפעת הפעולה".

אל"ם ש' מציג תמונה שונה במקצת. "תודעה יכולה לסייע, להאיר במיוחד את ההישגים או להבליט במיוחד את הכשלים, אך היא לא יכולה לייצר תמונת מצב שקרית לחלוטין. תודעה לבדה אינה מרכיב בניצחון או בהפסד". ועם זאת, על חשיבותה של דעת הקהל ושל התהודה התקשורתית הם אינם חלוקים בדעותיהם. "סנכרון נכון של תודעה, תקשורת והסברה יכול היהלשרת אותנו במידה ניכרת", אומר אל"ם ש'. "לצערי, לא היה מספיק סנכרון במערכת הצבאית. בלי סנכרון, יש סכנה כי הצהרה אחת תבוא על חשבון השנייה ובשורה התחתונה, אנחנו לא מצליחים ליצור את האיזון הנכון שיציג אותנו באור הרצוי".


לחימה מנגד - כן או לא?


בתחילת המלחמה בלטה צורת לחימה של "אש מנגד", קרי צה"ל לא הכניס כוחות קרקעיים ללבנון, אלא נלחם ממרחק. ארטילריה, לוחמה ימית, ומתקפה אווירית הם המרכיבים של קונספט לחימה זה, כאשר המתקפה האווירית הייתה דומיננטית במיוחד. כאשר נכנסו כוחות הקרקע ללבנון והתחוור לכל כי חיל–האוויר לא מסוגל ואולי גם לא היה מיועד מלכתחילה לנצח לבדו את המערכה, נשאלה לא פעם השאלה האם לא הייתה הפרזה, אמונה עיוורת כמעט, בכוחו של הכוח האווירי. "אני לא חושב שתפיסת הלחימה מנגד נשברה", אומר אל"ם ש'. "לא נבחנו כל מיני חלופות, שבהן הלוחמה מנגד יכולה הייתה למצות את כוחה ולהכריע במידהמסוימת".

סא"ל ר' מרחיב על מגבלות הכוח האווירי מול חיזבאללה: "חיל–האוויר אמר עוד לפניפרוץ המלחמה, שתהיה לו יכולת טובה מול המערכים האסטרטגיים של חיזבאללה. הכוונה הייתה לטילים ארוכי הטווח והטווח הבינוני. הסיכוי לטיפול בבעיות אחרות, דוגמת הרקטות לטווח קצר ששוגרו לעבר ישראל, הוגדר בחיל–האוויר כקלוש מלכתחילה. יש דברים שחיל–האוויר לא נדרש ולא התיימר להתמודד עמם. היה ברור לנו, שהמהלך האווירי, בשילוב עם ארטילריה ועם חיל–הים, הוא רק צעד פתיחה. הכוונה הייתה למצות את היכולת האווירית, להכין את הקרקע לפעולה יבשתית, ואז להערך למערכה משולבת".


חוזה עם אותיות קטנות


לזכותו של חיל–האוויר רשומים כמה הישגים מרשימים. ביניהם פגיעה קשה במערך הטילים ארוכי הטווח והטווח הבינוני של החיזבאללה. סא"ל ר': "שיתקנו לחלוטין את מערך הטילים ארוכי הטווח וכמעט כל משגר לטווח בינוני ששיגר לעבר ישראל הותקף והושמד, בחלון הזדמנויות קצר מאוד. זו הצלחה חסרת תקדים. לצורך ההשוואה אפשר לספר, שהאמריקאים לא הצליחו להשמיד אף לא משגר אחד בפעולת 'ציד' במהלך מלחמת המפרץ השנייה, בעוד שחיל–האוויר השמיד עשרות רבות של משגרים בפעולות מסוג זה".

אל"ם ש' מסתכל גם על חצי הכוס הריקה. "באמת מדובר בכמות אדירה של הצלחות, ביניהן כאלו שלא העלינו על הדעת שנגיע אליהן ובכל זאת, אני חושב שלא עמדנו, כחלק מצבא ההגנה לישראל, ברף הציפיות שהוצב לנו. צה"ל כולו משלם על כך את המחיר עכשיו ובצדק. אי אפשר לחתום עם האזרחים על חוזה עם אותיות קטנות. יש אלטרנטיבות.

