לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ברוכים הבאים לפורום "סקופים וחדשות". להזכירכם, יש לתת כותרות ענייניות לאשכולות אותם אתם פותחים. אני רואה בפורום מעין "היד פארק" שבו יש מקום לכל הדעות. לדבר אחד לא אסכים - לחריגה מחוקי הפורום. חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חדשות ואקטואליה > סקופים וחדשות
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 17-05-2006, 08:53
  מדינאי מדינאי אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 28.10.04
הודעות: 9,419
במשך 61 שנה לא ניתנה גישה לארכיון מידע הכי ענק על השואה

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3251788,00.html
נציגי המדינות המפקחות על ניהול הארכיון הגדול ביותר לתקופת מלחמת העולם השניה, שרובו היה חסוי במשך 61 שנים, הסכימו לפתוח אותו לעיון חוקרים והיסטוריונים. מיליוני מסמכים אודות מנגנון המוות הנאצי ייחשפו.

סוכנויות הידיעות

רישומי ההוצאות להורג במחנה ההשמדה מטהאוזן מסודרים בשורות ארוכות של שמות; ההוצאות להורג בוצעו בכל שתי דקות בסדר מופתי. התאריך הוא ה-20 באפריל 1942 - יום הולדתו ה-53 של הפיהרר.
"כל דקה שניה מצויין שמו של אסיר אחר, וכך זה נמשך דפים על גבי דפים", סיפר אודו יוסט, ארכיבאי בשירות האיתור הבינלאומי (ITS ), הארכיון הגדול ביותר לתקופת מלחמת העולם השניה. "הם ירו ב-300 אסירים כמתנת יום הולדת להיטלר; הם לא רק ירו בהם אלא גם ניהלו רישום מדויק של האירוע".

מיליוני מסמכים נמצאים במרתפי הארכיון, השוכן בעיירה הגרמנית באד ארוסלן. הם מתעדים את המוות, העינויים, הדיכוי והשיעבוד שביצעו הנאצים ב-17 מיליון יהודים ואחרים במלחמה. נציגי 11 המדינות המפקחות על ניהול הארכיון החליטו אמש (ג') בלוקסמבורג לפתוח אותו לעיונם של חוקרים והיסטוריונים, 61 שנה אחרי סוף המלחמה. השינויים בתקנון הארכיון, שנוסד בשנת 1955. יאפשרו ל-11 המדינות לקבל לרשותן העתקים דיגיטליים של המאגר כולו, לצורכי מחקר.

ההחלטה התאפשרה לאחר שגרמניה, שמממנת את ניהול הארכיון, הסירה לפני כחודש את התנגדותה לפתיחת המאגר העצום. שאר המדינות, ביניהן ישראל וארצות הברית, תמכו בהחלטה וצירפו את הסכמתן. פרשנים ציינו שההחלטה באה בעקבות לחצים שהופעלו על הגורמים השונים נוכח העובדה שדור ניצולי השואה והעדים לזוועות הנאצים הולך ופוחת, והחשש של היסטוריונים שמידע יקר ערך יאבד אם לא ייחקר.

חלק גדול מהחומר הקשור בשואת יהודי אירופה אמנם הועתק ונמסר למוסדות כגון "יד ושם" או מוזיאון השואה בוושינגטון, אולם ההחלטה כעת תוציא לאור כ-50 מיליון מסמכים אודות שישה מיליון קורבנות השואה האחרים, שהגישה אליהם הייתה חסומה.

במשך 60 שנה ניהל הצלב האדום את הארכיון, ואיפשר גישה למסמכים רק לצורך איתור קורבנות שנספו בשואה ובמלחמה. השינויים בתקנון הארכיון יאפשרו כעת לחוקרים לנבור בין מיליוני הכרטיסיות והמסמכים, המכילים את רישומי האסירים במחנות הריכוז וההשמדה, רישומי הגטו והמשלוחים, רישומי עובדי הכפיה במפעלים ואופן ניהול המחנות. "האמן לי, לא הייתה אף חברה גרמנית במלחמת העולם השניה - לא משנה באיזה גודל - שלא נהנתה מעובדי כפיה", אמר יוסט.

