|
29-08-2006, 12:33
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
|
|
הקרב בסלוקי היה האירוע היחיד במלחמה שבו טילי נ"ט חדרו את השריון של טנק מרכבה סימן 4.
צה"ל "החזיר את הכבוד"
12 חיילים נהרגו קצינים בכירים בצה"ל מותחים ביקורת קשה על הפעלת כוחות השריון במלחמה, במיוחד בקרב סלוקי בו נעשה "שימוש רשלני" בטנקים שהוכנסו למלכודת אש. "הצרחות בקשר היו איומות"
אמיר בוחבוט [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://news.fresh.co.il/icons/maariv.gif] 28/8/2006 15:30
במלחמת לבנון השנייה התגלתה לחיילים, לקצינים, ולציבור, עובדה כואבת: הטנקים הגדולים והחזקים ביותר אינם עמידים בפני מחבל מיומן המצוייד בטיל כתף. במהלך המלחמה נפגעו טנקים רבים על ידי טילי נ"ט, וארבעה שריונרים ושמונה לוחמי חי"ר נהרגו בקרב הסלוקי לבדו. מתחקיר nrg מעריבעולה כי ייתכן ואת המחיר הזה ניתן היה למנוע. "נעשה שימוש רשלני בשריון, על ידי הכנסת טנקים למלכודת אש", אמר קצין בכיר בצה"ל, שמתח ביקורת חריפה על הפקודות שהועברו לכוחות השריון בשטח מהאוגדה ומהמטכ"ל.
אוגדה 162, בפיקודו של תת-אלוף גיא צור, קיבלה פקודה לנוע לעבר נהר הסלוקי, שבדרום לבנון, ביום שלישי ה- 06/08. המטרה: לפתוח את השער שיוביל לכיבוש דרום לבנון. החטיבה הסדירה 401, בפיקודו של אלוף-משנה מוטי כידור, שבאמתחתה טנקי המרכבה סימן 4, החלה את התנועה בשטח ביום רביעי כשבראשה כוחות הנדסה, לאחר ריכוך של אותם אזורים על ידי חיל האוויר וירי ארטילרי. אחרי שעות ספורות הורה הדרג המדיני לעצור את הכוחות.ההחלטה התקבלה בזעם בחטיבה 401, מאחר והיה חשש גדול שהטנקים יהפכו למטרות קלות כשהם נמצאים במצב "סטטי". יממה לאחר מכן, ביום חמישי, התחדשה התנועה לכיוון הסלוקי, ואחרי כמה שעות שוב אולצו הכוחות לעצור. הכעס גבר. כל שריונר יודע שדריכה במקום תזמין התקפות נ"ט, ולכן הוחלט, בעצה אחת עם מפקד האוגדה, תא"ל צור, על תנועה איטית לעבר הסלוקי.
בערב יום שישי, סמוך לשעה 16:45, שלושה ימים אחרי הפקודה הראשונית, החליטו ראש הממשלה ושר הביטחון לנוע לעבר היעד ולהתחיל בכיבוש דרום לבנון. ההחלטה התקבלה כשכבר הסתמן נוסח להפסקת אש שיאושר באו"ם. בשעה 01:00 לפנות בוקר התנועה החלה. סמוך לשעה 20:00 שיירות הטנקים עשו את דרכם אל "המעבר ההכרחי".
לצפיה בהתנהלות מערך השריון במלחמת לבנון השניה, לחצו PLAYעריכת וידיאו: אייל רותם
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
מפקד האוגדה הרגיע אך הטנקים נכנסו למלכודת אש
מפקד חטיבה 401, אל"מ כידור, העריך כי ככל שזמן ההמתנה בשטח יתארך, בטרם תחל התנועה לעבר נהר הסלוקי, החיזבאללה יקרא את המהלך וייערך בהתאם. אל"מ כידור התריע בפני מפקד האוגדה על הסכנה הנשקפת. תא"ל צור, הרגיע וטען כי כוחות של גדוד הסיור של חטיבת הנח"ל, יחד עם גדוד נוסף, יפשטו על השטח ויאבטחו את הטנקים מפני פגיעה של טילים נגד טנקים.
חיזבאללה ניצל את השימוש הלא מושכל בכוחות השריון, נערך עם למעלה משישים מחבלים בשטח, כשברשותם כמות אדירה של טילי נ"ט מהטובים בעולם, מסוג "קורנט", וחוליות פצמ"רים באזור הועמדו במצב הכן.