אפשר לבחון מחדש את אופן הפעלת הכוח. אנחנו לא יכולים לבקש הפרדה מלאכותית שכזאת, לומר שאנחנו כחיל–האוויר עשינו את שלנו. אף על פי שזה נכון, עשינו את שלנו. הצבא כולו עומד עכשיו למבחן על הנעשה ואנחנו חלק מצה"ל".



וביום שאחרי?



בימים אלו עסוקים במחלקת תכנון המערכה בניתוחים שונים של המציאות בה מצא עצמו חיל–האוויר. נציגי המחלקה משתתפים בשורה של תחקירים, גם בתוך חיל–האוויר וגם במטה הכללי. בוחנים את תפיסות ההפעלה ותפיסות הפיקוד ששימשו אותנו במלחמה. מה צריך לשנות, מה להחליף ואיפה דווקא עשינו עבודה לא רעה. על השאלה האם הכל יכול לחזור עלעצמו, אין להם תשובה בטוחה.

"הרוחות עוד לא נרגעו בלבנון כדי שנוכל להצביע על מה שיקרה עוד כמה חודשים", אומר סא"ל ר'. "תרחישים לא חסרים", מוסיף אל"ם א'. "העניין הוא שזה יכול לקרות בכל מקום. בעזה, יהודה ושומרון, בסוריה, בלבנון שוב ואולי באיראן. אנחנו לא יכולים לדעת ב–100 אחוזים. יכול להיות גם שהתלקחות זירה אחת תגרור במהרה גורם אחר להצטרף למערכה. זו לא תחרות נבואות, אנחנו מנסים לאתר את הסבירות להתרחשות מסוימת כדי לתעדף אימונים והיערכויות, אבל אף פעם לא נדע באמת".

מה באשר להרתעה הישראלית? "האם ההרתעה אשר יצרה המלחמה הזאת שיפרה את מצבנו?

קשה לדעת. הרתעה זה מונח חמקמק", מסביר אל"ם ש'. "זה תלוי יותר באויב מאשר בנו, ההשפעהשלנו חלקית. בכל אופן, את ההשלכות האמיתיות של המלחמה שעברנו על המערכות הבאות נוכלכנראה לדעת רק בעוד מספר שנים".

ולשאלת מליון הדולר. האם ניצחנו במלחמה?

כצפוי, אנשי המחלקה לא מוכנים לחתום עלתשובה מוחלטת. "לא היה כאן ניצחון מובהק", אומר סא"ל ר'. "זו שאלה מורכבת, ישמ אזנים של ניצחונות והפסדים במלחמה שקשה למדוד אותם", מוסיף אל"ם ש'. ואולי העובדה שהתרגלנו לתשובות חותכות, כן או לא, מקשה עלינו לשמוע את ההסברים?
"
זו שאלה שאין לה תשובה חד–משמעית, אבל בהחלט אסור להתעלם מהאלמנטים של ההפסד", מסביר אל"ם ש'. "היו הרבה דברים שלא עבדו כמו שצריך, כך שגם על ההישגים האסטרטגיים - ויש רבים כאלה - מאפילה תחושה שמשהו כאן היה לא נכון. כמו בהגדה של פסח, אפשר לומר, אילו היינומוגבלים ביכולת האווירית, אבל הפעולה הקרקעית הייתה מוצלחת - דיינו. ואילו לא ידענולעצור את הקטיושות, אבל המדינה הייתה דואגת לתושבי הצפון - דיינו.

וכך זה נמשך. בסופו של דבר, גם אם זה ניצחון, הוא לא מריח כמו הניצחונות שאנחנו מורגלים בהם. ההצלחות של חיל–האוויר לכשעצמן היו מרשימות מאוד, אבל יעבור זמן רב לפני שנדע בוודאות אם אפשר לתרגם הישגים אלו, כחלק מהמערכה הצבאית, לניצחון".

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 19-12-2006, 19:46
  emile-a emile-a אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 29.05.06
הודעות: 5,404
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי Rationalist שמתחילה ב "מילא זה, כפי שאני מכיר את חיל..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Rationalist
מילא זה, כפי שאני מכיר את חיל האויר הם מתכוונים ברצינות לכך שהם רוצים "לקבוע את כללי המשחק". אולי יוציאו חוברת מהודרת ויישלחו לאויב, מי יודע.

זו כבר לא סתם יוהרה. זו טפשות לשמה.

הטיפשות והיורה כאן הם שלך...
ברמה התאורטית (עזוב רגע את ההוצאה לפעול, אם בחיל האויר או בכל מקום אחר), כל צד הוא זה שמנסה להכתיב את כללי המשחק, ויש דוגמאות רבות מההיסטוריה של צד שמתכנן היטב מתאמן ומבצע היטב, ומכתיב את כללי המשחק לצד השני (ששת הימים זו דוגמה סבירה.).
זאת כוונת הביטוי, איפה שהוא בין הטקטיקה לאסטרטגיה שבשליטת הצבא, לא במובן הכי רחב- שכבר אינו בשליטה של צה"ל.
או זאתה יהיר או שהיהירות בראש שלך, אני משער שא' הינה התשובה הנכונה בשל צורת התגובה שלך.
_____________________________________
!Ya Gotta Believe

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #8  
ישן 19-12-2006, 19:10
  Tal53 Tal53 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.12.04
הודעות: 2,044
שאלה סא"ל ס ורא"ל חלוץ לא משרתים באותו צבא?
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "קובעים את כללי המשחק - מאמר מביטאון חה"א על מחלקת תכנון המערכה (שייצא ביום א' הקרוב)"

סא"ל ר' מרחיב על מגבלות הכוח האווירי מול חיזבאללה: "חיל–האוויר אמר עוד לפניפרוץ המלחמה, שתהיה לו יכולת טובה מול המערכים האסטרטגיים של חיזבאללה. הכוונה הייתה לטילים ארוכי הטווח והטווח הבינוני. הסיכוי לטיפול בבעיות אחרות, דוגמת הרקטות לטווח קצר ששוגרו לעבר ישראל, הוגדר בחיל–האוויר כקלוש מלכתחילה. יש דברים שחיל–האוויר לא נדרש ולא התיימר להתמודד עמם. היה ברור לנו, שהמהלך האווירי, בשילוב עם ארטילריה ועם חיל–הים, הוא רק צעד פתיחה. הכוונה הייתה למצות את היכולת האווירית, להכין את הקרקע לפעולה יבשתית, ואז להערך למערכה משולבת".

אם חלוץ ידע זאת, כיצד הוא תכנן לטפל באיום הרקטי קצר הטווח?
עד היום לא קיבלנו תשובה לעניין.
_____________________________________
טל

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 19-12-2006, 19:46
  emile-a emile-a אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 29.05.06
הודעות: 5,404
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי Tal53 שמתחילה ב "סא"ל ס ורא"ל חלוץ לא משרתים באותו צבא?"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Tal53
סא"ל ר' מרחיב על מגבלות הכוח האווירי מול חיזבאללה: "חיל–האוויר אמר עוד לפניפרוץ המלחמה, שתהיה לו יכולת טובה מול המערכים האסטרטגיים של חיזבאללה. הכוונה הייתה לטילים ארוכי הטווח והטווח הבינוני. הסיכוי לטיפול בבעיות אחרות, דוגמת הרקטות לטווח קצר ששוגרו לעבר ישראל, הוגדר בחיל–האוויר כקלוש מלכתחילה. יש דברים שחיל–האוויר לא נדרש ולא התיימר להתמודד עמם. היה ברור לנו, שהמהלך האווירי, בשילוב עם ארטילריה ועם חיל–הים, הוא רק צעד פתיחה. הכוונה הייתה למצות את היכולת האווירית, להכין את הקרקע לפעולה יבשתית, ואז להערך למערכה משולבת".

אם חלוץ ידע זאת, כיצד הוא תכנן לטפל באיום הרקטי קצר הטווח?
עד היום לא קיבלנו תשובה לעניין.

