14-07-2007, 22:12
|
|
|
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
|
|
תודה למסייעים. והנה תמונה פרטנית של האיש:
טוביה ביילסקי 1906-1987 [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://motlc.learningcenter.wiesenthal.org/photos/p19/p8/p19820.gif]
מתוך אתר הפרטיזנים: נולד למשפחה חקלאית יהודית בכפר סטנקיביץ` (STANKIEVITSH) שבקרבת נובוגרודק (NOVOGRODEK). בהיותו בן 17 הצטרף לתנועה החלוצית, ובשנת 1928 גוייס לצבא הפולני והגיע לדרגת רב-טוראי. בשנת 1930 נשא אשה, התיישב בעיירה סובוטניק (SOBOTNIK) ונהיה לבעל חנות בדים.
ביוני 1941, כשהגרמנים כבשו את האיזור חזר לכפר מולדתו. אחרי שהוריו ובני משפחה אחרים שלו נרצחו בגיטו נובוגרודק, ברח עם אחיו - זוסיה, עשהאל ואהרון ליערות. האחים השיגו נשק והקימו ביער גרעין פרטיזני שמנה 17 איש. רובם היו מבני משפחת בילסקי וטוביה נבחר למפקד הקבוצה.
טוביה שיגר שליחים לגיטאות שבסביבה והזמין את היהודים הכלואים בהם להצטרף לקבוצתו. מאות משרידי היהודים בגיטאות שבאיזור נענו לקריאתו ורבים - ברובם נשים צעירות וילדים נהרו למחנה של טוביה וגדודו גדל מיום ליום.
בילסקי ואנשיו הפילו את מוראם על האוכלוסיה שבאיזור בפעולות הנקם שערכו בשוטרים הביילורוסים ובאיכרים שרצחו יהודים ושיתפו פעולה עם הגרמנים. את תורת הלחימה הפרטיזנית הוא למד ולימד תוך כדי הקרבות שניהל נגד האויב. טוביה ראה בהצלת היהודים מטרה בעלת חשיבות ראשונה במעלה ולמענה הןא פעל עם הקמת גדודו הפרטיזני היהודי הוא זכה באימונה של מפקדת הפרטיזנים הסובייטית ובמיוחד באימונו של המפקד הגנרל פלטון (PLATON).
טוביה סיכל את מגמת הפיקוד הפרטיזני להוציא מגדודו את הלוחמים הקרביים (150) והפך את הגדוד לבסיס תחזוקה לפרטיזנים. גדודו של טוביה לא היה גדוד פרטיזני במובן הרגיל, כי אם נשא אופי של קהילה יהודית מאורגנת. במתחם שלו היו בנוסף לסדנאות שהקים - בית כנסת, בית - דין, בית ספר לילדים, מרפאה ומוסדות קהילתיים נוספים.
בקיץ של שנת 1943 פתחו הגרמנים במצוד גדול ביערות נאליבוקי, במטרה לחסל את הלוחמים הפרטיזנים הסוביטיים, ובמיוחד את גדודו של בילסקי. הפרטיזנים נסוגו אל מעבה היער וטוביה נצטווה להשאיר ביחידתו רק רווקים נושאי-נשק ואילו על בעלי המשפחות, נשים וילדים היה לצאת מהאיזור שלא בעקבות הלוחמים. טוביה שידע שהוראה זו תחרוץ את גורל האנשים הללו למוות לא נשמע לה והאו לקח עימו בנסיגה את כל אנשי הגדוד כשהקרביים שבין אנשיו מחפים על הבלתי-קרביים, והוציאם בשלום מן היער המכותר.
כשהאיזור שוחרר על ידי הצבא האדום, בקיץ 1944, נכנס בראש אנשיו, 230 איש, במצעד צבאי לעיר נובוגרודקי (NOVOGRODEK).
בשנת 1945 עלה ארצה (עם שני אחיו ששרדו). בשנת 1954 היגר לארצות הברית. לאחר פטירתו נקבר בארץ.
מקורות:
* ביירך משה - וזאת לתעודה, הוצאת בית לוחמי הגיטאות והקיבוץ המאוחד, 1981.
* בילסקי טוביה, בלסקי זוסיה - יהודי-יער; מספורי פרטיזנים יהודים ביערות רוסיה הלבנה, תל-אביב תש"ו.
