27-11-2004, 12:48
|
|
|
חבר מתאריך: 04.08.04
הודעות: 1,580
|
|
הסינים מגלים את ישראל
בדצמבר לפני שנה החליטה לורן כץ, סטודנטית באוניברסיטה בבייג'ין, לערוך סקר בקרב עמיתיה הסינים על יחסם ליהדות ולישראל. כץ, אמריקאית ממוצא יהודי, ריאיינה במשך חודשיים 214 סטודנטים, מרביתם תלמידי האוניברסיטה ללימודים בינלאומיים. המרואיינים נשאלו על ידיעותיהם ועל יחסם לעם היהודי, לתרבות ולדת היהודיות ולתולדות העם היהודי. השואה בלטה מיד כנושא המוכר ביותר. האישיות היהודית המוכרת ביותר לסטודנטים היתה אלברט איינשטיין, ואחריה קארל מארקס, הנרי קיסינג'ר ומשה רבנו. רק שלושה מהנשאלים הביעו בסקר עוינות כלפי ישראל או היהודים. מצד שני, רק שני סטודנטים ידעו לומר כי יש להפריד בין מדיניות ישראל לבין היהודים "מכיוון שלא כל היהודים הם ישראלים".
יותר מ-50% מהנשאלים אמרו כי היהודים ממלאים תפקיד חשוב בעולם, בתחום העסקים, הפוליטיקה, או באופן כללי. רוב דומה של הסטודנטים אמרו כי היהודים מסקרנים אותם וכי היו שמחים ללמוד עליהם יותר. בין התשובות שקיבלה כץ לשאלה "מהם הנושאים המעוררים את סקרנותכם?" היו "הקשר בין היהדות לנצרות", "ערכי המשפחה והקהילה ביהדות", "הדמיון והשוני בין היהודים לתושבי שנחאי" ו"מדוע היהודים עושים ברית מילה ולא מעדיפים להגדיר את זהותם בדרכים כואבות פחות ובולטות יותר?".
היוזמה המקורית של כץ היא אחד הניסיונות הבודדים שנעשו עד כה לזהות את הלכי הרוח בסין כלפי היהודים. הסקר שעשתה אינו מייצג אמנם את הציבור הרחב אך הוא משקף מגמה רווחת בקרב דור העתיד של האליטות בסין. ממצאי הסקר משולבים במחקר חדש ששמו "סין והעם היהודי", שמפרסם בימים אלה המכון לתכנון מדיניות העם היהודי. זהו מכון מחקר הפועל בירושלים זה כשנתיים וממומן על ידי הסוכנות היהודית ותורמים יהודים מצפון אמריקה. המחקר על סין אמור להיות הראשון בסדרת פרסומים פרי יוזמתו של נשיא המכון, הפרופ' יחזקאל דרור, על "מעצמות עולות שאינן בעלות מסורת תנ"כית", קבוצה הכוללת גם מדינות כמו הודו וקוריאה.
"המחקר על סין הוא מסמך אסטרטגי שנועד לסייע לעם היהודי להתכונן לקראת הרגע שבו תהפוך סין למעצמת על", אומר מנכ"ל המכון אבינועם בר-יוסף. האירוע שעליו מדבר בר-יוסף יתרחש, לפי תחזיות המומחים, כבר במחצית הנוכחית של המאה ה-21. חוקרים אמריקאים וצרפתים העריכו באחרונה, כי בשנת 2050 יהיה התוצר המקומי הגולמי של סין גדול ב-75% מזה של ארצות הברית וביותר מכפליים מזה של האיחוד האירופי. לישראל וליהודים, כך נדמה, יש הרבה מה להפסיד מאיבוד הדומיננטיות של ארה"ב הנחשבת לבעלת בריתם העיקרית והכמעט יחידה.
מחבר המחקר על סין, הד"ר שלום סלומון ולד, מגלה דווקא אופטימיות. לדעתו, בהשקעה קטנה יחסית יוכלו היהודים להרוויח רבות מטיפוח הקשרים עם סין. זו מדינה נטולת עבר אנטישמי ושיחסה ליהודים מאופיין לדעתו בסקרנות, פתיחות ומקוריות. ולד מונה שורת צעדים שיוכלו להביא לקירוב בין העמים, ובהם עידוד הפקות בנושאים יהודיים, טיפוח הפעילות האקדמית בסין בתחום לימודי ישראל והיהדות, וביסוס נוכחות קבועה ומייצגת בסין של התנועות והזרמים המרכזיים בעם היהודי.
http://news.walla.co.il/?w=//631869
|