היום לפני 65 שנים - מתקפה יפנית על פרל הארבור
קרב פרל הרבור (7.12.1941), התקפת פתע של כוחות יפן על נמל צבאי אמריקני בהוואי . בעקבות ההתקפה הצטרפה ארה"ב למלחמת העולם השנייה .
מתקפת יפן על הכוחות האמריקניים בפרל הרבור - להגדלה לחצו על המפה
מקור
רקע
יפן לא התערבה במלחמת העולם השנייה עד סוף 1941, שאז נערכה ההתקפה על פרל הרבור. עם זאת, יפן לטשה עין זה שנים על דרום-מזרח אסיה ואיי האוקיינוס השקט, שם נמצאו משאבים וחומרי גלם רבים שהיו דרושים לה. באוגוסט 1940 מסרה ממשלת וישי ליפן את השליטה בצפון הודו-סין , וכוחות יפניים נכנסו לשם בתחילת ספטמבר. ארה"ב הגישה מחאה דיפלומטית חריפה. בהמשך אותו חודש חתמה יפן על הסכם הציר עם גרמניה ואיטליה, וביולי 1941 כבשה את שאר הודו-סין. בתגובה לצעד זה הקפיאו ארה"ב ושאר בעלות הברית את כל הנכסים היפניים על אדמתן, וארה"ב הטילה אמברגו על מכירת מתכות, נפט גולמי ומוצרי נפט ליפן.
מאז ואילך ניהלו שתי המדינות מו"מ בניסיון ליישב את המחלוקת ביניהן. אך במקביל למו"מ המדיני האיצה יפן את הכנותיה לפתיחת חזית אפשרית מול ארה"ב. על רקע עניינה הבולט של יפן בהשגת שליטה על דרום-מזרח אסיה ואיי האוקיינוס השקט , התקבלה החלטה חשאית (ב-6 בספטמבר 1941) כי עימות צבאי עם ארה"ב הוא בלתי-נמנע, ומוטב ליפן שתפתח בו. מנגד, עמדתה של ארה"ב במו"מ הדיפלומטי היתה תקיפה; היא תבעה את ביטול הסכם הציר, את הסתלקות יפן ממלחמתה בסין ואת פינוי הודו-סין. עם זאת, נשיא ארה"ב פרנקלין דלנו רוזוולט התקשה לגבש תמיכה ציבורית ופוליטית בארצו בעד פעולה צבאית לעצירת ההתקדמות היפנית.
לנכונותה של יפן לפתוח במלחמה תרמו גם הסכם הנייטרליות שנחתם בינה לבין ברה"מ ב-13 באפריל 1941 והפלישה הגרמנית לברה"מ (22 ביוני), ששמו קץ לחשש מפני לחימה בשתי חזיתות במקביל (עם ארה"ב וברה"מ). באוקטובר 1941 קבע ראש ממשלת יפן את 29 בנובמבר כתאריך יעד אחרון להשגת הסדר ללא מלחמה. החלטה זו נשמרה בחשאי, וכמוה גם תוכניות הקרב שהכינו מפקדי צבא יפן, בראשותו של אדמירל יממוטו איסורוקו, מפקד הצי היפני. כעשרה ימים לאחר תאריך היעד, ומשלא הושג הסכם בין הצדדים, יצאו כוחות יפן להתקפה על פרל הרבור.
פרל הרבור, צילום מתוך מטוס יפני במהלך ההתקפה (צילום: גטי אימג' בנק ישראל)
ההתקפה
דקות אחדות לפני 08:00 ביום ראשון, 7.12.1941, תקף כוח אווירי יפני בן כ-350 מטוסים (שהמריאו מנושאות מטוסים באוקיינוס השקט) את בסיס הצי האמריקני פרל הרבור ("נמל הפנינים" בחופי האי אואהו, Oahu). היום והשעה נבחרו מתוך שיקול (שהוצדק במלואו, בדיעבד) שבשעות הבוקר של יום השבתון יימצאו חיילים רבים במיטותיהם, או בכנסיות. זאת ועוד, גם אלה שנמצאו בעמדותיהם לא היו בכוננות, ומפעיל המכ"ם שזיהה את מטוסי האויב המתקרבים התבקש בנימוס שלא לבלבל למפקדיו את המוח. גרוע מכול, מבחינת האמריקאים: ימים אחדים לפני ההתקפה הונהגה בהוואי כוננות נגד פיגועים, שכן היו באיים מהגרים רבים מיפן (וביניהם, אכן, כמה מרגלים יפנים שסיפקו מידע בזמן אמת). המטוסים רוכזו לפיכך במספר קטן של שדות תעופה, והוחנו בצפיפות באמצע המסלולים, כדי להקל על השמירה עליהם מפני פיגוע קרקעי.
מטרתה העיקרית של ההתקפה היתה פגיעה בכוח התגובה המידית של הצי האמריקני באוקיינוס השקט - פגיעה שתאפשר לצבא יפן להשתלט במהירות על איי האוקיינוס השקט ועל דרום מזרח אסיה, בלא חשש מהתערבות אמריקנית. הכוח התוקף, בפיקודו של סגן-אדמירל נגומו צ'ואיצ'י (Nagumo Chuichi), כלל שש נושאות מטוסים , ובהן כ-350 מטוסי קרב, מפציצים ומפציצי טורפדו , בליווי שתי ספינות מערכה, שלוש סיירות ו-11 משחתות.
התקיפה התבצעה בשני גלים, הראשון בשעה 7:53 והשני ב-8:55, ונמשכה כשעתיים בסך הכול. במהלכה נהרגו 2,403 חיילים אמריקאים, 188 מטוסים הושמדו וחמש ספינות מערכה הוטבעו (שלוש מהן נמשו לאחר זמן והוחזרו לשירות); עוד נפגעו שלוש ספינות מערכה, שלוש סיירות, שלוש משחתות וכמה כלי שיט אחרים. למזלם של האמריקאים, שייטת נושאות המטוסים שלהם נמצאה באותו יום באימונים הרחק מהנמל, ולא הותקפה. כוח זה ניהל כעבור מספר חודשים את קרב מידוויי , שבו החזירה ארה"ב לעצמה את השליטה הימית והאווירית במערב האוקיינוס השקט.
ההתנגדות האמריקנית להתקפה היתה מזערית. מטוסי הקרב הספורים שהספיקו להמריא הצליחו להפיל כעשרה מטוסים יפנים, וירי נ"מ מן האוניות המותקפות הביא להפלת עוד כ-15 מטוסים. בסך הכול איבדו היפנים 29 מטוסים, או מעט יותר. במקביל להתקפה האווירית, הותקפו האוניות האמריקניות על ידי חמש צוללות ננס יפניות. כל חמש הצוללות הושמדו, בלא שגרמו נזק ממשי. הניצול היחיד מהצוללות הללו היה לשבוי המלחמה היפני הראשון. בסך הכול איבדו היפנים פחות מ-100 הרוגים.
מלחים אמריקאים בין הריסות המטוסים בשדה התעופה של הצי באי פורד, במהלך ההתקפה על פרל הרבור (צילום: איי פי)
הפתעה ותגובה
הצלחתה של ההתקפה על פרל הרבור התבססה במידה רבה על גורם ההפתעה. לזרועות הצבא האמריקניות ולציבור האמריקני, ההתקפה באה כהפתעה מוחלטת, ועודה נחשבת לליקוי המאורות המודיעיני הנורא ביותר בתולדות ארה"ב. למעשה, המודיעין האמריקני גילה זה-כבר את כוונת יפן לפתוח במלחמה, וידע על ההחלטה הסופית מספר שעות לפני תחילת ההתקפה, בעקבות פיענוח תשדורת מוצפנת. (עם זאת, המודיעין לא ידע כמעט עד הרגע האחרון היכן תיערך ההתקפה.) מכל מקום, קשיי תקשורת מנעו בעד הידיעה מלהגיע אל מפקדי הכוחות האמריקניים בהוואי בעוד מועד. בסופו של דבר, שבע שעות אחרי שהחלה ההתקפה על פרל הרבור, התבשרו המפקדים במקום - במברק שנשלח מוושינגטון בערוץ אזרחי רגיל (וסטרן יוניון) - כי היפנים עתידים לתקוף אותם בקרוב.
עניין זה שימש מאוחר יותר כבסיס לתאוריית קונספירציה, שעל פיה ידע רוזוולט על כוונת היפנים לתקוף ועל המקום והמועד המדויקים, אך מנע את העברת המידע בעוד מועד - מחשש שאם תיהדף ההתקפה בהצלחה, לא יראה בה הציבור האמריקני עילה להצטרפות ארה"ב למלחמה. התימוכין בסברה זו קלושים ביותר.
יום למחרת ההתקפה הכריז הנשיא רוזוולט, בתמיכת הקונגרס, כי ארה"ב נמצאת במצב מלחמה עם יפן. מספר ימים לאחר מכן (11.12.1941) הכריזו גרמניה ואיטליה מלחמה על ארה"ב, מתוקפו של הסכם הציר, ובכך הבטיחו למעשה את מעורבותה של ארה"ב במלחמה גם באירופה.
בראי ההיסטוריה נחשבת המתקפה על פרל הרבור לניצחון טקטי מזהיר של יפן, ולכישלון אסטרטגי. כמתוכנן, אפשרה המתקפה לכוחות הצבא היפני להשתלט על שטחים נרחבים במערב אגן האוקיינוס השקט, בלא חשש מתגובה אמריקנית מידית. אך בדיעבד הביאה ההתקפה, ויותר מכן תחושת ההשפלה האמריקנית, למעורבות עמוקה של ארה"ב במלחמה. מעורבות זו הביאה לניצחון בעלות הברית במלחמה ולהכנעת יפן.
ספינת המערכה "אריזונה", שטבעה במהלך המתקפה ואלף ממלחיה נהרגו, שוקעה מול חופי הוואי, כאנדרטת זיכרון לקורבנות פרל הרבור.
_____________________________________
ציטוט:
"מה הוא הסביר לך?" שאלתי. "שני דברים עיקריים", השיב אבי: "הראשון, שכל פרט ופרט במציאות, כל שערה בזקן שלי, קשורים זה בזה ודבר אינו מקרי; והשני, שיש טוב ורע בעולם, ויש לבחור בטוב ולדחות את הרע". מונחי הטוב והרע שאליהם התוודע בחלום, היה ברור, שונים מאוד מאלה שבהם הורגל. הוא לא שכח את החלום הזה, וכששאלתי אותו עליו זמן מה אחר כך, הוא זכר אותו בבירור.
|
נערך לאחרונה ע"י רועי AZ בתאריך 07-12-2006 בשעה 15:40.
|