ביום ראשון, עם עלות השחר, הצליחו הכוחות, בפיקוד אל"מ כידור, לחצות את המכשול הקשה, וטנקים בודדים הגיעו למעלה ההר, אך במחיר כבד. שמונה שריונרים וארבעה לוחמי חי"ר נהרגו ב"קרב הסלוקי". בין ההרוגים שני מפקדי פלוגות טנקים, ומג"ד שריון שנפגע מהדף טיל לאחר שפתח את מדף המפקד.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/408x322/574/355.jpg]
טנקים בגבול לבנון צילום: אי-פי
ביקורת על המבצע שנערך בדקה ה-90
קצינים בכירים בצה"ל מתחו ביקורת חריפה על המבצע שיצא לדרך "בדקה ה-90", כדי להשפיע על דעת הקהל בישראל ובלבנון, ולהוכיח ש"צה"ל יכול". אולם, התוצאות היו קשות מכדי שהמבצע ייחשב להצלחה, אחרי שכבר הוחלט על הפסקת אש. לצה"ל נדרשו 30 שעות כדי להוציא את כל הטנקים שלו ממלכודת האש שהכין חיזבאללה. הקרב בסלוקי היה האירוע היחיד במלחמה שבו טילי נ"ט חדרו את השריון של טנק מרכבה סימן 4.
קצין בכיר בפיקוד צפון, מנסה לתקן את הרושם הקשה שנוצר, ומנסה להראות את חצי הכוס המלאה: "אם לא היה נחתם הסכם הפסקת האש, זה היה הקרב הכי חשוב במלחמה הזו", אומר הקצין, למרות שהמבצע החל אחרי שכבר היה ברור כי תושג הפסקת אש.
באותה נשימה, מודה הקצין הבכיר כי לא הכל התבצע על פי התוכניות. "היו המון אילוצים בקרב הזה. שלושה חיילים נהרגו ביממה הראשונה כתוצאה מפגיעות בטנק מרכבה סימן ארבע, ונהרגו גם ארבעה חי"רניקים. זה היה הקרב הכי חשוב במערכה כולה. הוא פתח לנו את השער לדרום לבנון. היינו חייבים לעבור במעבר הזה כדי להתקדם הלאה".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
תקלות מבצעיות חמורות, "צרחות איומות בקשר"
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif] במהלך ההשתלטות על השטח חלפו ב"מעבר ההכרחי" 24 טנקים - 11 מהם נפגעו מטילי נ"ט של החיזבאללה - כמעט מחצית. במהלך הטיפוס לא נהרגו חיילים, אבל נפגעו טנקים. טילי הנ"ט לא הצליחו לחדור את טנק המרכבה סימן 4. "כשהמ"פ, שי ברנשטיין , עלה על הציר שמוביל למעלה ההר, הציר התמוטט. יומיים קודם לכן חיל האוויר ביצע תקיפות רבות במקום ו-5 טנקים נתקעו על הציר ללא יכולת לנוע". למעשה, חיל האוויר, בהפצצת ציר הגישה יממה לפני, מנע מהטנקים את היכולת לנוע במעלה ההר והפך אותם ל"ברווזים במטווח".
חיזבאללה הבין זאת מהר מאוד והחל בלינץ' על חמשת הטנקים, כשמחבלים רבים יורים טילי נ"ט מתקדמים מסוג "קורנט", מתוצרת רוסית, הנחשבים לטובים בעולם. "הצרחות בקשר היו נוראיות", סיפר קצין בחיל השריון. "
החיילים בטנקים ביקשו עזרה, ולא היה מי שיעזור להם. מסוקי קרב וארטילריה לא יכלו לממש את יכולתם כי חוליות רבות של נח"ל היו פרושות בשטח כדי למנוע ירי נ"ט, וחיל האוויר חשש מפגיעה בהם. מח"ט 401 נתן הנחייה לטנקים, ולפיה כל מי שיכול - ש"ייתן גז ויעוף משם". ביצוע ההנחיה ארך זמן, ו"בינתיים הטנקים חטפו", הוא מספר.
חשבון הנפש של הקצין הבכיר לא איחר לבוא. "היו שם המון בעיות מקצועיות. היו בעיות חמורות, אבל צריך לזכור שלא התאמנו לכך שנים. מה שברור - שבהפעלת הטנקים לא התאמנו כמו שצריך. לא מפקד הטנק בנסיעת לילה. לא המ"פ, שלא ידע להפעיל כוחות, אפילו לא תרגיל אוגדתי משמעותי. נהיה חייבים להשלים פערים גדולים באימונים רבים. ללא ספק נצטרך להתמקצע בשטח".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/408x322/560/436.jpg]
כוח שריון בלבנון צילום: אי.פי
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif] "שימוש רשלני בטנקים"
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif] מעדויות שאוספים בצה"ל, כחלק מההכנות לוועדת החקירה המתקרבת, עולה תמונה עגומה מאוד. במקרים רבים לא נעשה שימוש מושכל בטנקים, ולעיתים אף "נעשה שימוש רשלני על ידי הכנסת טנקים למלכודת אש", אומרים בצה"ל.