לכמה אסירים היו כינים?

במרתפי הארכיון, שורות שורות של מדפים ניידים, כמו בספריה. כרטיסיות הכוללות את שמות הנספים מסודרות במאות קופסאות קרטון הממלאות שלושה חדרים. המידע הרב נאסף משני ארכיונים שהפעילו הנאצים בגרמניה וארכיונים שפעלו ברוסיה ובמדינות מזרח אירופה בתקופת המלחמה. משאיות מלאות במסמכים הובאו לשם אחרי המלחמה מהמדינות שהיו תחת הכיבוש הנאצי, וצוות של כאלף איש נבר בהם ויצר את המאגר.

כרטיס ורוד הנושא את הכותרת "פקודת מעצר" מפרטת כיצד פולני נקלע למחנה ריכוז לאחר שניהל רומן עם גרמניה. מסמך אחר מפרט בלקוניות את מחאותיה של אישה אחרת בעת ניתוח העיקור של בנה, שלא היה מגזע ארי טהור.
מסמך אחר, כתוב בכתב יד מסודר ונקי, מתאר כיצד הצטוו אסירים במחנה הריכוז גרוסרוזן לחפש זה על ראשו של זה כינים. "בלוק 8, 14 בינואר 1945, 784 אסירים. 37 כינים נמצאו על ראשם של 13 אסירים", נכתב במסמך, הכולל את שמות האסירים הנגועים. "אפשר לצחוק על כך, אבל יש מסמך המפרט מציאת כינה אחת על ראשו של אסיר במחנה. לפחות כך אפשר לוודא שבאותו יום הוא היה שם בגרוסרוזן, ועל בסיס העובדה הזו בלבד הוא זכאי ל-7,500 אירו מקרן הפיצויי לעובדי כפיה", אמר יוסט.

מומחים סבורים שפתיחת הארכיון לעיונם של חוקרים יניב גילויים ותובנות חדשות אודות מנגנון המוות של הנאצים, וגם יאפשר לרבים לגלות מה עלה בגורלם של קרובים. עד כה הגישה למידע שבארכיון התאפשרה על ידי הגשת בקשה לאיתוק קרובים. אך מאחר שהמידע אינו דיגיטלי, איתור המידע היה תהליך ארוך ומייגע, ובארכיון הצטברו 400 אלף בקשות שטרם טופלו.

יו"ר הנהלת יד ושם אבנר שלו, מסר בתגובה: "מדובר בצעד חשוב כחלק בתהליך של פתיחת ארכיונים באירופה. אנו סבורים שנציג יד ושם בקבוצת העבודה יוכל לתרום מהידע והניסיון שנצברו ביד ושם בנוגע למחשוב והנגשת מידע ארכיוני לקהל הרחב".

ישראל זינגר, יו"ר המועצה המדינית של הקונגרס היהודי העולמי ונשיא ועידת התביעות, אמר כי "מתן גישה למסמכים הוא צעד חיוני שיאפשר המשך מחקר של אחת התקופות החשוכות בהיסטוריה האנושית. חיוני לשמר את העבר כדי שהדורות הבאים יוכלו ללמוד את הלקח ממנו. אנחנו שבעי רצון ש-60 שנה אחרי השואה, מיליוני מסמכים ובהם הוכחות כתובות המתעדות את הרצח ההמוני של יהודים על ידי הנאצים, יועמדו לרשות חוקרי ההיסטוריה. זוהי מכה למכחישי השואה באשר הם".
_____________________________________

יֵבֹשׁוּ וְיִסֹּגוּ אָחוֹר כֹּל שֹׂנְאֵי צִיּוֹן (תהילים קכט, ח)

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 22:29

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר