לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה    ברוכים הבאים לפורום צילום!!!       אוסף אתגרי הצילום של כל הזמנים   מצגת-סרטון ישראל 3 מוכנה כעת להפצה, לצפייה לחצו כאן חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > תרבות ואמנות > צילום סטילס ווידאו
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 25-11-2004, 12:07
צלמית המשתמש של SnaX
  SnaX SnaX אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 22.06.02
הודעות: 4,181
תמונה מדריך - צילום פנורמי , נכתב ע"י אליאב

--מדריך זה נכתב ע"י אליאב, כל הזכויות שמורות לו--


לאחרונה העלתי את המדריך בפורום צילום מקביל.
בתגובה לפנורמת מגדלי יזרעאלי, ביקש GIVALD שאעלה את המדריך גם בפורום זה, אז בבקשה -מדריך לצילום פנורמה
1. רקע
2. הגדרה
3. נקודות התייחסות בצילום פנורמי
4. עקרונות תפעוליים
5. סיכום

1. רקע
לאחרונה התבקשתי לסייע לחבר בתחילת דרכו בצילום פנורמי. תוך כדי כך התחלתי לשרבט הסברים ונקודות להדגשה ומכאן הדרך לכתיבת מדריך זה היתה קצרה.
העיניים האנושיות מסוגלות לראות בזווית רחבה של קרוב ל- 170 מעלות. מעטות העדשות שמסוגלות לאפשר צילום אחד בתחום רחב כזה ולרובן בעיות עיוות אופטיות בקצוות (וזאת מעבר למחיריהן הגבוהים).
הפתרון לכך הוא הצילום הפנורמי, אשר ע"י חיבור מספר תמונות מאפשר השגת תמונה מאוחדת רחבה. בשנים האחרונות, באמצעות תוכנות פנורמה מיוחדות, הושגה גם האפשרות להפיק תמונת פנורמה אחת בתחום מלא של 360 מעלות.

2. הגדרה
צילום פנורמי הוא צילום המורכב ממספר תמונות שאוחדו לתמונה אחת רציפה.
בעצם ההגדרה איננה מתייחסת למספר התמונות המאוחדות, לקו המתאר של התמונה המאוחדת (זו יכולה להיות אופקית, אנכית או אלכסונית) ואפילו לאופן שבו מתבצע האיחוד (ידנית – גזירה והדבקת תמונות, ממוחשב ע"י המצלמה עצמה או ממוחשב באמצעות תוכנות חיצוניות במחשב).

3. נקודות התייחסות בצילום פנורמי
א. רציפות בין התמונות
ב. עומק שדה
ג. תנאי אור,צבע וגוון משתנים
ד. בעיות פרופורציה
ה. חצובה ?

