|
03-12-2005, 15:46
|
|
|
|
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
|
|
נק' ציון במהלך פיתוח טיל החץ וכניסתו לשירות מבצעי.
23 בספטמבר 1992
הניסוי הרביעי של החץ עובר בהצלחה
הניסוי הרביעי של טיל החץ, טיל נגד טילי קרקע-קרקע, הסתיים בהצלחה. מטרת הניסוי היתה לבחון את תגובות מערכת הבקרה ותיפעול אמצעי החישה הנישאים על ידי החץ ומנחים אותו למטרתו.
בחיל-האוויר החלו ההכנות לניסוי כבר בתחילת יולי 1992. מאוחר יותר החלו ההכנות באתר השיגור. המערכת פרסה לאתר, ובמקביל החלו בעבודת אינטגרציה של המערכת, סימולאציות וכיול השדה. "דימינו את שיגור הטיל ובחנו את יכולת העקיבה של המערכות", הסביר סרן יהודה, אז ראש צוות ההכנות לניסוי. "זמן מה לפני הניסוי התחלנו בניסויים 'לבנים'. אלה הם ניסויי דמי, שהם העתק מדויק של הניסוי, רק ללא השיגור. במהלך אותם ניסויים בדקנו את כל מערכות הניסוי ושיפרנו אותן בנקודות הבעייתיות. לאחר מכן ביצענו ניסוי 'לבן זמן אמת', שבו מבצעים את כל מהלך הניסוי ולא עוצרים, אלא אם מתרחשת תקלה קריטית".
הדגש העיקרי בניסוי מסוג זה הוא על היבט הבטיחות. הניסוי נשלט מתוך אולם הפיקוד, ובאולם נמצא גם קצין הבטיחות, האחראי להשמיד את הטיל במקרה שהוא חורג ממגבלות הבטיחות. מחשב מיוחד וצגי טלוויזיה מסייעים לו בקבלת ההחלטה.
"מכיוון שמדובר בטיל אנרגטי, תמיד ישנן חששות לפני ניסוי כזה", אמר סרן יהודה. "קודם כל, קיים חשש קטן שהטיל עצמו יאבד שליטה. אבל החשש הרציני הוא שאמצעי הפיקוח לא יפעלו, ונאלץ לפוצץ את הטיל בגלל בעיה כלשהי. בכל אופן, הניסוי עצמו היה מוצלח מאוד הן מבחינת התעשייה האווירית והן מבחינת היחידה". ההצלחה בניסוי הרביעי של החץ חתמה את שלבי הבדיקות הראשוניות של המערכת. תוכנית החץ המשיכה בהתאם לתיכנון המקורי, ועברה לשלב היירוט.
14/09/1998
החץ שוגר מבסיס חיל-האוויר פלמחים
הניסוי הסתיים בהצלחה מלאה
היום בשעה 14:41 בוצע בהצלחה ניסוי של מערכת החץ מאתר הניסויים בבסיס חיל-האוויר פלמחים. הניסוי כלל שיגור של הטיל "חץ 2", אך לא נועד ליירט מטרה. בניסוי השתתפו בצורה פעילה כל מרכיבי מערכת הנשק.
סימולאטור מטרות יצר מטרה דמויית טיל באליסטי, שנקלטה על-ידי מכ"ם בקרת האש של החץ, ה"אורן ירוק". המכ"ם עקב אחרי המטרה המדומה והעביר את הנתונים למערכת ניהול היירוט "אתרוג זהב". מערכת ניהול היירוט העבירה פקודת יירוט למערכת בקרת המשגרים, וממנה למשגר החץ, אשר שיגר בהצלחה את הטיל. כ-97 שניות לאחר השיגור הופעל הראש הקרבי של הטיל, והניסוי הושלם.
מניתוח ראשון של הממצאים נראה שכל מרכיבי מערכת הנשק ומערכת טיל החץ פעלו כמתוכנן, וכל יעדי הניסוי הושגו
01/11/1999
ניסוי מוצלח לטיל החץ
הטיל פגע במטרה והשמידה
היום בוצע בהצלחה ניסוי מערכת נשק ה"חץ" בשדה הניסויים של חיל-האוויר. הניסוי היה ניסוי מערכתי מלא שבו השתתפו בצורה פעילה כל מרכיבי מערכת הנשק.