צודק, נקוה שבקרוב נדע למה? (יתפרסמו התחקירים/ הקלטות?..)
_____________________________________
!Ya Gotta Believe

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #10  
ישן 19-12-2006, 21:42
צלמית המשתמש של רגב06
  רגב06 רגב06 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 12.05.05
הודעות: 2,936
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי emile-a שמתחילה ב "[QUOTE=Tal53]סא"ל ר' מרחיב על..."

אני מסתכן בלהישמע פלצן אבל מבקש להזכיר כאן תיאור שלי מאשכול מתקופת המלחמה, שמחתי לגלות שדעתי כדעת מומחים...


זמן הכתיבה הוא 13-09-2006, 21:06

ציטוט מאז:


" ראשית מבקש להציע כאן נקודת מבט שלא זוכה לטעמי לדגש מספיק, ולכן גם למעט מדי חסידים.

החיזבאללה הוא ארגון צבאי אשר מתוחזק על ידי מדינה (איראן) לשם השגת יעדים המוגדרים על-ידי איראן.

זו האבחנה הנכונה לדעתי לגבי "מיהו חיזבאללה".

כדי לשכנע אציג מספר טיעונים:

1.אמצעים ומשאבים
לחיזבאללה אמצעים שערכם (מחיר) כה גבוה עד כי ברור שאינו יכול לקנותם או לייצרם בעצמו. לדוגמה- ראו המתרחש ברשות הפלסטינית. לפלסטינים יש יותר כח אדם, ואף מערכת כלכלית מסוימת הכוללת ייצור, חקלאות ומסחר שעולים על אלה שלרשות החיזבאללה בדרום לבנון. למרות כל אלה לא מצליחים הפלסטינים (גם הרשות הפלסטינית) להעמיד אמצעי לחימה או פרויקטים אזרחיים בסדר גודל דומה לסך העלות של כמות ואיכות אמצעי הלחימה שברשות החיזבאללה.
מאחר שידוע לכולנו שאין לחיזבאללה איזורי תעשייה, מפעלים, שטחים מסחריים ומערכת חקלאית גדולה ומפותחת (למעט תזכורות לעיתים אודות שטחי גידול צמחים לסמים), הרי המסקנה היחידה היא שהחיזבאללה משיג את האמצעים (בכמות ובאיכות שהודגמו במלחמה) על ידי משאבים רבים שלא יכול היה לייצר לעצמו. מכאן שגוף אחר מימן אותו, ובלי לקבל תמורה (להבדיל מעסקת קנייה של נשק המבוצעת ע"י מדינה, כמו איראן הקונה נשק מרוסיה).

2.פעולות ומטרותיהן-אסטרטגי\ארוך טווח
החיזבאללה נוקט פעולות אשר אינן מביאות כל תועלת לחבריו או למשפחותיהם. בוודאי לא באופן ישיר (הרי בתיהם נהרסו והיו להם אבידות גבוהות בנפש- גם למי שלא נטל חלק פעיל בלחימה), אך גם לא באופן עקיף- הרי מדינת ישראל יצאה מלבנון כבר בשנת 2000, ומאז לא נקטה כל פעולה כלפי לבנון. אם כבר, חיזבאללה היה אמור לפעול נגד סוריה, אשר באופן פעיל התנקשה בבכירים לבנוניים, ומשפיעה עד היום באופן מגביל או הרסני על החיים בחבלים שונים של לבנון. מכאן ש"סילוק ישראל מלבנון" הוא רק נושא אחד והתחלתי מתוך מטרות הארגון.

3.פעולות ומטרותיהן-טקטי\טווח קצר או מיידי
גם לאחר תגובתה המפתיעה של ישראל לחטיפת חייליה, לא בחר החיזבאללה לנטרל את העילה לפעולתה (להחזיר החיילים מיידית או לשמור על נצירת אש מלאה ולנסות להפיק רווח דומה לעסקת טננבאום מערוץ הידברותי). במקום זאת, בוצע מהלך של מלחמה בכל או רוב האמצעים מול ישראל, ורק לאחר שוך הקרבות בחר ראש הארגון להתנצל על המלחמה והשפעותיה על הלבנונים.

