03-04-2006, 21:16
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
הנה הסבר שנכתב בעבר ע"י weinman
בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי roeis01 שמתחילה ב "הגדלה של 120 - ז"א שאני רואה מנתניה עד באר שבע?!!"
בפורום הישן
עינית ועוצמית
העינית (OCULAR) היא העדשה הקרובה לעין. העינית מגדילה את הבבואה המגיעה מהעוצמית לאחר שעברה דרך מערכת המנסרות. העינית בנויה מ 3-6 אלמנטים אופטיים שונים.
הגדלה, פירושה המעשי הוא, כמה קרוב נראה האובייקט לצופה. כל משקפת מוגדרת בעזרת צמד מספרים, לדוגמא, 7X50. המספר השמאלי 7, מבטא את עוצמת ההגדלה, פי-7. אם מסתכלים על אובייקט המצוי במרחק של 700 מטר, הרי עם משקפת המגדילה פי-7 נדמה שהאובייקט מצוי רק 100 מטר מאיתנו.
עוצמת הגדלה רבה יותר אינה בהכרח טובה יותר. בחירת עוצמת הגדלה תלויה במספר משתנים. משקפות בעלות הגדלה של למעלה מפי-10 נוטות להיות גדולות וכבדות. הגדלה רבה יותר, משמעותה צמצום שדה הראייה, הקטנת הבהירות, הגדלת השפעות אטמוספריות על כושר ההפרדה והקטנת Eye Relief.
מקובל להסכים שמשקפות בעוצמת הגדלה של פי-7 או פי-8 נחשבות נוחות יותר לייצוב בעזרת ידיים לאדם הממוצע. משקפות עם הגדלה של פי-10 זקוקות לידיים יציבות במיוחד. מעל עוצמת הגדלה של פי-10 מומלץ שימוש בחצובה. העוצמית (OBJECTIVE) היא העדשה הגדולה במשקפת וממדיה נמדדים במילימטרים. לדוגמא: במשקפת 7X50 המספר הימני, 50 הוא הקוטר במ”מ של עדשת העוצמית.
מטרת העוצמית לכנס אור וליצור בבואה חדה של האובייקט הנצפה. ככל שקוטר העוצמית גדול יותר, כך יותר אור יחדור למשקפת, בהירות הבבואה תגבר ופרטי האובייקט יראו ברורים וחדים יותר.
ככל שתנאי התאורה בעת הצפייה יהיו קשים יותר, כך השפעת גודל העוצמית על איכות הבבואה תהיה רבה יותר.
לפי נוסחת חישוב שטח מעגל הרי, למשקפת 7X50 יכולת כינוס אור הגדולה פי-2ממשקפת 7X35, ויכולת כינוס אור הגדולה פי-4 ממשקפת 7X25.
לעדשת העוצמית השפעה גם על חדות התמונה או הרזולוציה. ככל שקוטר העוצמית גדול יותר גדלה הרזולוציה, ועימה היכולת להבחין בפרטים קטנים יותר באובייקט הנצפה.
במרבית המשקפות בנויה עדשת העוצמית משתי עדשות המודבקות אחת לשניה. כל חלק עשוי מסוג אחר של זכוכית בכדי לצמצם עיוותי אור וצבע.
במשקפות קומפקטיות קוטר העוצמית נע בין 20 ל 25 מ"”מ.
במשקפות שדה בינוניות קוטר העוצמית נע בין 30 ל 35 מ"”מ.
במשקפות שדה גדולות קוטר העוצמית נע בין 40 ל 56 מ”"מ.
שיטה טובה להמחשת יחסי הגומלין בין עוצמת ההגדלה לקוטר העוצמית היא צפייה במשקפת זום. במשקפת זו עוצמת ההגדלה משתנה יחסית לקוטר עוצמית גבוה. ולכן ככל שנגדיל את עוצמת ההגדלה נראה ירידה משמעותית בבהירות הבבואה.
הכתוב לעיל נלקח מתוך מערך הדרכה שנכתב ע"י החתום עבור לקוח מסחרי.
ותמונה משלי, משקפת 20X120 בעמדת תצפית בחרמון:
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 03-04-2006 בשעה 21:22.
|