10-10-2006, 21:48
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
קצת סדר בדברים מפי פרופ' בן-עמי שילוני
אסיה רועדת מפחד
מאת פרופ' בן-עמי שילוני
הניסוי הגרעיני שערכה צפון קוריאה אתמול הרעיד את שכנותיה, אך את כל אחת מהן בצורה אחרת. המדינה שאמורה היתה להיבהל יותר מכולן היא השכנה דרום קוריאה. אולם בשנים האחרונות מגלים שלטונות סיאול, בראשותו של הנשיא נו מו-היון, עמדה פייסנית כלפי הצפון, המשך למדיניות "השמש הזורחת" של הנשיא הקודם קים דאי-ג'ונג.
בעוד שארה"ב ויפאן נקטו עמדה תקיפה כלפי צפון קוריאה, טענה ממשלת הדרום כי הדרך להניא את שכנתה מפיתוח נשק גרעיני היא לחבק אותה ובכך להפיג את הפרנויה שלה. דרום קוריאה העניקה סיוע נדיב לאחותה הרעבה, סיוע שמצא את דרכו לצבא ולכיסיה של העילית השלטת. הלאומיות בדרום קוריאה כיום חזקה כל כך, עד כי רבים שם אוהדים את הצפון האכזר יותר מאשר את ארה"ב שאמורה להגן עליהם מפניו. יש גם אנשים בדרום הסבורים כי נשק גרעיני בידי הצפון אינו דבר נורא כל כך, שהרי ביום שקוריאה תתאחד היא תהפוך למעצמה גרעינית. אולם הניסוי אתמול זיעזע את האווירה הזו והעלה חרדות ישנות שדומה היה כי פגו.
דווקא יפאן היא המדינה שנחרדה יותר מכולן מן הניסוי. פיונגיאנג מבהילה את טוקיו כבר זמן רב בגלל הרטוריקה האנטי-יפאנית שלה והטילים ארוכי הטווח שלה היכולים להגיע לכל עיר ביפאן. היפאנים גם זועמים על צפון קוריאה שבמשך שנים נהגה לחטוף צעירים יפאנים כדי שילמדו את המרגלים שלה את השפה היפאנית. גורלם של רוב החטופים הללו לא נודע עד היום.
ההתנהגות של פיונגיאנג גמלה את היפאנים מן הפציפיזם הממושך שלהם ועשויה בקרוב לרפא אותם גם מן "האלרגיה הגרעינית", שהם סובלים ממנה מאז שהוטלו עליהם שתי פצצות אטום במלחמת העולם השניה. כך, באופן מוזר, מסייעת צפון קוריאה לממשלה הימנית של שינזו אבה לשכנע את הציבור היפאני לבטל את החוקה הפציפיסטית של 1947 ולהחליף אותה בחוקה "נורמלית", שתאפשר ליפאן להקים צבא ולהגן על עצמה בכל דרך אפשרית, כולל מכת מנע על שכן בעל כוונות זדון.
עד לפני שנים אחדות היה נושא הנשק האטומי טאבו ביפן, אך הדבר הזה משתנה. בחודש שעבר המליץ צוות מוחות, בראשותו של ראש הממשלה לשעבר יסוהירו נקאסונה, לשקול פיתוח נשק גרעיני כהרתעה נגד סין וצפון קוריאה. ספק אם רוב הציבור היפאני כיום יתמוך במהלך כזה, אך הדבר עשוי להתאפשר בעתיד הקרוב.
מבחינה טכנולוגית לא תהיה בעיה. בשנים האחרונות צברה יפאן פלוטוניום, שהפיקה מהפסולת של הכורים הגרעיניים שלה, בכמות מספיקה לבניית מספר פצצות אטום. אולם ספק אם ארה"ב תאפשר זאת. המדיניות האמריקאית היא למנוע את הפצת הנשק הגרעיני וספק אם יפאן תרצה להסתכסך בעניין זה עם ואשינגטון ועם שכנותיה, שגם הן פוחדות מהתפתחות כזאת.
גם סין, שהיא בעצמה מעצמה גרעינית, נבהלה מן הניסוי של אתמול. סין תמכה עד עכשיו בצפון קוריאה וכנראה האמינה כי נשיא צפון קוריאה, קים ג'ונג-איל, לא יעז לבצע את הניסוי הגרעיני שהיא התנגדה לו בחריפות. ההחלטה של צפון קוריאה להעניק סטירת לחי למעצמה היחידה שהיטיבה עמה היא תמוהה. יתכן שקים הימר על כך שסין לא תפסיק את תמיכתה, משום שהתמוטטות המשטר בצפון תיצור זרם של מיליוני פליטים קוריאנים לסין, דבר שיערער את הכלכלה הסינית.
תרחיש מבהיל אחר הוא כי כאשר קים ג'ונג-איל יחוש שמשטרו מתמוטט, הוא עלול לצאת למלחמת התאבדות גרעינית נגד הכוחות האמריקאים המוצבים בדרום קוריאה וביפאן, ובכך להצית תבערה אדירה באסיה שתפגע קשות בסין. עד כה הוכיח קים ג'ונג-איל כי הוא מהמר מוכשר. האם גם הפעם ישחק לו המזל?
הכותב הוא פרופסור ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/772713.html
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|