|
30-11-2004, 12:15
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.03.04
הודעות: 6,809
|
|
הטיפול באיידס והתרופות
שאלות ותשובות:
"מהו בדיוק נגיף ה-HIV וכיצד הוא משפיע על המערכת החיסונית שלי?"
HIV הינם ראשי תיבות המתייחסים ל-HIV HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS.
הוא נגיף (וירוס) התוקף את המערכת החיסונית של גופך וגורם לתיסמונת הכשל החיסוני הנרכש, הידועה יותר בשם: איידס- ACQUIRED IMMUNO-DEFICIENCY SYNDROME.. HIV אינו נגיף רגיל, נגיפים הגורמים להצטננות או לשפעת נשארים בגוף זמן קצר בלבד. כאשר אתה חי עם HIV, הנגיף נשאר בגופך באופן תמידי, והמערכת החיסונית שלך אינה מצליחה להתגבר עליו לחלוטין. ככל שחולף הזמן, הנגיף מחליש את המנגנון החיסוני הטבעי של גופך כנגד מחלות.
"שמעתי אנשים המדברים על תאי CD4 ותאי טי. מה זה?"
זוהי אחת מקבוצות התאים אשר מרכיבות את המערכת החיסונית שלך ונלחמות בזיהומים. תאים אלה מהווים למעשה כפתור הפעלה של הגוף כנגד פולשים מבחוץ. הידבקות בנגיף ה-HIV גורמת לירידה במספר תאי CD4, והוגף מגלה רגישות רבה יותר לגורמים זיהומיים אחרים, המנצלים את חולשת המערכת החיסונית. חשוב לזכור: גם כאשר תאי CD4 נהרסים ע"י נגיף ה-HIV, גופך ממשיך עדיין לייצר תאי CD4חדשים, אולם עליו להשקיע מאמץ רב יותר על מנת לייצר כמות מספיקה של תאי CD4 בכדי להחליף את התאים שנהרסו על ידי הנגיף. מאמץ זה מחליש את המערכת החיסונית שלך, ולכן יכולתה של המערכת להלחם בזיהומים אחרים הולכת ופוחתת.
"הרופא שלי אומר לי שיש לי HIV, אבל לא איידס. מה ההבדל?"
HIV הוא הנגיף הגורם לזיהום כרוני (=תמידי), שגופך צריך להתמודד עמו לאורך זמן רב. נגיף זה, כפי שהוסבר לעיל, פוגע בתאים של המערכת החיסונית. עם חלוף הזמן עלול הזיהום להחריף ולהתפתח לכדי חולשה חיסונית הידועה בשם AIDS:
ACQUIRED IMMUNO-DEFICIENCY SINDROME איידס הוא מצב שבו המערכת החיסונית חלשה מכדי להתמודד מול זיהומים אשר בני אדם בעלי מערכת חיסונית תקינה נלחמים בהם בנקל. מבחינה רשמית מוגדר חולה איידס כנשא HIV העונה על מספר קריטריונים רפואים נוספים, הנקבעים על ידי משרד הבריאות ומתעדכנים מעת לעת: מחלות נלוות, ספירת CD4 נמוכה מ-200 תאים לממ"ק (מילילטר מעוקב) דם ועוד. חשוב לזכור: ההגדרות השונות של נשא HIV ושל חולה איידס, משמשות אך ורק עבור אבחנה לצרכים בירוקרטיים, כגון אלה של הביטוח הלאומי. יתרה מכך, חשוב לציין כי ניתן להידבק בנגיף הן באמצעות מגע עם נשא HIV והן עם חולה AIDS. קיימות דרכים רבות לפיהן יכול הרופא שלך לקבוע אם מצבך מוגדר כאיידס. כך לדוגמא, אם יימצא כי הינך סובל מדלקת ריאות מסוג PCP אן שמספר תאי CD4 שבגופך נמוך מ- 200 תאים לממ"ק, עשוי הרופא להגיע למסקנה כי הינך חולה איידס. עם זאת, יש לזכור, למרות זאת, בין אם אתה חי עם נגיף ה-HIV או חולה באיידס, עדיין פתוחות בפניך מספר אפשרויות ויש מקום רב לתקווה לגבי אפשרות הטיפול.