4.זיקה רעיונית ומבצעית
גם כאן אין האירגון קרוב למי משכנותינו, וראשו בוחר ללעוג למנהיגי המדינות הערביות, ולהתייחס בכבוד רק לאיראנים (שאינם ערבים!). גם מבחינת הרעיון היסודי, זה שעליו מושתתת תפישתו של הארגון, מדובר על שלילה מוחלטת של זכות הקיום של ישראל. מונחים אלה מופעים רק בדברי האיראנים, אפילו הסורים אינם מתבטאים כך נגד הקיום הישראלי.

5.שיוך דתי
אמנם ראש הארגון הוא סוני (חריגות חשובה השווה דיון נפרד), אך הארגון על כל חבריו הוא שיעי!
כל המדינות הגובלות איתנו הן סוניות, כולל סעודיה (מולדת ה"ג'יהאד העולמי" אל-קאעידה שלא הצטרף כלל לברכות על המלחמה בין השיעים לציונים...). השיעים הפעילים המשמעותיים היחידים באזור כולו הם האיראנים.

בשל כל אלה אני מציע להפסיק לייחס לחיזבאללה עצמאות במישור המדיני, פוליטי, אסטרטגי ודומיהם.

אני כן קורא לכולם להפנים כי החיזבאללה הוא שלוחה מרוחקת בעלת אוטונומיה מוגבלת של שלטון האייאתוללות האיראני.

כעת, בבואנו לבחון דרכי התמודדות מול ארגון זה, יש להבין כי אין טעם בהפעלת לחץ על מי שאינו בעל תפקיד בארגון, מן הטעם הפשוט שמי שאינו פעיל בארגון, הינו רקע, תפאורה בלבד, ומשולל כל יכולת השפעה על המכוונים והמממנים מטהראן. לא מעניין אותם כמה לבנונים לא-חיזבללאים נפגעים, ובקשר לאנשי החיזבאללה, אלו מחונכים ל"איסתישהאד"(-הקרבה לשם שמיים) ממילא.

מסקנה שנייה היא כי על מנת לשלול מחיזבאללה את היכולת להזיק לנו, עלינו לנטרל מעשית את יכולותיו, ולא להשקיע משאבים בלבנון שמסביב לארגון. אין מה לצרוב להם את התודעה (אם כבר, יש לצרוב למפעילים מטהראן את התודעה), אין מה להניסם מבתיהם (אלא אם אנו משוכנעים שזה מועיל לנו באופן מוחשי-מעשי בשלילת יכולת הפעולה של הארגון) ובוודאי שאין כל סיבה להמטיר על ראש האזרחים הלבנונים כרוזים עם קריקטורות (האם מישהו חושב ברצינות שלבנוני החשוף כל חייו לחינוך והסברה ערבית וגם תומכת חיזבאללה ישנה את דעתו בעקבות נייר נושא מסרים שמקורו בישראל, השטן הקטן?)

המסקנה השלישית והמבצעית היא שכל פעולה מול החיזבאללה חייבת לראותו ככוח צבאי עם שיטות פעולה ייחודיות, שלא חשוב אם תקראו להן "גרילה" או "טרור", ממילא הלא-ישראלים קוראים להן בשמות אחרים, ולכוחות שיבצעו למעשה את הפעילות מול הארגון לא חשוב המינוח המדויק, חשובים מודיעין זמן אמת והפעלה טכנית וטקטית נכונה.

כעת אסקור מספר שיקולים מרכזיים שלשיטתי יש לכלול בעת חשיבה על אופי הפעילות מול הארגון:

1. הפעלת הכוח תהיה למטרת נטרול והשמדה של יכולות צבאיות אשר בידי החיזבאללה. ליכולות לא-צבאיות אין משמעות, כי המוטיבציה ליצירתן והפעלתן נמצאת בטהראן, ושם מקורות המימון לבנייתן ושיקומן.

2.צמצום חיכוך עם בלתי מעורבים (או חפים מפשע, או בלתי-משויכים-ארגונית, או מאותגרים חיזבאללתית, או איך שתקראו להם)- שוב, מי שאינו פעיל בארגון, הינו רקע ותפאורה בלבד, ומשולל כל יכולת השפעה על המכוונים והמממנים מטהראן.

3.פעולה קרבית התקפית מלאה, במקום גישושים לקראת "היתקלויות עם מחבלים".
משמעות: תפיסתית- ציוד, תכנון והפעלת הכח להתקפה על יחידות צבאיות במקום פעולות "סיור, הרתעה, הפגנת נוכחות, איתור מחבלים ואמל"ח". אם ההגדרה לדרגים הצבאיים תהיה כזו, כל כפר יטופל כמגנן או יעד צבאי, במקום לקבל התייחסות של יישוב המכיל מספר חמושים.
גם אם פעולות ההתקפה יתוכננו באופן ייחודי כראוי למאפייניה הייחודיים של פעילות החיזבאללה, ולא כמו תכנון התקפה על יעד חי"ר מבוצר קלאסי, עדיין יתקבל הבסיס ליישום היתרון בעצם היותו של צה"ל צבא מאורגן בעל עורף ארגוני, תכנוני וכמותי הגדול ועדיף פי כמה על זה של החיזבאללה.

ועניין שבגבול אשר בין טקטי לאסטרטגי-
הקרב המשולב הינו יותר מאשר כמה מפקדים מול מסכי מחשב וכמה יחידות עם ציוד פוטוגני. הקרב המשולב הוא קודם לכל חשיבה המתייחסת למערך הכוחות ומגוון יכולותיהם בכפוף לתנאי השטח, הזמן, המרחב (גם המדיני-פוליטי) והאויב. רק אחרי כן מדובר בתיאום בין הכוחות בזמן אמת.

נגמר לי העט...

"לא חשוב מה הגויים יגידו, חשוב מה היהודים יעשו" דויד בן-גוריון. -וזה לא גורע מחשיבות ההתייחסות למה שנראה שהגויים בסופו של דבר עלולים לעשות. "
_____________________________________
אם אתה מחזיק ביד ענף זית דק, כדאי מאוד שביד השנייה תהיה לך חרב חדה וגדולה.
(הפרשנות שלי לרעיון שמאחורי סיכת המ"מ)

"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #14  
ישן 20-12-2006, 11:30
צלמית המשתמש של רגב06
  רגב06 רגב06 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 12.05.05
הודעות: 2,936
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי Hi_Frequency שמתחילה ב "היה פעם מרכז ללימודי מערכה,"

נדמה לי שאתה מלביש עלי כוונות שאין לי.

כשכתבתי "מערך כוחות" הרעיון היה להכניס מלה שתייצג את כוונתי לקבוצה, מספר כוחות, כמה וכמה גדודים\חטיבות, או איזו מילה שתרצה אתה להכניס, ושמתארת מקבץ של מסגרות קרביות. נגיד מסגרת מנ"מ, מסגרת מנ"ט, מסגרת מחי"ר או שריון, מסגרת נוספת משריון או חי"ר, מסגרת מהנדסה וכן הלאה.
פשוט כמה דברים שונים שאמורים להתחבר או לעבוד בתאום ביניהם.

אם זה נשמע לך כמו ניסוח נמלץ ופילוסופי, אז סליחה, אבל בסך הכל ניסיתי לנסח במשפט לא מורכב מדי רעיון שמורכב מכמה יסודות.

אני לא חשוף לספרים כאלה בשנים האחרונות, של תו"ל וניתוחים פנימיים של צה"ל, לכן אין לי כוונות להצטייר כמי שמביא ציטוטים משם. אני כן משתדל לקרוא ספרים שכתבו מפקדים ולוחמים ישראלים על חוויותיהם כדי להרחיב את הידע שלי על מה שעברו ומה שהם חושבים על מה שהם עברו.
_____________________________________
אם אתה מחזיק ביד ענף זית דק, כדאי מאוד שביד השנייה תהיה לך חרב חדה וגדולה.
(הפרשנות שלי לרעיון שמאחורי סיכת המ"מ)

