11-10-2005, 17:00
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
משקל הכדור.
מה שאנחנו קוראים פגז זה בעצם כדור. מבחינת הגדרות התחמושת של נאט"ו פריט תחמושת הנורה מקנה שקוטרו עד 155 מ"מ ייקרא כדור ו155-203 מ"מ יקרא פגז.
שים לב שזה גם מה שכתוב על התחמושת שלנו (כדור מעיך 105 מ"מ לדוגמא).
עכשיו ליתרון של תחמושת חצי אחודה: לכאורה העבודה בתחמושת כזו קלה יותר, אמנם ישנה עבודה כפולה אולם כל פריט שהטען טוען הינו בעל משקל קטן יותר. צריך לזכור שהצ'יפטיין היה אחד הטנקים הראשונים, אם לא הראשון,בעל קנה בקוטר שנחשב אז (במערב) לאימתני. הקפיצה בקוטר הכתיבה גם את עליית משקלל הקליע והתחמיש (מטען האבש"ר) ולכן משקל הכדור כולו.
נשאלה השאלה האם הטען מסוגל להרים כדור כבד כל-כך? בנוסף לא רצו לוותר על כדורים מהכבדים יותר (מעיך, פלאשט) שמשקלם בקוטר הזה היה גדול מאד (עד היום, עד כמה שאני יודע, אין פגז מעיך ל120 מ"מ. פגז הפלאשט לקוטר הזה נוצר במיוחד והוא קליע 105 מ"מ עם התאמות ל120) לכן עברו לשימוש בתחמושת חצי אחודה (מי חשב על תרמילי קרטון? וגם כשהן נוצרו עדיין יש לתחמושת החצי אחודה יתרון משקל).