* גרוסמן חייקה-קובנר אבא - ספר הפרטיזנים, הוצאת ספרית הפועלים, 1958 (כרכים א` וב`).
* האנציקלופדיה של השואה, הוצאת יד ושם וספרית הפועלים, 1990.
* טק נחמה - משפחת אנשי היער, הוצאת יד ושם, 1993.
* יפה יהושע - פרטיזנים; קורות פלוגת פרטיזנים יהודים ביערות רוסיה הלבנה, תל-אביב תשי"ב.
* ירושלמי אליעזר ואחרים (עורכים) - פנקס נאווארעדאק, תל-אביב 1963.
* כהנוביץ` משה - מלחמת הפרטיזנים היהודים במזרח אירופה, הוצאת עיינות, תשי"ד.
* לוין ברוך - ביערות הנקם, הוצאת בית לוחמי הגיטאות והקיבוץ המאוחד 1968.
* מנור אלכסנדר ואחרים (עורכים) - ספר לידא, תל-אביב תש"ל.
* עדות מס` 8071, ארכיון בית לוחמי הגיטאות.
עשהאל ביילסקי 1908-2/7/1945 נפל במאריינבורג
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://motlc.learningcenter.wiesenthal.org/photos/p19/p8/p19812.gif]
קורות חיים מתוך אתר הפרטיזנים: בן למשפחה חקלאית מכפר סטנקיביץ` (STANKIEVITSH) שבאיזור נובוגרודק (NOVOGRODEK). ביוני1941 לאחר שהאיזור נכבש על ידי הגרמנים הוא נמלט ליער יחד עם אשתו חיה. מאוחר יותר הצטרף אליו גם אחיו זוסיה. בשנת 1942 הגיע אליהם גם האח טוביה ועימו קבוצת אנשים נוספת והם התארגנו ליחידה פרטיזנית. מדי יום ביומו הצטרפו אליהם יהודים נוספים שנמלטו מידי הגרמנים וכך קם והיה הגדוד הפרטיזני "קאלינין". טוביה נהיה למפקד הגדוד ועשהאל נתמנה לממלא מקומו ומפקד הפלוגה הקרבית.
עשהאל ויחידתו יזמו התקפות על הגרמנים ובאחת מהן שהתבצעה באיזור נובוגרודק עלה בידי אנשי יחידתו להרוג מספר רב של גרמנים ולקחת שלל נשק ואמצעי לחימה אחרים.
גדוד "קאלינין" של האחים בילסקי גדל והגיע עד לכ- 1,200 נפש. אולם רבים מהם - נשים, ילדים וזקנים - לא היו כשרים לשאת נשק ולהלחם. על כן העבירו האחים בילסקי את אנשיהם ליערות נאליבוקי והקימו את המחנה הפרטיזני המשפחתי שנשא את שמו "גדוד בילסקי".
עשהאל נקבע למפקד הפלוגה הלוחמת של הגדוד שעסקה במיקוש ופיצוץ מסילות ברזל ורכבות של האויב ובביצוע פעולות נקם נגד משתפי הפעולה המקומיים עם הגרמנים. בעת ובעונה אחת הוא היה גם אחראי להשגת מזון ואמצעי קיום אחרים לכל שוכני המחנה המשפחתי. עשהאל השתתף אישית במיקוש רכבות ולזכותו נזקפו הריסת שתי רכבות צבאיות גרמניות. לאחר שחרור האיזור על ידי הצבא הסובייטי הוא התגייס לצבא האדום והמשיך להלחם נגד הגרמנים. עשהאל נפל בקרב בחזית בקרבת העיר מאריינבורג (MARIENBURG).
מקורות:
* טק נחמה - משפחת אנשי היער, הוצאת יד ושם, 1993.
* כהנוביץ` משה - מלחמת הפרטיזנים היהודים במזרח אירופה, הוצאת עיינות, תשי"ד.
* קלכהיים משה - בקומה זקופה, הוצאת ארגון הפרטיזנים בישראל, 1991.
הכתוב נלקח כאמור מאתר הזכרון המרשים לפרטיזנים וללוחמי הגטאות:
http://www.partisans.org.il/Site/about.aspx?lang=he
נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 14-07-2007 בשעה 22:30.
|