14-01-2005, 11:35
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
טנק לא רלוונטי מאת אמנון ברזילי "הארץ"
טנק לא רלוונטי
מאת אמנון ברזילי
במחנה הצבאי תל השומר, במרכז לשיקום ואחזקה 7100 של חיל החימוש, גדל פיל לבן. שמו פרויקט טנק מרכבה סימן 4. מאז החל פס הייצור של מפעל המרכבה לפעול, לפני כשנה, כבר יצאו ממנו עשרות טנקים חדשים.
קשה שלא להתרשם ולהתמלא גאווה ממראהו של הטנק הישראלי ומביצועיו. אולם לטנק המערכה העיקרי של צה"ל יש בעיה אחת: הוא אינו רלוונטי. הטנק החדש אינו תורם לצה"ל בעימות המוגבל מול הפלשתינאים. אפשר להסתפק במה שיש. וככל הנראה הוא גם אינו עונה על כל מתארי המלחמה של שדה הקרב העתידי.
מפקד חיל האוויר, האלוף אליעזר שקדי, גיחך כשסייר באחרונה באחד המפעלים המייצרים רכיבים לטנק המרכבה ואמר בלעג למארחיו: "אתם יודעים שאתם מייצרים מטרות לאויב". חלק גדול מעמיתיו במטכ"ל, אם לא כולם, חושבים כמוהו. סגן הרמטכ"ל, האלוף דן חלוץ, האחראי לבניין הכוח של צה"ל, התבטא בחריפות, עוד בתפקידו הקודם כמפקד חיל האוויר, נגד המשך ייצור טנק המרכבה. לכן מפתיעים היו, אם לא מעוררי דאגה, דברי שר הביטחון, שאול מופז, באסיפה השנתית של איגוד המתכת והחשמל בהתאחדות התעשיינים לפני כחודש, כי הוא שואף להגביר את קצב הייצור של טנק המרכבה.
במיפקדת זרוע היבשה (מז"י) של צה"ל, האחראית לבניין הכוח של צבא היבשה, יש מחסור כרוני באיפודי מגן אישיים. אין די נושאי גייסות משורינים (נגמ"שים) חדישים, המסוגלים להגן על הלוחמים. אין כסף לפיתוח ולייצור אמל"ח חיוני. אין תקציב לרכישת מערכות הקשר הטקטי המתקדמות. ולמרות זאת נמשך בולמוס ההצטיידות בטנקים. מז"י משקיעה חלק גדול מהתקציב המיועד לבניין הכוח ברכישת טנקים חדשים.
מהדו"חות השנתיים של מרכז יפה למחקרים אסטרטגיים שליד אוניברסיטת תל אביב על מאזן הכוחות במזרח התיכון אפשר ללמוד, שבידי צה"ל יש היום יותר מ-1,300 טנקי מרכבה, מהם טנקים חדשים שיוצרו מאז 1990. ההוצאה על רכש טנקים היא מהגדולות בסעיף ההצטיידות של צה"ל, לצד רכש מטוסי קרב. לפי הערכה מצומצמת, הושקעו ב-15 השנים האחרונות מיליארדי שקלים ברכישת טנקי מרכבה. לפי אחד האומדנים, ההוצאה הכוללת על ייצור טנקי המרכבה מאז תחילת הפרויקט, בראשית שנות ה-70, כולל עלויות הפיתוח, מסתכמת בעשרות מיליארדי דולרים.
בגלל הקיצוץ הנרחב בתקציב הביטחון בשנתיים האחרונות נאלצה מערכת הביטחון להקפיא או לדחות את פיתוח חלק מהפרויקטים הנחשבים למכפילי כוח. ליישום המהפיכה הדיגיטלית בצבא ולביסוס התפישה הבין-זרועית צה"ל זקוק בדחיפות ללווייני תקשורת, החיוניים לבניית מערכות פיקוד ושליטה. כדי שלמדינת ישראל יהיה מערך התרעה יעיל נגד איומים מהמעגל השלישי יש צורך בלווייני ריגול נוספים.
כל המערכות בתחום החלל מפותחות ומיוצרות על ידי התעשיות הביטחוניות הישראליות. אך בהעדר תקציב שקלי פנוי, אי אפשר להתניע את המיזמים. חלק נכבד של התקציב השקלי של מערכת הביטחון עד סוף העשור, המיועד לבניין הכוח, מיועד להמשך ההצטיידות במאות טנקי מרכבה סימן 4.
השיקול העיקרי להמשך ההצטיידות בטנקי המרכבה אינו צבאי. על פי התרחישים בקרב צבאות מודרניים בעולם, לא יהיו מלחמות שחיקה שבהן ישתתפו אלפי טנקים. הסיבה להמשך ההצטיידות בטנקים אינה תרחיש איום של מתקפת פתע משולבת.
בישראל האיום האמיתי מגולם בפוטנציאל הלחץ שיפעילו ועדי העובדים במפעלים המייצרים את מערכות טנק המרכבה, אם מופז יורה על הפסקת ייצור הטנק. מהפחד הזה על שר הביטחון להשתחרר.
http://www.haaretz.co.il/hasite/pag...SubContrassID=0
|