א. רציפות בין התמונות
הכלל היסודי בצילום פנורמי הינו יצירת רצף של תמונות בעלות חפיפה ביניהן. מהי אותה חפיפה ? משמעות החפיפה איננה נשארת רק בפרטי הנוף אלא מתייחסת גם לגודל העצמים, לגווני הצבע, לבהירות ולעומק השדה. ככל שהאזורים החופפים בין התמונות יכללו גם את הנקודות שפורטו כך יקל עלינו (או על התוכנה) לבצע את האיחוד באופן שלא ניתן יהיה לזהות את אזורי האיחוד בתמונה המאוחדת.
בין היתר, מומלץ ע"י מרבית מפתחי התוכנות לייצור חפיפה של % 50 בין התמונות (או לכל הפחות % 30). שטח חפיפה גדול זה מספק לאלגוריתם מידע הדרוש לו כדי לבצע איחוד תמונות נאות (במקרים בהם שטח החפיפה קטן עלול החיבור בין התמונות להראות וחבל, ובעיקר במקרים בהם לא ניתן לחזור ולצלם את התמונה בכללותה).
באיזו עדשה לצלם? או באיזה זום ?
כאשר אנו מצלמים במצבי זום קיצוניים (טלה או רחב זווית) נוצר עיוות אופטי בקצוות התמונה, כך גם כאשר מצלמים בעדשות "פריים" שאינן במפתח "נורמלי". עיוות זה הוא הקושי הראשון בתהליך איחוד התמונות. על מנת לצמצם עיוות זה ואולי אף לבטלו רצוי לצלם בזום "נורמלי" (בסביבות 50 מ"מ).
(חלק מהתוכנות מבטיחות להתמודד עם עיוותים אלה במצבי הזום הקיצוניים ואף מבקשות נתוני מפתח העדשה כעזר לנקודת הפתיחה, אך לעתים ה"הבטחה" איננה עומדת במבחן המציאות).
עיוות אופטי נוסף נובע מהמעבר מנוף מרחבי תלת מימדי לתמונה פנורמית דו מימדית. הדבר מודגש בעיקר כאשר מצלמים סצנה עם נוף מתוחם, למשל חצר של מבנה או מבנה ארוך או רחב במיוחד. ברוב המקרים אין התוכנות מסוגלות לתת תשובה מלאה למצב זה והפתרון הוא לצלם את הצסנה באופן סימטרי, כך שהעיוות יהיה סימטרי משני צידי מרכז התמונה המאוחדת.
ב. עומק שדה
לרוב, תמונת פנורמה מתייחסת לנוף או מראה רחב יותר מאשר לאירוע נקודתי, ולכן עומק השדה המומלץ הוא הרחב ביותר שניתן. יותר מכך, שינויים בעומק השדה בין תמונה לתמונה הם אחת הבעיות הקשות שמרבית התוכנות אינן מסוגלות להתמודד עימן ! לכן חשוב לשמור על עומק שדה קבוע לאורך כל צילום התמונות המרכיבות את הפנורמה. המשמעות היא שאין לשנות זום או להחליף עדשות בין התמונות וכן לצלם במצב ידני או חצי ידני עם עדיפות לצמצם, כדי למנוע שינויי צמצם במצב האוטומטי. (שינוי צמצם, להזכירכם, מביא לשינוי עומק השדה). נכון שבצילומי נוף שבהם הפוקוס על אינסוף עומק השדה אף הוא גדול מאד וכמעט אינו משפיע על פרטי התמונה אך בשימושים אחרים כגון צילום מבנים או נוף מקרוב יש לדבר משמעות גדולה !
ג. תנאי אור, צבע וגוון משתנים
שינויים אלה קורים בגלל שינוי זווית השמש ובגלל תנאי הסביבה עצמם (תוואי שטח עם צל, אובך בגזרה מסויימת וכו'). במקרה כזה אין פתרון קסם.
במסגרת תכנון הצילום רצוי לבצע "צילום דמה" – לעבור את כל טווח הצילום כאשר לחצן הצילום במצב חצי לחיצה, ולזהות שינויים גדולים במהירות הצילום, בבהירות התמונה על גבי ה- LCD או ה- EVF וכן שימוש בהיסטוגרמה (למי שיש) לאיתור חשיפות חסר/יתר.
במידה ואפשר רצוי לעבור למוד ידני מלא ולמצוא מהירות ופיצוי חשיפה כאלה שיקטינו את השינויים הגדולים. כאשר מדובר בעריכה באמצעות תוכנת מחשב, רצוי לבחון את התמונות בעיניים ולראות האם ניתן ,תוך שימוש בתוכנה גרפית כמו פוטושופ, להקטין את ההבדלים הנראים בגוונים או בבהירות ובכך לסייע לקבלת תוצאות טובות יותר. במצבים קיצוניים כדאי לקבל החלטה לפצל את התמונה הפנורמית המאוחדת לשניים או לוותר לחלוטין על הצילום.
ד. בעיות פרופורציה
במשך הזמן התרגלנו לראות תמונה בפרופורציה מסויימת (לרוב 2:3 או 3:4 ). כאשר אנו נתקלים בסרט קולנוע בזווית רחבה קשה לנו להתרגל לתמונה באופן מיידי וכך גם עם תמונת הפנורמה.
באופן טבעי חיבור מספר תמונות ואיחודן יוצר "סטריפ" ארוך וצר (אופקי או אנכי). ניתן לשפר זאת ב-2 דרכים –
1). צילום של תמונות אנכיות כאשר מדובר בפנורמה אופקית או צילום תמונות אופקיות כאשר מדובר בפנורמה אנכית וכך גם תחולת התמונה המאוחדת תגדל.
2). להקפיד על קו המתאר של התמונות כדי שבעריכה הסופית לא נזדקק (אנחנו או התוכנה) לחיתוך גדול שהוא בעצמו מגדיל את חוסר הפרופורציה.
ה. חצובה ?
חצובה מבטיחה לך ציר קבוע שסביבו סובבת המצלמה ושומרת על קו מתאר קבוע. היא מאפשרת צילום במה' נמוכות וע"י כך שמירה על צמצם קבוע (רלוונטי במיוחד במהירויות הגבוליות , 1/60 - 1/30, שבהם רבים מתפתים לסמוך על יציבות ידיהם וגופם והתוצאה לא תמיד מספקת ... ).
בעקרון, ובתנאי אור טובים ניתן לצלם צילום פנורמי ללא חצובה, תוך תשומת לב שקו המתאר נשמר. בהמשך עם צבירת נסיון ה"עסק" הופך לאינטואיטיבי והצורך בחצובה נותר רק לתנאי אור גבוליים, בדיוק כמו בצילום רגיל. יצויין שלשימושים ספציפיים (כמו צילום פנורמי של 2 תמונות כתחליף לצילום בעדשה רחבת זווית) ניתן כמעט תמיד לצלם ללא חצובה !

4. עקרונות תפעוליים
להלן ריכוז עקרונות התפעול של צילום פנורמי –

- זכור תמיד שהאופציה לצילום פנורמי קיימת והשתמש בה.
- צלם תמיד במצב ידני או חצי ידני עם עדיפות לצמצם. שמור על צמצם קבוע .
- מפתח עדשה קטן (F גדול ככל שניתן).
- בצע תכנון מוקדם לצילום – זהה שינויים גדולים במהירות הצילום, בגווני הצבעים ובבהירות. נסה למצוא מהירות ופיצוי חשיפה שמקטינים שינויים אלה.
- שמור על קו מתאר קבוע במעבר בין התמונות.
- חפיפה גדולה בין התמונות (רצוי יותר מ- % 30).
- בצילום במקומות סגורים, השתדל לצלם במרכז הפנורמה (כדי לחלק את העיוות באופן סימטרי בין שני הצדדים).
- מומלץ לצלם תמונות אנכיות בפנורמה אופקית ותמונות אופקיות בפנורמה אנכית.
- אם חצובה זמינה – השתמש בה.


5. סיכום

במדריך זה נסיתי לכלול הסברים לבעיות שנוצרות ולסייע בהבנה טובה יותר של תחום צילום זה.
בכוונה לא נכנסתי לעומק הפרטים הטכניים וזאת כדי להקל על חובבי הצילום המתחילים והבינוניים. אני מניח שכל המעוניין להרחיב דעת ימצא מבוקשו באתרי האינטרנט.

אני מקווה שהמדריך יפתה רבים מהצלמים שטרם התנסו לבחון תחום צילום זה, ולאלה שכבר התנסו בו לשפר את איכות תוצאותיהם.
אדגיש שלמרות שלכאורה זה נראה מסובך עם הרבה דרישות ומגבלות, הרי בסופו של דבר התחום די פשוט וניתן להשיג תוצאות טובות כמעט באופן מיידי !
יותר מכך, עולם המצלמות הדיגיטליות מאופיין, כיום, בחסר בתחום עדשות רחבות הזווית (מרבית עדשות המצלמות הבינוניות בעלות תחום מ- 35 מ"מ ומעלה, ואפילו ב- DSLR תחום העדשות מוכפל פי 1.5-1.6 לעומת תחום אותה עדשה במצלמת הפילם). האלטרנטיבות להרחבת הזווית יקרות יחסית והתרומה האיכותית מוטלת בספק.
השימוש בצילום פנורמי פותר חסר זה באופן פשוט, יעיל ואלגנטי !!

בברכת שימוש יעיל ומהנה,

אליאב




דוגמאות -

http://www.fresh.co.il/redirect.php?link=20030808174757panorama11.jpg&action=do

http://www.fresh.co.il/redirect.php?link=20030808174938panorama22.jpg&action=do
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
הגלרייה שלי
Canon EOS 400D + 18-55 + 50 f/1.8 + 70-200 f/4L

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 18:25

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר