|
01-06-2006, 15:49
|
|
|
חבר מתאריך: 04.04.05
הודעות: 3,125
|
|
לא מידע מפורט אבל גם משהו
במוצאי ה- 8 ביוני 1982 יצאה חטיבת "ברק" בבהילות אל ציר החוף ודהרה צפונה לכיוון דמור. עוד בטרם הספיקה החטיבה לנוח מקרבות הטיהור בצידון (כולל ניסיונות ההבקעה של גדוד 74 בעין חילווה כבר נשלחה לחלץ את כוחות צנחנים ושיריון שהונחתו בדמור ונקלעו למצב קשה. לדמור יצא המח"ט למעשה עם גדוד 71 בפיקוד אייל בן-ראובן וגדוד גולני- 12, כאשר גדוד 53 למעט פלוגה א', בפיקוד הסמח"ט, נשארו בצידון וגדוד 74, בפיקוד עמירם לוין עדיין היה במחנה עין-חילווה. אולם לא כצפוי, דמור נמצאה נטושה והקרב התפתח מצפון לה בכפר סיל.
כפר סיל חולש על כביש החוף הלבנוני, דרך המלך המובילה לנמל התעופה ולפרברים הדרומיים של הבירה ביירות- חשיבותו האסטרטגית גדולה ביותר. על כן כוחות גדולים שכנו שם: חטיבת שיריון סורית, נשק נ"ט, טילי 'סאגר', 'מילאן' תול"רים ובזוקות. חיילי חי"ר מובחרים, חיילי קומנדו סורים התבצרו בין בתיו הגבוהים, ובנקודות השולטות.
בליל 9\10 ביוני קיים מח"ט 188, אל"מ מאיר דגן, "קבוצת פקודות" עם המג"דים. ע"פ התוכנית לכיבוש כפר סיל, על לוחמי הצנחנים (גדוד 202) להשתלט כפעולה מקדימה על "גבעת הראדר", מצפון-מזרח לכפר, גדוד 71 יעלה לעמדות שולטות על הרכס ממזרח, וגדוד גולני יתקוף בחיפוי הצנחנים והטנקים מ'כביש החוף' מלמטה למעלה בסיוע צמוד של פלוגה א'- פלוגת הסדר מגדוד 53 (קריית שמונה).
בפועל גדוד צנחנים 202 איגף ממזרח ובא אל המתחם הסורי בכפר סיל מעורפו, אך נבלם מול התנגדות סורית ואש עזה שעצרה את התקדמותו. נגמ"שי גולני נתקלו באש תותחי הטנקים הסורים ובאש נ"ט חזקה ויעילה. עד מהרה נפגעו בזה אחר זה 4 מתוך 6 טנקים של הפלוגה, מג"ד גולני 12, בפיקוד ברוך שפיגל, החליט לעצור ולנתק מגע. עשרה מתוך עשרים וחמשת החללים של חטיבת "ברק" במבצע של"ג נפלו ב- 10 ביוני 1982, אחד נפל בעין-חילווה והשאר בקרבות כפר-סיל. המאמץ החטיבתי ב- 10 ביוני נכשל, אך מתחם כפר-סיל היה חשוב מדי מכדי לוותר עליו.
לאורך כל הלילה התארגנו באזור מדרום לכפר הכשירו דרך נוחה למעבר הכלים ע"י דחפורים. טנקי החטיבה השמידו כלים סורים אחד לאחד… התקיפה מהעורף הוכיחה את עצמה כיעילה ביותר, בזכות ההפתעה לכוחות הסורים השמידה החטיבה טנקים רבים ונכנסה לתוך הכפר.