במהלך הניסוי שוגרה מטרה מדמה של טיל סקאד מספינה בלב-ים. מניתוח ראשון של הממצאים נראה, שכל מרכיבי מערכת הנשק, ובכללם טיל ה"חץ", מערכת ניהול היירוט "אתרוג זהב" ומכ"ם "אורן ירוק", פעלו כמתוכנן והשיגו את כל יעדי הניסוי.
המכ"ם רכש את המטרה, מערכת היירוט חישבה את נתוני היירוט וטיל ה"חץ" טס כמתוכנן, פגע במטרה והשמידה.
הצלחת הניסוי הינה אבן דרך משמעותית בתוכנית "חומה" וצעד מכריע לקראת השגת יכולת מבצעית ראשונית של מערכת הנשק, האמורה לספק הגנה למדינת ישראל כנגד איום הטק"ק.
סוללת החץ הראשונה החלה לפעול בבסיס במרכז הארץ
יואב רוזן
בעקבות שיגורו המוצלח של טיל החץ בראשית חודש נובמבר, החלה לפעול בבסיסחיל-האוויר במרכז הארץ סוללה ראשונה של טילי חץ-2 נגד טילים.
כארבע שנים וחצימאז שוגר לראשונה בתצורתו המבצעית, שוגר הטיל חץ-2 בפעם השביעית ופגע בדיוק רב בטילהמטרה. בתיפעול המערכת השתתפו לראשונה אנשי יחידת החץ, אשר עתידים להפעילה באופןשוטף. ניסוי נוסף במערכת החץ עתיד להתקיים בתוך חצי שנה. טקס גלילת מערכת החץ ייערךבחודש פברואר הקרוב.
"מערכת החץ הוכיחה יכולת מבצעית אמיתית. על-פי תוצאותהניסוי, הסוללה מסוגלת ליירט טילי קרקע-קרקע המשוגרים לעבר ישראל", מסכם מפקד כוחותהנ"מ, תא"ל אריה פישביין, את השלכות הניסוי האחרון. "במקביל, אנו כבר חושבים עלפיתוחים ושיפורים עתידיים למערכת, עבור איומים נוספים שיתגלו בעתיד".
לאחר הסבתצוות ההקמה של פרויקט החץ לגדוד לפני כחמישה חודשים ועם השגת היכולת המבצעיתהראשונית, נכנסת יחידת החץ בימים אלה להילוך גבוה. עיקר הפעילות בסוללת החץ הראשונהמתמקדת כעת בבניית הכשירות המבצעית וכשירות כוח-האדם ובגיבוש הנהלים ותורות הלחימה. התפקידים השונים בסוללה מוגדרים כעת באמצעות הרצת תרחישים שונים של פעילות.
"עםהצלחת הניסוי האחרון, המערכת השלימה עוד אבן-דרך משמעותית בדרך ליכולתה המלאה", אומר סא"ל חיים, מפקד יחידת החץ. "מבחינתנו, ייחודו של הניסוי האחרון היה בכך ששילבאת כל רכיבי מערכת החץ במיתאר מדמה-אמת, כאשר אנשי היחידה משולבים בתהליך, כחלקמהצוות המפעיל".
כשירותה המבצעית המלאה של הסוללה הראשונה תושג בתוך מספרחודשים. בהמשך יופעלו שתי סוללות חץ נוספות, שיוצבו באזורים אחרים בארץ.
