26-12-2005, 13:06
|
|
|
חבר מתאריך: 10.09.03
הודעות: 1,285
|
|
צבא מקצועי - ראו מאמר מעתון הארץ
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי offerd שמתחילה ב "על מוטיבציה, על שוויון ועל הגורמים לקלקלתם בצה"ל"
בעקבות מחאת אנשי המילואים והידיעות על הירידה במוטיווציה של מתגייסים חדשים לשרת, בחנו הפעם כמה היבטים של השירות הצבאי, כפי שהם נתפשים בעיני הציבור. ראשית, רצינו לברר עד כמה מושרש עדיין הרעיון של צה"ל כ"צבא העם". מתברר כי אף שרוב הנשאלים היהודים - כ-59% - תומכים בהמשך שירות החובה, הרי שכשליש - 31% - מצדדים בביטולו ובהפיכת צה"ל לצבא של אנשי מקצוע בלבד (ל-10% אין דעה ברורה בנדון). מבין המתנגדים להפיכת צה"ל לצבא של אנשי מקצוע, הרואים בכך קריירה ומקבלים שכר בהתאם, 38% תולים את התנגדותם לכך בסיבות מוסריות-חברתיות ללא קשר לשאלת יעילותו של צבא מקצועי, 30% בכך שצבא מקצועי לא יצליח להגן על ישראל, ואילו 21% תלו זאת בשני הנימוקים גם יחד (9.5% לא ענו). יש לציין כי רוב הנשאלים הערבים נמנעו מנקיטת עמדה בשאלה זו. כמו כן לא נמצאו הבדלים בשאלה זו על בסיס מין או גיל.
היבט נוסף של הנטייה לא לראות בשירות החובה את חזות הכל התגלה גם בתשובות לשאלה "האם אתה תומך או מתנגד עקרונית, בלי קשר למצב היום, לאפשר לאזרחי ישראל בגיל 18 הרוצים בכך להחליף את השירות הצבאי בשירות אזרחי באורך מלא, למשל מתן שירותים לקהילה, עבודה בבתי חולים או טיפול באוכלוסיות חלשות"? 49% מהנשאלים היהודים תמכו במתן אפשרות כזאת, 43% התנגדו ול-8% לא היתה דעה ברורה. מבין התומכים בשירות אזרחי, 61% העריכו כי ניתן להנהיגו כבר עכשיו ו-31% סברו שלא ניתן כעת לעשות זאת. קרוב ל-60% מן הנשאלים היהודים טענו, כי אם יונהג שירות אזרחי כזה יש לחייב הן את החרדים והן את הערבים הפטורים כיום משירות צבאי לשרת שירות חלופי, 4% סברו שיש לחייב בכך רק את הערבים, 17% רק את החרדים ו-15% שאין לחייב לא את אלה ולא את אלה.
יש לציין כי בקרב נשים, וכן בקבוצות הגילאים הצעירות יותר, היתה נטייה חזקה יותר לתמוך בהנהגת שירות אזרחי חלופי לשירות הצבאי. אולם בולטת במיוחד היא התמיכה הרחבה באפשרות של שירות אזרחי (יותר מ-75%) שהיתה במגזר החרדי, מה שמעיד אולי כי מגזר זה אינו כה מנוכר כלפי החברה הישראלית כפי שמקובל להניח. לעומת זאת, בקרב הנשאלים הערבים שהביעו דעה בנדון, רק מיעוט קטן (16%) תמכו בהנהגת שירות אזרחי חלופי לצבאי, שעה שכמחצית התנגדו לכך. גם בשאלה אם לחייב אוכלוסיות שאינן משרתות בצבא למלא שירות אזרחי, אם יונהג, היה רוב בקרב המשיבים הערבים שהתנגדו לחיוב כזה, בין אם מדובר במגזר החרדי או הערבי.
נראה כי נתונים אלה מורים על השתרשותה של תפישה "אזרחית" בקרב הציבור הרחב, המתבטאת בנכונות של חלק לא מבוטל מן הציבור לוותר על אחד מערכי היסוד של הקונסנסוס הישראלי, דהיינו שירות החובה בצבא, ועל התפשטות התובנה כי אפשר לתת לאזרח לבחור כיצד הוא מעוניין לשרת את המדינה וכי השירות הצבאי אינו הדרך היחידה לעשות כן.
http://www.haaretz.co.il/hasite/pag...ml?itemNo=32540
|