מתוך
http://www.gal-ed.co.il/nachal/Info...w.aspx?id=15108
וגם
כפר סיל מבצע שלום הגליל
כפר סיל חלש על הדרך המובילה בואכה נמל התעופה הבינלאומי וביירות. ההשתלטות על המיתחם הסורי היתה חשובה, מאחר שהיא מנעה את התקדמות כוחות צה"ל לעבר הבירה הלבנונית. הניסיון הראשון של כוח צה"ל (טנקים מ"כוח גבע" וחיילי הנח"ל) נכשל. המשימה הוטלה על כוח משולב שריון, חי"ר ("גולני") בסיוע צמוד של הנדסה וארטילריה.
בליל רביעי, 9 ביוני, ניתנה קבוצת פקודות שהתבססה על תקיפה מבוקרת של שריון וחי"ר בתנועת מלקחיים: כוח אחד של טנקים ו"גולני" שיפעל מכיוון ציר החוף, שמצידו האחד הים ומצידו האחר רכס ההרים, לעבר בתיו הגבוהים של כפר סיל; כוח שני של טנקים ושל צנחנים, שיפעל מכיוון הרכסים בפעולת איגוף ממזרח ותקיפת המיתחם הסורי בעורפו. מיד עם תחילת התנועה עלו הצנחנים על פלוגת קומנדו סורית ויכלו לה. אבל בהמשך נתקלו הצנחנים בלחימה עיקשת סורית, וההתקדמות נבלמה. תנועת לוחמי "גולני" בכביש החוף החלה קודם שהושלמה פעולת הצנחנים (השתלטות על גבעת הרדר) ועוד בטרם הספיקו הטנקים לתפוס עמדות חיפוי באזורים השולטים. נגמ"שי "גולני" והטנקים בכביש החוף נכנסו לתוך מלכודת אש סורית חזקה של ארטילריה, טנקים וטילים. לוחמי "גולני" החלו לפרוץ אל אזור השטח הבנוי בליווי צמוד של טנקים והנדסה. הלחימה נעשתה בתנועת כלי רכב וברגל, בבתים ובסמטאות. לוחמי החי"ר לחמו תחת אש חזקה מאוד מכל הסוגים. הטנקים נחשפו לירי טילים כשיכולת התמרון שלהם מוגבלת, ומספר טנקים נפגעו. בשלב זה היה צריך לחלץ נפגעים ולפנותם לאחור. המאמץ הזה לשבור את המיתחם הסורי נכשל. אבל היתה החלטה נחושה לכבוש את כפר בסיל. התוכנית התבססה הפעם על פריצת ציר שיאגוף את המיתחם הסורי ממזרח ותקיפתו מעורפו. המשימה הוטלה על "גולני" בסיוע שריון והנדסה. על "גולני" הוטל לעלות על הציר ולהסתער על כפר סיל מעורפו. בו בזמן כוח חי"ר נוסף היה צריך לפעול לאורך כביש החוף עד צומת הדרכים שמדרום למסלולי נמל התעופה הבינלאומי. גדוד ההנדסה פרץ במשך הלילה תוואי דרך עוקפת בין החורשות שעל צלע ההר באורך של כשני קילומטרים. עם שחר החלה תקיפת המיתחם הסורי על-ידי כוחות "גולני" ועל-ידי כוחות שריון. לקראת שעות אחה"צ הושלם כיבוש המיתחמים ההיקפיים, והכוחות נערכו להסתערות פנימה לכפר סיל. הפריצה פנימה החלה בשעות הערב המוקדמות בשני צירים מקבילים מדרום לצפון, ועם לילה נערכו הטנקים בשיפולי גבעה ששלטה על צירי הכפר. חיילי החי"ר החלו לסרוק בתוך הכפר. כוח טנקים סורי שהיה בדרכו עלה על המארב ונפגע קשות. כפר סיל חלש על הדרך המובילה בואכה נמל התעופה הבינלאומי וביירות. ההשתלטות על המיתחם הסורי היתה חשובה, מאחר שהיא מנעה את התקדמות כוחות צה"ל לעבר הבירה הלבנונית. הניסיון הראשון של כוח צה"ל (טנקים מ"כוח גבע" וחיילי הנח"ל) נכשל. המשימה הוטלה על כוח משולב שריון, חי"ר ("גולני") בסיוע צמוד של הנדסה וארטילריה.