"האם עלי לקחת תרופות על אף שאין לי סימני מחלה?"
זוהי שאלה המעסיקה אנשים רבים שאובחנו כמי שחיים עם נגיף ה-HIV. כדי להבין את התשובה, נסקור תחילה את סוגי התרופות המשמשות לצורך טיפול בנגיף ה-HIV. חלק מהתרופות מיועדות להילחם בנגיף על ידי כך שהן מונעות את התרבותו ומחזקות את המערכת החיסונית שלך. אחרות הפועלות על מנת למנוע זיהומים קשים יותר שהינך עלול ללקות בהם, או על מנת לטפל בזיהומים קיימים. רופאים רבים סבורים שיש ליטול תרופות בטרם התפרצותה של מחלה קלינית, או במקרה שלנו – להכות בנגיף בכל הכח לפני שנתגלה נזק קשה למערכת החיסונית שלך. כיום מרבית הרופאים תמימי דעים כי אין צורך להתחיל בנטילת תרופות עם ספירת תאי CD4 בגופך עולה על 350 תאים לממ"ק, ואם אינך סובל מתסימינים. קיים מגוון של גורמים המשפיעים על ההחלטה הסופית לגבי מועד התחלת הטיפול התרופתי: הערכת הרופא את מצבך הבריאותי, את יכולתך ליטול תרופות מסויימות, את רמת המחוייבות שלך להוראות הטיפול, את רגישות גופך וכן שורה של גורמים נוספים. לימוד העובדות ואפשרויות הטיפול הקיימות יסייע לך לשתף פעולה עם הרופא בקביעת הטיפול המתאים לך ביותר. רופאים רבים ממליצים להתחיל טיפול כאשר העומס הנגיפי (מספר הנגיפים לממ"ק דם) גבוה (למשל מעל 75,000 ) וכאשר יש מחלה קלינית בלי קשר לספירת CD4 או העומס הנגיפי.
"חבר/ה שלי חי/ה גם עם HIV אבל הוא/י נוטל/ת תרופות אחרות. למה?"
HIV הינו נגיף אשר דורש טיפול מיוחד. תרופות אחדות יעילות בטיפול באדם אחד אולם אינן יעילות אצל אדם אחר. אם הינך מגיב היטב לתוכנית טיפול אחת., אל דאגה. יתכן שתגיב מצויין לתוכנית טיפול אחרת. לכן ישנה חשיבות רבה למידע שברשותך ולהבנת אפשרויות הטיפול האחרות הקיימות עבורך.
"איך פועלות התרופות נגד HIV?"
בטרם תוכל להבין כיצד נלחמות התרופות ב-HIV, עליך להבין איך פועל הנגיף וכיצד הוא מתרבה-או משכפל את עצמו-בתוך גופך. נגיף ה-HIV שייך לקבוצת נגיפים המכונים:RETTOVIRUS . נגיפים אלה מאופיינים בכך שיש ביכולתם להפוך מולקולות RNA למולקולות DNA . הדבקות ב-HIV מתחילה תהליך מתמשך ומתפתח, אשר עלול לגרום בתוך פרק זמן ממוצע של כ- 7-10 שנים לתסמונת הכשל החיסוני הנרכש, AIDS, וזאת כל עוד לא קיימת התערבות טיפול תרופתי. נגיף ה-HIV חודר למחזור הדם ומזהה תא דם לבן מסוג T-HELPER , שתפקידו להפעיל את המערכת החיסונית ולווסת אותה. תא זה ידוע גם בשמו T4 או CD4 – על שם מולקולת הקולטן הנמצאת על המעטפת שלו ואשר אליה נקשר נגיף ה-HIV. הנגיף, שהתחבר לתא, מחדיר לתוכו את ה-RNA שלו (= המידע התורשתי הנגיפי). המידע התורשתי עובר מספר תהליכים, אחד מהם הוא "תרגום" המידע התורשתי מסוג RNA למידע תורשתי מסוג DNA, דבר המסייע בידו להשתלב במידע התורשתי האנושי של התא, ה-DNA. בדרך זו, תוך ניצול מערכת השכפול הביולוגית של התא, מגדיר ה-HIV לתא את פעולותיו ו"מצווה" עליו לעסוק בייצור נגיפי HIV חדשים (1000-2000 נגיפים). ייצור הנגיפים החדשים בתוך התא מלווה בהרס התא האנושי המאחסן. הנגיפים החדשים חודרים למחזור הדם ומדביקים כ- 1000-2000 תאי CD4. תהליך זה מלווה בירידה במספר תאי ה-CD4 עד שנוצר מצב המכונה כשל חיסוני. כלומר: ירידה במספר תאי ה-CD4 העלולה להוביל להדבקות במחלות זיהומיות.
"קיימים סוגים שונים של תרופות מהו ההבדל ביניהן?"
במונחים הפשוטים ביותר, ההבדל הבסיסי בין התרופות השונות שנועדו לטפל באנשים החיים עם HIV טמון במנגנון הפעולה שלהן. הבדלים נוספים הם: מספר הכדורים שיש לבלוע: כמות זו תלויה בדרך כלל בסוג התרופות, בטיפולים פרופילקטים (=מניעתיים), במחלות נלוות וכו'. מספר הפעמים ביום שיש ליטול את התרופה.האם צריך ליטול את התרופה עם אוכל או בלעדיו. מידת הנוחות של התרופה וסבילותה אף היא חשובה מאוד. תרופות אחדות, גם אם יעילות מאוד, יוצרות תופעות לוואי המקשות על נטילתן. הסיבה לכך שנותנים לאנשים שונים סוגים שונים של תרופות היא שקיימים גם הבדלים בין תופעות הלוואי של תרופה אחת למשניה.
"האם ניתן לחלק את התרופות לסוגים שונים?"
כן. התרופות ממשפחת מעכבי האנזים ׂREVERSE TRANSCRIPTASE (RT) מעכבות את פעילותו של האנזים שהופך את ה-RNA של הנגיף ל-DNA ואשר מסוגל לחדור לתוך תא ה-CD4. בכך חוסמות תרופות אלו את יכולתו של הנגיף לשכפל את עצמו. תרופות המעכבות אנזים זה מתחלקות לשתי קבוצות: NRTI החוסמות את אבני הבניין של החומר הגנטי (RNA) מלהיקשר יחדיו וכך מונעות את שיכפול הנגיף. ה-NNRTI מעכבות באופן ישיר את האנזים RT, המזרז את שיכפול הנגיף. תרופות כמו AZT, TC3 ו-D4T שייכות לקבוצה הראשונה ואילו תרופות כגון EFAVIRENZ (סטוקרין) נמנות עם הקבוצה השניה. קבוצה נוספת של תרופות מכונה מעכבי פרוטאז (PI). אלו הן תרופות המעכבות את האנזים פרוטאז המסייע לנגיף לבנות את מרכיביו השונים לאחר שאלו נוצרו בתא המאחסן.
"מספר אנשים שאני מכיר מקבלים שילוב של תרופות, או "קוקטייל". מה זה?"
שילוב תרופות הוא הדרך המקובלת לטיפול ברוב האנשים החיים עם HIV/ איידס. בטבלא שבעמוד הקודם ראית כי תרופות שונות תוקפות את הנגיף בשלבים שונים של תהליך ההתרבות שלו. רופאים מעוניינים לתקוף את הנגיף בדרכים שונות, לכן הם בוחרים שילוב של תרופות. כך, למשל, יתכן שהרופא ירשום לך טבליות KALETRA במינון נמוך יחד כם תרופות אחרות ממשפחת PI במינון נמוך, זאת כיוון ש- KALETRA מפחיתה את הפרשתם של מעכבי פרוטאז. כאשר אתה מתחיל טיפול בשילוב תרופות, יתכן שתחוש כי נדרש לך זמן על מנת להתרגל לנטילת כדורים מסויימים בשעות שונות של היום. תרופות אחדות יש ליטול עם הארוחה, בעוד שאחרות יש ליטול על קיבה ריקה. ההתמודדות עם תופעות הלוואי, מעסיקה מטופלים רבים. כדאי לשוחח אודות הנושא עם הרופא המטפל שלך עוד לפני הטיפול התרופתי. חלק מהאנשים אינם סובלים כלל מתופעות לוואי. ברוב המקרים, גם אם מתפתחות תופעות לוואי הן נעלמות לאחר חודש. הרופא שלך יוכל להמליץ ולרשום לך טיפול העשוי לסייע לך במקרה של תופעות לוואי מסויימות, כגון בחילה. כמו כן, יש תופעות המופיעות רק בטווח ארוך. יש להתייעץ עם הרופא שלך לגבי תופעות אלה.אפשר, כמובן, להתייעץ בנושא עם הועד למלחמה באיידס
תרופות
Retrovir
-
מינון:
2 קפסולות בנות 250 מ"ג
פעמיים ביום
תופעות לוואי יחודיות:
תיתכן ירידה במספר כדוריות הדם הלבנות והאדומות, כאבי ראש, עייפות, נימול, הפרעות בתחושה, בחילות, הקאות ושילשולים.
Videx EC
מינון:
קפסולה של 250/400 מ"ג פעם אחת ביום
(בלי אוכל)
תופעות לוואי יחודיות:
תחושת מלאות וגזים, חולף לאחר תחילת השימוש, כאב בטן והקאות עקב דלקת הלבלב, נימול, כאב ברגליים והפרעות בתחושה עקב פגיעה בעצבים (נאורופתיה)
Hivid
מינון:
קפסולה של 0.75 מ"ג שלוש פעמים ביום
תופעות לוואי יחודיות:
נימול, כאב בגפיים והפרעות בתחושה עקב פגיעה בעצבים (נאורופתיה), דלקת הלבלב
Zerit
מינון:
קפסולה של 30/40 מ"ג פעמיים ביום
(עם אוכל או בלעדיו)
תופעות לוואי יחודיות:
נימול, כאב בגפיים והפרעות בתחושה, עקב פגיעה בעצבים (נאורופתיה), עליה ברמת חומצת החלב בדם
Evuipir
מינון:
טבליה של 150 מ"ג פעמיים ביום
(עם אוכל או בלעדיו)
תופעות לוואי יחודיות:
הפרעות קלות וחולפות בתפקודי הכבד
Combivir
מינון:
2 קפסולות פעמיים ביום
(עם אוכל או בלעדיו)
תופעות לוואי יחודיות:
ירידה במספר הכדוריות הלבנות והאדומות, כאבי ראש, עייפות, נימול, הפרעות בתחושה, בחילות, הקאות
Ziagen
מינון:
טבליה בת 30 מ"ג פעמיים ביום(עם אוכל או בלעדיו)
תופעות לוואי יחודיות:
בחילות, כאבי ראש, תופעות אלרגיות, חשוב: באם מופיעים חום ותפרחת על העור יש לפנות מייד לבית החולים ולהפסיק את הטיפול על לקבלת הוראות מהרופא
Viread
מינון:
כמוסה אחת בת
300 מ"ג פעם ביום.עדיף לקחת עם ארוחה שומנית.
תופעות לוואי יחודיות:
בחילה, הקאה, שלשול וגזים
Trizivir
מינון:
טבליה אחת פעמיים ביום
תופעות לוואי יחודיות:
ראה ZIAGEN ו COMBIVIR
Viramune
מינון:
טבליה אחת של 200 מ"ג ביום, למשך השבועיים הראשונים ולאחר מכן 2 טבליה אחת פעמיים ביום
תופעות לוואי יחודיות:
פריחה, דלקת בכבד, יש לפנות לרופא כאשר הפריחה מלווה בחום או בנגעים בעיניים או ברירית הפה
Stocrin
מינון:
3 טבליות בנות 200 מ"ג פעם ביום, (לא עם אוכל שמן), לפני השינה
תופעות לוואי יחודיות:
דלקת בלבלב, נימול, הפרעה בתחושה, סחרחורות, כאב ראש ודיכאון
Crixivan
מינון:
2 טבליות של 400 מ"ג כל 8 שעות, על קיבה ריקה (שעה לפני האחרוחה או שעתיים אחריה) או 2 קפסולות פעמיים ביום בתוספת NORVIR ואז אפשר עם האוכל, חשוב ביות לשתות הרבה (מים, מיץ, תה)
תופעות לוואי יחודיות:
הפרעות בעיכול, תסמונת ליפודיסטרופיה, (שינוי צורת הגוף עקב נדידת שומנים, עליה בריכוז השומנים בדם וסוכרת), אבני כליה
Norvir
מינון:
6 קפסולות, פעמיים ביום 400 מ"ג פעם אחת ביום על מנת להמנע מתופעות לוואי בתחילת הטיפול ניתן לפעול לפי ההוראות הבאות:
3 קפסולות, פעמיים ביום, יומיים שלושה
4 קפסולות פעמיים ביום, למשך 3 ימים
5 קפסולות פעמיים ביום, 3-4 ימים לפני הטיפול המלא
חשוב לשמור את הקפסולות במקרר אך אין להקפיאן
תופעות לוואי יחודיות:
הקאות ושילשולים, תסמונת ליפודיטרופיה (שינוי צורת הגוף ערב נדידת שומנים, עליה בריכוז השומנים וסוכרת), ריטונוויר עשוייה למנוע את ההפרשה של תרופות אחרות שהנך לוקח, ואלו עלולות להגיע לריכוז מסוכן. יש להמנע מצריכת כדורי אקסטזי ולהגביל שתיית אלכוהול. הודע לרופא על כל תרופה נוספת אותה אתה לוקח
Viracept
מינון:
5 טבליות בנות 250 מ"ג פעמיים ביום עם האוכל
תופעות לוואי יחודיות:
שלשולים, תסמונת ליפודיטרופיה (שינוי צורת הגוף ערב נדידת שומנים, עליה בריכוז השומנים וסוכרת),
Fortovase
מינון:
6 קפסולות בנות 200 מ"ג 3 פעמים ביום, או 5 קפסולות פעמיים ביום בתוספת NORVIR (עם אוכל או שעתיים לאחר הארוחה)
תופעות לוואי יחודיות:
תחושת מלאות בבטן, גזים, תסמונת ליפודיטרופיה (שינוי צורת הגוף ערב נדידת שומנים, עליה בריכוז השומנים וסוכרת),
Agenerase
מינון:
8-12 קפסולות בנות 150 מ"ג, פעמיים ביום (עם אוכל או בלעדיו)
תופעות לוואי יחודיות:
תחושת מלאות בבטן, גזים, תסמונת ליפודיטרופיה (שינוי צורת הגוף ערב נדידת שומנים, עליה בריכוז השומנים וסוכרת),
Kaletra
מינון:
3 קפסולות פעמיים ביום (עדיף ליטול עם האוכל)
תופעות לוואי יחודיות:
תחושת מלאות בבטן, גזים, תסמונת ליפודיטרופיה (שינוי צורת הגוף ערב נדידת שומנים, עליה בריכוז השומנים וסוכרת),
http://www.aids.co.il/nasa0005.htm
_____________________________________
|
|