מאי 2000
"טיל החץ יהיה מבצעי בעוד מספר חודשים"
יואב רוזן צילום: גולן מקס
בטקס שנערך בחודש מארס, נמסרה מערכת החץ באופן רשמי לידיחיל-האוויר. יחידת החץ של מערך הנ"מ, "חרב מגן", היא המפעילה של סוללת החץ הראשונה. בראשה עומד סא"ל חיים. "נכון לעכשיו, אנחנו נמצאים בטווח של כמה חודשים מהכרזה עלמבצעיות ראשונית של המערכת", הוא אומר, "רק ב-2002 תהיה מערכת החץ מבצעית באופןמלא". עוד הוא אומר, כי הניסוי הקרוב של החץ ייערך מול מטרה שפותחה במיוחד עבורהטיל
מהי המשמעות של טקס גלילת מערכת החץ, שנערך בחודש שעבר?
מדובר בשלב נוסף בהתפתחותו של פרויקט החץ, בו החזקה על המערכת עוברת מרשותהתעשיות הביטחוניות לרשות חיל-האוויר ומערך הנ"מ. עכשיו חיל-האוויר מבצע את הפעולותשלו, כדי להביא את המערכת לידי בשלות מבצעית: כל מה שקשור בתפיסת הפעלה ונהלים, כשירות כוח-אדם, כתיבת תורת הלחימה, יצירת תירגולות. הצעד הבא יהיה ההכרזה עלהמערכת כמבצעית. נכון לעכשיו, אנחנו נמצאים בטווח של כמה חודשים מהכרזה על מבצעיותראשונית של המערכת.
אם מדינת ישראל תמצא עצמה מותקפת מחר, במפתיע, בטיל קרקע-קרקע המשוגר לעברה, האםניתן לשגר כנגדו טיל חץ ולפגוע?
היכולת ההנדסית קיימת, אך רק לקראת הקיץ או הסתיו תהיה המערכת מבצעית ותוכל לתתמענה הולם נגד שיגור טק"ק. גם אז עדיין לא יהיה מדובר בכשירות מבצעית מלאה. המערכתתהיה מבצעית באופן מלא רק לאחר שתסיים את צבירת כלל הסד"כ שלה. היכולת הזו מתוכננתל-2002. אז נוכל להעמיד כוננות קבועה לאיום הטק"ק.
מה עיקר הפעילות כרגע בסוללת החץ הראשונה?
כעת אנחנו עובדים בעיקר על הגדרות עבודה, תפיסות הפעלה ופיתוח כשירויות. כךבתחום המבצעי וכך גם בתחום האחזקה. בתחום המבצעי, מדובר בתירגול ובאימון רב. אנחנולוקחים חלק גם בתרגילים שחורגים בסדר גודלם מגבולות היחידה, מתוכם שניים שהיוגדולים במיוחד.
בעבר דובר על ביצוע ניסוי שיגור אחד או שניים מדי שנה, עבור שתי מטרות: הכשרתכוח-האדם ואימונו, לצד המשך פיתוח הטכנולוגיה.
אמת. הניסוי הקרוב יהיה חדשני, בכך שהוא ייערך מול מטרה שפותחה במיוחד עבורו. עדהיום השיגורים היו מול טיל חץ ישן יותר, שדימה טק"ק. ברפא"ל פיתחו עבורנו מטרהשמדמה במאפייניה טק"ק, ונשתמש בה בניסוי הבא. זה יהיה מבחן מקורב-מציאות בהרבה מאלהשערכנו עד עכשיו.
האם טיל החץ יעיל רק כנגד טילים באליסטיים קונבנציונאליים, או שביכולתו להתמודדגם עם טק"ק לא קונבנציונאלי? באחת ההזדמנויות נאמר כי הוא נועד רק כנגד טיליםגרעיניים.
חשוב לעשות הבחנה בין המושגים, שנוטים לבלבל ביניהם. את טיל החץ לא כל-כך מעניין מהו סוג הרש"ק (ראש קרב) של טיל המטרה. מבחינתו זו אותה מטרה. מה שעושה את ההבדל בין המטרות הוא סוג הטק"ק, ולא הרש"ק. סקאד-C קונבנציונאלי וסקאד-C ביולוגי הוא אותו סקאד-C עבור החץ. מבחינת מדיניות ההפעלה - איזה מענה לתת כנגד איזה איום - הדבר תלוי בגורמים רבים, בדרג קבלת ההחלטות. מבחינת המפעילים, הדבר היחיד שרלוונטיהוא על-פי איזו מדיניות הם מפעילים את המערכת, ולא באיזה איום מדובר. הרעיון היהלייצר מערכת חכמה שהיא גמישה מספיק, כדי לתת מענה לסוגים שונים של איומים, ולהשאירכך בידי מקבלי ההחלטות מגוון צירופים ואפשרויות, שיוכלו הם להחליט מה נכון לעשות בכל מצב.
ישנה תחושה, וייתכן שהיא נובעת מחוסר הבהירות שהיה עד כה בנוגע לפעולתו של החץ, כי החץ הוא בבחינת תרופת פלא לאיום הטילים הבאליסטיים. האם התחושה הזו מוצדקת?
כנגד איום הטק"ק ישנם רבדים רבים של התמודדות, שהחץ הוא רק אחד מהם. חיל-האוויר פיתח סוגים שונים של התמודדות עם האיום הזה, שהחץ מהווה רק שכבה אחת, שהיא לא היחידה ולא היא תקבע הכל. החץ אינו מטריה הרמטית, ולא מבטל את הצורך במערכות אחרות. בשום תחום אנחנו לא מתמודדים עם איום בסוג מענה אחד בלבד. זה לא נכון בחשיבה צבאית.
מהי התרשמותך מהמערכת עד כה?
קודם כל, המערכת עובדת. מדובר במערכת היחידה מסוגה בעולם שעובדת כרגע, באופן מוכח ולא תיאורטי. היכולת שלה מדהימה. הטכנולוגיות עצמן, שפותחו עבור כל אחד מרכיביהמערכת, מאוד מרשימות. מערכת החץ הצליחה לממש אתגר טכנולוגי, מהמורכבים שיש; נמצא פתרון טכנולוגי שעובד.
מעבר לכך, אני לא יכול שלא להתייחס לעובדה שהמערכת מאודקשובה לצרכי המשתמש. היא בנויה כך שהיא מאפשרת למשתמש המבצעי מכסימום גמישותבהפעלתה. הדבר מתבטא במימשק שבין האדם למחשב, שעושה את חישובי היירוט. בהרבה מאודמובנים, היכולות לשלוט בסוג הקרב שמתנהל הן פריצות-דרך.
כיצד אתה רואה את התפתחות מערכת החץ בהמשך?
אחת המסקנות שהוסקו לאחר מלחמת המפרץ, בה התמודדנו מעשית עם איום הטק"ק, היאשדברים בלתי צפויים יתרחשו בוודאות. אמל"ח הוא דבר שקשה לבצע בו התאמות תדירות. לעומת זאת, באופן בו אדם מפעיל מערכת יותר פשוט לבצע התאמות. לכן, כשפיתחו את מערכת החץ השאירו מרחב גמישות גדול מאוד למשתמש. לעומת מערכות אחרות שאני מכיר, מערכת החץ מתאפיינת בגמישות גדולה מאוד. יש בה הרבה מאוד מקום לשינויים עבור המשתמש המבצעי. אבל, כשאתה בונה מערכת נגד איום מסוים, תדע אם צדקת רק ביום שאכן תתמודד נגד האיום הזה.
03/05/2001
מערכת החץ תיירט טילי סקאד בניסוי משותף עם ארה"ב
חיל-האוויר מעוניין, מזה זמן רב, לערוך ניסוי בו תיירט מערכת החץ טילי סקאד אמיתיים ולא רק טילי מטרה. מכיוון שניסוי כזה אינו יכול להיערך בתחומי ישראל, יצא לאחרונה צוות משותף של חיל-האוויר, משרד הביטחון והתעשייה האווירית לסיור בשדות הניסויים המרכזיים של ארה"ב, כדי לאתר את השדה המתאים. בעוד כשנתיים וחצי, כך לפי התוכנית, תעמוד מערכת החץ למבחן בתנאי אמת - בפעם הראשונה
חיל-האוויר ומינהלת "חומה", האחראית על פרויקט ה על-פי התיכנון, יטוסו טילי הסקאד מאות קילומטרים לפני היירוט, במיתאר זהה לזה של שיגור טילים לעבר ישראל ממדינות אויב רחוקות.
עד כה, כל הניסויים במערכת החץ נערכו בשדה הניסויים של חיל-האוויר, כנגד טילי מטרה מסוגים שונים. בתחילה נעשה שימוש בטילי חץ אחרים לדימוי טילי האויב ואילו בניסוי האחרון, שנערך בחודש ספטמבר, הופעל לראשונה טיל מטרה מסוג "אנקור שחור", ששוגר ממטוס F-15.
לאור העובדה ששדה הניסויים של ינ"ט, יחידת ניסויי הטילים של חיל-האוויר, אינו יכול לשמש לניסוי כזה, החלופה האפשרית היחידה היא עריכת הניסויים באחד משדות ניסויי הטילים של ארה"ב. הדרישה המרכזית משדה הניסויים היא שניתן יהיה לשגר ממנו טיל לטווח של מאות קילומטרים, בלי חשש שהוא יסכן ישובים אזרחיים. במסגרת החיפוש אחרי שדה ניסויים מתאים יצא בחודש ינואר צוות משותף של מינהלת "חומה", חיל-האוויר והתעשייה האווירית לסיור בשלושת שדות הניסויים המרכזיים של ארה"ב. במהלך הסיור, שנמשך כשבועיים, הוצגו בפני הצוות חלופות שונות לקיום הניסוי. לא רק את המיחשוב החדיש ואת דרכי העבודה נבדקו, אלא גם תחום הבטיחות. נושא זה הוא אחד הסבוכים בשדה הישראלי, הממוקם סמוך לאזורים צפופי אוכלוסין.
על-פי התוכנית, עם קבלת האישורים והתקציבים הדרושים לכך מארה"ב, ולאחר שייבחר השדה המתאים, תועבר לארה"ב אחת מסוללות החץ. יחד עם הסוללה יגיע גם צוות משותף של מפא"ת (מינהלת פיתוח אמצעי לחימה ותשתיות במשרד הבטחון) וחיל-האוויר. הצוות ישהה בארה"ב תקופה ממושכת, שבמהלכה תיערך סידרת הניסויים בה ינסו טילי החץ ליירט טילי סקאד בשורה של מיתארים מבצעיים.
27/08/2001
ניסוי מוצלח במערכת החץ
המטרה: טיל דימוי בליסטי
היום בשעה 12:50 בוצע בהצלחה בשדה הניסוי של חיל-האוויר ניסוי במערכת ה במהלך הניסוי, שהיה התשיעי בסדרת ניסויי החץ, שוגר ממטוס טיל מטרה מסוג "אנקור שחור", המדמה מעוף של טיל בליסטי, לעבר מדינת ישראל. מכ"ם החץ "אורן ירוק" רכש את המטרה, מערכת "אתרוג זהב" חישבה את נתוני היירוט וטיל החץ שוגר לעבר המטרה המתקרבת והשמיד אותה. היירוט בוצע בטווח גדול מ-100 ק"מ בגובה רב.
בניסוי השתתפו בצורה פעילה כל מרכיבי המערכת, ומניתוח ראשוני של הממצאים נראה שכל המרכיבים פעלו כמתוכנן והשיגו את כל יעדי הניסוי.
מערכת החץ נמצאת בשירות מבצעי בחיל-האוויר מאז חודש אוקטובר האחרון. לאור ההתפתחות באיומי טילי קרקע-קרקע (טק"ק) במזרח התיכון, גובשה תכנית לשיפור מערכת החץ וההתמודדות עם האיומים החדשים, ועל רקע זה בוצע הניסוי הנוכחי.
05/01/2003
ניסוי של מערכת החץ הסתיים בהצלחה
היום בשעה 16:37 נערך ניסוי מוצלח של מערכת החץ בשדה הניסוי של חיל-האוויר. מטרת הניסוי, העשירי במספר של טיל החץ והחמישי של כלל מרכיבי המערכת, היתה לבחון את ביצועי המיירט בתנאי טיסה מיוחדים ואת יכולת המערכת ברצף של שיגורים.
במהלך הניסוי בוצע תרחיש שכלל ארבע סימולציות של מטרות המשוגרות לעבר מדינת ישראל. הניסוי לא כלל יירוט ולכן לא השתתפו בו מטרות אמת. מכ"ם החץ גילה את המטרות והעביר את הנתונים אל מרכז ניהול הירי שחישב תוכנית הגנה כנגד כל אחת מהמטרות. תוכניות ההגנה עברו אל המשגר אשר שיגר ארבעה טילים כנגד המטרות: טיל ניסוי ושלושה טילים בעלי מנוע-רקטי עם זמן בעירה קצר. טיל הניסוי שוגר ראשון וביצע מסלול מיוחד שנועד לבדוק יכולות עתידיות. שאר הטילים שוגרו במטרה לבדוק את רהיטות ההמראה מהמשגר.
מערכת החץ פותחה במשותף על-ידי ישראל וארה"ב וכוללת את "אורן ירוק" - מכ"ם התראה ובקרת אש מתוצרת אלתא, "אתרוג זהב" - מערכת ניהול ירי מתוצרת תדיראן מערכות, "אגוז חום" - מרכז בקרת משגרים מתוצרת מפעל מל"מ של התעשייה האווירית, משגר מבצעי וטילים אף הם מתוצרת מל"מ.
מערכת החץ נמצאת בשירות מבצעי בחיל-האוויר מאז אוקטובר 2000.
10/2003
בעקבות לקחי המלחמה בעיראק: שיפורים בטיל החץ
גיל שני
השיפורים היו אמורים להיכנס למערכת במסגרת השבחת הבלוק-3, אבל כעתהם כוללים גם לקחים מבצעיים שנלמדו במלחמה. "אחרי ההשבחה, יקדים החץ את המערכותשבידי האויב", אומר סא"ל שחר, מפקד יחידת החץ בחיל-האוויר
כשהאבות המייסדים של מערכת החץ חלמו עליה, זה מה שהם ראו: שלב הבלוק-3, המכיל אתהשינויים והשיפורים הכי עדכניים במערכת הנשק, הנחשבת לטיל נגד טילי קרקע-קרקעהמתקדם מסוגו בעולם. בין השאר, מכילים השיפורים גם לא מעט מסקנות ולקחים שנלמדובזמן המלחמה בעיראק.
עד כה, עברה מערכת החץ שני שלבי השבחה בלבד, בלוק-1 ובלוק-2, כאשר השלב השלישיוהאחרון אמור היה להיות בלוק-3. אבל המציאות הביטחונית, ובכללה מלחמת המפרץ השניה, חייבה את הפעלת המערכת עוד לפני השלמת השלבים הסופיים. "המכ"ם פעל, מערכות ההתרעה והבקרה פעלו, וברגע שיכולנו, עשינו במערכת שימוש", מסביר סא"ל שחר, מפקד יחידת החץ. "הניצול של יכולות המערכת היה אומנם חלקי בלבד, כיוון שהיא עדיין לא עברה אל כלשלבי ההשבחה שהיתה אמורה לעבור, אבל בכל שלב ניצלנו אותה עד תום".
בהפקת הלקחים מהמלחמה האחרונה שותפו גם האנשים שמפעילים את המערכת: "אנחנומכירים את החץ יותר טוב אפילו מהיצרן", אומר סרן אליקים, מפקד גף ההדרכה ביחידתהחץ. "אנחנו חשים את המערכת ולכן ההערות שלנו הן מאוד חשובות ומשמעותיות, והופכות לבסוף לחלק מתוכנית העבודה הכוללת".
בלוק-3 מכיל בתוכו שינויים מהותיים ומביא לקפיצת מדרגה בהתמודדות מול איוםהטילים. הפיתוח והשדרוג מתבטא בתחומים רבים: יכולות המכ"ם ישופרו, טווחי היירוטיגדלו, והטיל יוכל לעקוב אחרי מספר רב יותר של מטרות בו זמנית ובאופן מדויק יותר. גם יכולת החישוב של המערכת תהיה מהירה יותר, וכך גם הקשר עם מערכות המשנה, כמו טילהפטריוט. שדרוג נוסף יהיה בתחום השליטה והבקרה: במקרה שאחת מסוללות החץ תיפגע, תתאפשר השליטה בשיגור הטילים ממנה גם מסוללות אחרות.
"עם כניסתו המלאה של בלוק-3 למערכת, היא יודעת להתמודד עם איומים עתידיים", אומרסא"ל שחר. "לעומת מערכות נשק אחרות שיודעות רק להגיב, החץ יודע גם להקדים את האיום. זו הפעם הראשונה שבה אנו מקדימים את האמל"ח התוקף-האויב עוד לא סיים לפתח את המערכתשהחץ כבר יודע להתמודד איתה".
בקרוב ייערך ניסוי נוסף של טיל החץ, שאמור לבדוק את המערכת כולה לאחר קליטתהשיפורים.
16 בדצמבר 2003
ניסוי נוסף של מערכת החץ, השני בתוך שנה, מסתיים בהצלחה. מטרת הניסוי: בחינת ביצועים משופרים שהוקנו למערכת כחלק מחוזה השיפור שנחתם עם האמריקאים, הכולל בין היתר יכולת יירוט בגובה רב.
01/08/2004
ניסוי מוצלח נוסף לטיל ה"חץ"
בוצע בשדה הניסויים Point Magu בארצות-הברית
משרד הבטחון
ביום חמישי האחרון, 29/07/04 בשעה 20:25 (זמן ישראל) ביצעה מערכת נשק "חץ" ניסוי מערכתי מוצלח. זהו הניסוי השנים עשר של הטיל "חץ" והניסוי השביעי של מערכת הנשק.
ניסוי זה הנו ניסוי פיתוח שגרתי המהווה חלק מחוזה שיפורי מערכת הנשק (ASIP) שנחתם בין ישראל לארה"ב.
הניסוי בוצע בשדה הניסויים Point Magu שבארה"ב ומטרותיו היו לבחון את ביצועי מערכת ה"חץ" נגד מטרה המייצגת איום אמיתי בתרחיש ריאליסטי שלא ניתן לבדקו בארץ מסיבות בטיחות של שדה הניסוי.
שיגור המטרה דימה תרחיש מבצעי וכל מרכיבי מערכת הנשק עבדו בתצורתם המבצעית המלאה.
עם שיגור המטרה, נכנסה מערכת הנשק לפעולה: המכ"מ גילה את המטרה והעביר את נתוניה אל מרכז ניהול הירי אשר חישב תוכנית הגנה נגדה. תוכניות ההגנה הועברו אל המשגר אשר שיגר הטיל המיירט. מיירט החץ ביצע את מסלולו בהצלחה והשמיד את המטרה.
מערכת הנשק "חץ" פותחה במשותף ע"י ישראל וארה"ב ומנוהלת ע"י מינהלת חומה במשרד הביטחון תוך שיתוף פעולה עם מינהלת ההגנה בפני טילים בליסטיים במשרד ההגנה האמריקאי. הקבלן הראשי לפיתוח המערכת הנו מפעל מל"מ של התע"א.
מערכת הנשק "חץ" כוללת: מכ"מ התראה ובקרת אש "אורן ירוק" תוצרת אלתא, מערכת ניהול הירי "אתרוג זהב" תוצרת תדיראן מערכות, מרכז בקרת משגרים "אגוז חום" ומשגר מבצעי וטילים תוצרת תע"א/ מל"מ. כמו כן השתתפו בניסוי מרכיבים מתוצרת התע"א, תע"ש, רפאל ועוד.
המטרה, המייצגת מטרת אמת באזורנו, שוגרה מפלטפורמה בלב ים וסופקה על ידי משרד המטרות האמריקאי של ה- MDA.
מערכת הנשק "חץ" מבצעית בחיל-האוויר והצלחת הניסוי מהווה מדרגה חשובה להוכחת מבצעיותה ובמתן מענה לאיום הגובר של הטילים הבליסטיים באזורנו, ומדגישה את שיתוף הפעולה בין ממשלת ארה"ב לישראל בנושא ההגנה בפני טילים בליסטיים.
8/2004
שופרו אמצעי המיגון של סוללת החץ
גיל שני
מרכז השליטה של סוללת החץ, הכולל את כל מערכות הבקרה והשליטה עלהסוללה, הועבר בשבועות האחרונים למבנה מיוחד, המוגן מפני איומים שונים העלולים לשבשאת פעילותה של מערכת החץ.
מדובר במבנה בעל קירות בטון עבים במיוחד ובדומה למבני הטייסות בחיל-האוויר הואמוגן מפני איומי אב"כ (אטומי, ביולוגי, כימי). בחדריו יושבים מפעילי מערכת החץ, ישבו חדר תדריכים יחידתי וחדר מכונות גדול. "בשבועות האחרונים העברנו למבנה החדש אתמערכות סוללת החץ", מספר רס"ן בועז, ראש מדור "חומה" במפקדת כוחות הנ"מ. "עכשיו כברנמצאים בו מרכיבי הסוללה והם מוגנים בצורה מוחלטת".
השיפור במיגון מערכות החץ אינו האירוע היחיד שאירע לאחרונה וקשור במערכת הנ"מ. כפי שכבר פורסם בהרחבה, נערך בסוף חודש יולי ניסוי מיוחד בארה"ב, במהלכו יירט החץ לראשונה טיל סקאד אמיתי, ששוגר ממרחק של מאות קילומטרים. על פי מתאר הניסוי, שוגר הסקאד מלב ים, ומשגר החץ הוצב על האי "סנט ניקולאס" מול חופי קליפורניה. מערכות המכ"ם והשליטה של החץ ("אורן ירוק" ו"אתרוג זהב") מוקמו על החוף, באתר הניסויים "פוינט מאגו". היירוט עצמו בוצע בגובה רב ובמרחק של עשרות קילומטרים ממשגר החץ.
עד היום, נערכו כל הניסויים במערכת החץ בשדה הניסויים של חיל-האוויר, כנגד טיליחץ אחרים או טילי "אנקור שחור", שדימו את מעוף הסקאד. אבל יירוט סקאד אמיתי, לאחרשטס מאות קילומטרים, בדומה לתרחיש אפשרי במקרה של שיגור טילים לעבר ישראל ממדינות אויב רחוקות, הוא בלתי אפשרי לביצוע בארץ בשל מגבלות שטח ובטיחות. בניסוי שנערךבארה"ב התמודדה מערכת החץ בפעם הראשונה עם הדבר האמיתי והוכיחה את יכולותיה המבצעיות.
"כדי להיות בטוחים ביכולות החץ, רצינו לבחון אותו מול טיל סקאד אמיתי, ממש כמו במציאות האפשרית", מסביר רס"ן בועז. "שיגורים למרחקים כאלה אינם אפשריים בישראל, ה'אנקור שחור' בו משתמשים בניסויים בארץ הוא מדמה בלבד, ולכן הניסוי בארה"ב היה חשוב לנו כל כך ואיפשר לנו להוכיח את יכולות החץ ולהסיק מסקנות לקראת המשך פיתוח המערכת".
מקור: אתר חה"א.
_____________________________________
ציטוט:
"מה הוא הסביר לך?" שאלתי. "שני דברים עיקריים", השיב אבי: "הראשון, שכל פרט ופרט במציאות, כל שערה בזקן שלי, קשורים זה בזה ודבר אינו מקרי; והשני, שיש טוב ורע בעולם, ויש לבחור בטוב ולדחות את הרע". מונחי הטוב והרע שאליהם התוודע בחלום, היה ברור, שונים מאוד מאלה שבהם הורגל. הוא לא שכח את החלום הזה, וכששאלתי אותו עליו זמן מה אחר כך, הוא זכר אותו בבירור.
|
|
|