בליל רביעי, 9 ביוני, ניתנה קבוצת פקודות שהתבססה על תקיפה מבוקרת של שריון וחי"ר בתנועת מלקחיים: כוח אחד של טנקים ו"גולני" שיפעל מכיוון ציר החוף, שמצידו האחד הים ומצידו האחר רכס ההרים, לעבר בתיו הגבוהים של כפר סיל; כוח שני של טנקים ושל צנחנים, שיפעל מכיוון הרכסים בפעולת איגוף ממזרח ותקיפת המיתחם הסורי בעורפו. מיד עם תחילת התנועה עלו הצנחנים על פלוגת קומנדו סורית ויכלו לה. אבל בהמשך נתקלו הצנחנים בלחימה עיקשת סורית, וההתקדמות נבלמה. תנועת לוחמי "גולני" בכביש החוף החלה קודם שהושלמה פעולת הצנחנים (השתלטות על גבעת הרדר) ועוד בטרם הספיקו הטנקים לתפוס עמדות חיפוי באזורים השולטים. נגמ"שי "גולני" והטנקים בכביש החוף נכנסו לתוך מלכודת אש סורית חזקה של ארטילריה, טנקים וטילים. לוחמי "גולני" החלו לפרוץ אל אזור השטח הבנוי בליווי צמוד של טנקים והנדסה. הלחימה נעשתה בתנועת כלי רכב וברגל, בבתים ובסמטאות. לוחמי החי"ר לחמו תחת אש חזקה מאוד מכל הסוגים. הטנקים נחשפו לירי טילים כשיכולת התמרון שלהם מוגבלת, ומספר טנקים נפגעו. בשלב זה היה צריך לחלץ נפגעים ולפנותם לאחור. המאמץ הזה לשבור את המיתחם הסורי נכשל. אבל היתה החלטה נחושה לכבוש את כפר בסיל. התוכנית התבססה הפעם על פריצת ציר שיאגוף את המיתחם הסורי ממזרח ותקיפתו מעורפו. המשימה הוטלה על "גולני" בסיוע שריון והנדסה. על "גולני" הוטל לעלות על הציר ולהסתער על כפר סיל מעורפו. בו בזמן כוח חי"ר נוסף היה צריך לפעול לאורך כביש החוף עד צומת הדרכים שמדרום למסלולי נמל התעופה הבינלאומי. גדוד ההנדסה פרץ במשך הלילה תוואי דרך עוקפת בין החורשות שעל צלע ההר באורך של כשני קילומטרים. עם שחר החלה תקיפת המיתחם הסורי על-ידי כוחות "גולני" ועל-ידי כוחות שריון. לקראת שעות אחה"צ הושלם כיבוש המיתחמים ההיקפיים, והכוחות נערכו להסתערות פנימה לכפר סיל. הפריצה פנימה החלה בשעות הערב המוקדמות בשני צירים מקבילים מדרום לצפון, ועם לילה נערכו הטנקים בשיפולי גבעה ששלטה על צירי הכפר. חיילי החי"ר החלו לסרוק בתוך הכפר. כוח טנקים סורי שהיה בדרכו עלה על המארב ונפגע קשות.
מתוך:
http://www.zanhanim.org.il/Info/hi_show.aspx?Id=660
וגם רקע כללי מתוך בעוז רוחם
ב- 10 ביוני נערכו כוחותינו להבקעת רצועת ההגנה הסורית הראשונה. עוצבת לב התקדמה בבקעא עד לכמה אל-לוז וג'ב ג'נין, מזרחה משם התקדמה עוצבת סקל לאזור כפר קוק וממזרח לאגם קרעון התקדם "כוח יוסי", כוח מאולתר שהוקם בפיקודו של תא"ל יוסי פלד. כוח ורדי התקדם ממזרח לאגם קרעון כוח נוסף ירד מההר מזרחה לכיוון הבקעא, באזור כפריא. ההתקדמות ביום זה התאפיינה בקרבות שריון מטוסי חיל האוויר סייעו לכוחות ותוך כדי כך ארעה תקלה בזיהוי ומטוסינו תקפו בטעות כוח חי"ר באזור כפר משכי ולכוח נגרמו אבדות קשות. לאחר חשכה התקדם גדוד טנקים לתפוס את הצומת מדרום לסולטן יעקוב. הגדוד נתקל בכוחות סורים עדיפים ובמשך הלילה ניהל קרב קשה עד שחולץ למחרת בבוקר בסיוע ארטילריה וכוחות נוספים. ביום המחרת נמשכה הלחימה בגיזרה המזרחית והושמדו כוחות סורים, אך ללא התקדמות ממשית, למעט זו של עוצבת סקל שהגיעה עד לאזור ינטא. כוחותינו ייצבו את הקו לקראת הפסקת האש וזו נכנסה לתוקפה לקראת צהרים באותו יוםבגיזרה המרכזית כבשו כוחות עוצבת עינן, לקראת ערב ה- 10בחודש, את עין זחלתא וחידשו את התקדמותם, אך נתקלו במערך סורי נוסף באזור עין דרה. כניסת הפסקת האש עצרה את ההתקפה על מערך זה. בגיזרה המערבית נמשכו פעולות הטיהור של עוצבת מרדכי. כוחות קהלני התקדמו לכפר סיל ודרום שדה התעופה של ביירות. המחבלים בגיזרה זו לא כיבדו את הפסקת האש והלחימה נמשכה. חטיבת הצנחנים של עוצבת ירון התקדמה בשטח ההררי תוך לחימה בכוחות סורים ומחבלים ב- 13בחודש, לפני הצהרים, חברה עם הכוחות הנוצריים בכפר שימא ומשם התקדמו הכוחות, באזור הנתון לשליטת הנוצרים, לביירות המזרחית. הפסקת האש באזור ביירות היתה רופפת. כוחות צה"ל היו במזרחה של העיר ומדרום לה, אך במערבה של ביירות וברכס עליי, השולט על העיר ממזרח, החזיקו כוחות סוריים ומחבלים. נסיונות לייצב את הפסקת האש לא הצליחו והוחלט לשפר את היערכותנו באזור ולהדק את המצור על מערב ביירות. בימים 25-20 ביוני התקדמו עוצבת ירון ממערב ועוצבת עינן מדרום וכבשו את אזור עליי בחמדון. הכוחות הסוריים שהיו במקום נסוגו לעבר הבקעא. עם כיבוש זה היתה לצה"ל אחיזה בכביש ביירות-דמשק ושליטה על ביירות ממזרח. במשך כחודש וחצי התנהלה לחימה באזור ביירות כאשר המגמה היתה להדק את המצור על העיר ולהביא לפינוי המחבלים ממנה. מגעים להשגת מטרה זו התנהלו תוך כדי הלחימה. בתקופה זו כבשו כוחותינו את אזור שדה התעופה של ביירות ושכונות בדרומה של העיר וכן נקודות מפתח שהרחיבו את אחיזתנו במזרח ביירות. לקראת אמצע אוגוסט הושגה הסכמה על פינוי המחבלים והכוחות הסורים מביירות. הפינוי נעשה בחסות כוח בין-לאומי, כשהמחבלים התפנו בדרך הים למדינות ערביות שהיו מוכנות לקלוט אותם והכוחות הסוריים התפנו בכביש ביירות-דמשק לשטח המוחזק ע"י הסורים באזור הבקעא. הפינוי הושלם ב- 31 באוגוסט.
מתוך
http://www.aka.idf.il/iturim/asp/wa...eNum=2&sOrderBy=
|
|