"באופן ברור, עולה מעדויות בשטח כי בכל מקום שבו השתמשו בטנק כראוי הוא הצליח להגן על עצמו ולבצע את המשימה", אמר קצין בכיר במז"י. "בורות מצד מפקדי השטח הובילו לסיכון ממשי עבור הטנקים, ומה שהציל אותם בלא מעט מהמקרים היה המיגון האיכותי במיוחד של המרכבה סימן ארבע, שהוכיח את עליונותו. הטילים חדרו רק 22 טנקים".
שימוש לא מושכל בטנקים לא היה הבעיה היחידה. בצה"ל זלזלו במודיעין שהיה לחיזבאללה על כוחות השריון הישראלים. במהלך המלחמה השתמש החיזבאללה בטילי נ "ט מסוג פאגוט, אר.פי. ג'י (29) מונו, מאטיס, פגאוט, טאו, קונקורס, וקורנט.
בצה"ל ידעו כי הטילים הללו נמצאו בידי החיזבאללה, אולם בצבא לא העריכו כי הארגון יוכל לזהות את סוגי הטנקים השונים, ולהתאים את הטילים האיכותיים לרכבי שריון בעלי מיגון משמעותי, ואת הטילים הישנים לטנקים החלשים יותר.
"הם ידעו לזהות את הטנקים בצורה ברורה, ולא בזבזו סתם טילים מכל הבא ליד. החוברות שהגיעו לידנו מוכיחים שיתרה מזאת - הם בקיאים בעמידות טנקים מסוגים שונים, ובנקודות התורפה שלהם".
אחת מחוברות המודיעין של החיזבאללה, הגיעו לידי nrg מעריב. מאחת החוברות שהותרו לפרסום, עולה כי הארגון מכיר את כל כלי הרכב הקרבי המשוריין של צה"ל, ויודע למקד את המחבלים לירות על נקודות התורפה שלהם.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/408x322/558/178.jpg]
טנק צה''ל ליד אביבים צילום: אלירן חייט
"אין הפקת לקחים ראויה"
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif] אחרי המסקנות הראשונות, נדהמו קצינים בזרוע היבשה לשמוע את האלוף מאיר כליפי, סגן מפקד זרוע יבשה, אומר כי התוכנית הרב שנתית בצה"ל כמעט ולא תשתנה. הקצינים טוענים כי למרות הביקורת החריפה על התנהלות כוחות היבשה במלחמה, לא צפויה הפקת לקחים משמעותית. הם הבהירו כי יצאו מהשיחה עם כליפי ב"תחושה קשה". מדובר צה"ל נמסר כי העניין, שנדון על ידי האלוף כליפי, נמצא בבדיקה ומתוחקר כחלק מתחקור המלחמה.
קצינים בחיל השריון מודים, כי הטכנולוגיה מתחה עד קצה היכולת את מערך המיגון של מרכבה סימן 4. "בסופו של דבר גם לנפח ולמשקל יש מגבלות בפיזיקה", הסביר מג"ד שריון, "ולכן נדרשת חשיבה כיצד להצטייד במיגון אקטיבי ואיך להמשיך לשפר ולהצטייד במכונה האדירה הזו שנקראת מרכבה סימן 4, שהוכיחה את עצמה במלחמה הזו", אמר המג"ד.
"האמריקנים התגאו לאחרונה כי טיל ה"אר.פי.ג'י מונו", הנחשב למיושן בסדרה, לא חודר את טנק האברהמס החדיש. בזה הם מתגאים? זה טיל שלא מדגדג את המרכבה", הסביר גורם ביטחוני שפסל את האפשרות של רכישת טנקים אמריקנים.
"המרכבה הוכיחה שהיא יעילה במידה מסוימת גם נגד הקורנטים, בנוסף למשימות במלחמה הנוכחית שכללו השמדת בונקרים, בתים עם משגרים ומטרות שונות". האם הכוונה, שהייתה לפני המלחמה, לצמצם את ההצטיידות הטנקים סימן 4 נגנזה? עד כה לא נראה שבזרוע היבשה נפל האסימון. בינתיים, הביקורת מהשטח ממשיכה להגיע.
_____________________________________
.
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 29-08-2006 בשעה 15:44.
|
|