"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #16  
ישן 20-12-2006, 12:28
צלמית המשתמש של רגב06
  רגב06 רגב06 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 12.05.05
הודעות: 2,936
בתגובה להודעה מספר 15 שנכתבה על ידי Hi_Frequency שמתחילה ב "לא טענתי לזהות בין הכתבים והדיונים שהזכרתי לבין מה שכתבת, אבל, לדעתי,"

אי חושב שהבנתי.
ראשית תודה רבה.
שנית, זה באמת רעיון טוב שיהיה טוב.
כיוונתי לדבר מאוד בסיסי ומוחשי בסופו של עניין, במשפט הזה "הקרב המשולב הינו יותר מאשר כמה מפקדים מול מסכי מחשב וכמה יחידות עם ציוד פוטוגני. הקרב המשולב הוא קודם לכל חשיבה המתייחסת למערך הכוחות ומגוון יכולותיהם בכפוף לתנאי השטח, הזמן, המרחב (גם המדיני-פוליטי) והאויב. רק אחרי כן מדובר בתיאום בין הכוחות בזמן אמת."

רציתי לכתוב פשוט את מה שכתוב. זה לא מספיק להיראות חדיש, צריך לחשוב על זה באמת. ברור שזה נכון, ברור שכדי להיות טוב צריך להיות טוב!
אני מנסה לבקר את האופנה הזו של מילים כמו "לתכלל", "לצרוב את התודעה" "להגיע לשלטנות" "הסתננות רחבת היקף בחתימה נמוכה" וביטויים דומים, שאין מאחוריהם משמעות מבצעית, במקום להשתמש במונחים תורתיים עם משמעות ותוכן כמו "התקדמות ורדיפה" או "התקפה" ו"תכבוש את מתחם אורית ותשלוט על ציר נירית על מנת לאפשר מעבר כוח משה-זוכמיר לכיוון יעדי מיכאלה".

ניסיתי להישאר ברמה הנמוכה והבסיסית של "תגיד לי מה אתה רוצה ואיך אתה מתכוון, ותזכור שאנחנו חבורה של כמה חבר'ה מחילות שונים, אז חלק משימות בהתאם".

אחרי שחשבנו באמת (וברור שהכי טוב זה קודם לחשוב), אפשר להגיע לתכל'ס, שזה עבודה יחד בזמן הביצוע.
זה שיש לי ווקי טוקי דור ג' עם וידאו ואני יכול לדבר עם כולם, זה לא אומר שאני יודע איך לנצל אותו נכון, נכון?
_____________________________________
אם אתה מחזיק ביד ענף זית דק, כדאי מאוד שביד השנייה תהיה לך חרב חדה וגדולה.
(הפרשנות שלי לרעיון שמאחורי סיכת המ"מ)

"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'


נערך לאחרונה ע"י רגב06 בתאריך 20-12-2006 בשעה 12:30.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #22  
ישן 20-12-2006, 01:27
  freedom_fighter freedom_fighter אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 23.01.06
הודעות: 1,234
מפי האתון
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "קובעים את כללי המשחק - מאמר מביטאון חה"א על מחלקת תכנון המערכה (שייצא ביום א' הקרוב)"

מטרת החיזבאללה:
"להחזיק מעמד ולשמר את עיקר כוחם הפנימי בלבנון, לצד השאיפה לפגוע באזרחים ולהטריד את העורף הישראלי. בנוסף, הם ניסו לפגוע נקודתית במכות כואבות בכוח הצבאי הישראלי, בדימוי שלו, בחסינות שלו וביכולת ההרתעה שלו"
- למישהו יש ספק שמטרה זו הושגה?

עכשיו אם מישהו יסביר אולי מה היו מטרות המלחמה הישראליות מבחינה אסטרטגית אותן נדרשה המחלקה הנכבדה לתרגם לרמה הטאקטית? (כי חוץ משיקום הזיקפה והאגו הלאומית- כתגובה על ההשפלה שבחטיפה ונגזרותיה, עדיין לא ברור לי לשם מה יצאה ישראל למלחמה).
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 22:27

הדף נוצר ב 0.10 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר