תגובה לראיון של אפרים הלוי ראש המוסד לשעבר, ב –Time magazine
תגובה לראיון של אפרים הלוי ראש המוסד לשעבר, ב –Time magazine
המחבר פירסם מאמרים בסוגית תגובת ישראל לגרעין האירני, ברבים מאתרי האינטרנט כמו Omedia , E-Mago , פרש, ואחרים תחת שם העט רובי בוזגלו. המאמר הזה בא כתגובה לידיעה שהתפרסמה ב- Ynet , ב-25.07.2008 , תחת הכותרת " אפרים הלוי: תקיפה באיראן תשפיע עלינו 100 שנה".
רובי בוזגלו27/7/2008
במאמר הזה שאני כותב, השתמשתי בתגובות של טוקבקיסטים שהגיבו לידיעה שהתפרסמה ב- Ynet , ב-25 ביולי 2008, בו סופר על הראיון של הלוי ב- Time magazine. אספתי את התגובות הרלבנטיות ביותר ויצרתי מאמר שנדמה לי שזו הפעם הראשונה שנכתב בשיתוף עשרות אנשים שכל מה שיש להם משותף, הוא שהם טוקבקיסטים ששלחו תגובות לאינטרנט.
אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר וראש המרכז ללימודים אסטרטגיים באוניברסיטה העברית, אמר בראיון ל Time magazine - , מהגיליון של ה-24 ביולי 2008, כי תקיפה ישראלית באירן "עשויה להשפיע עלינו ל-100 שנה". הוא הוסיף ש"צריך לתקוף את אירן רק כאפשרות אחרונה". כמו כן הוא אמר "אין להתרגש מאירן וכי אם תשגר טילים לעבר ישראל, לא יגרם הרבה נזק, מכיוון שצה"ל יירט עשרות טילים".
היו בין התגובות הרבה הערות משעשות ותמיהה, - בלשון המעטה, - כיצד הגיע הלוי לתפקיד ואולי הוא בעצם היה ראש מוסד ל.............. אני השתדלתי לשמור על איפוק ולהתעלם מה"פיקנטריה" ומהסארקאזם של ההערות.
הלוי דיבר על 100 שנים. איזה דיוק מדהים, כמעט כמו נוסטרדמוס! לא 99, לא 101 לא 103, - בדיוק 100, מספר עגול. אולי הוא יודע משהו שאנחנו לא יודעים והוא לא רוצה לספר לנו? אני בספק. כאשר הוא אומר שתקיפת אירן ע"י ישראל תשפיע עלינו למשך 100שנה, אנחנו מצפים לראות הסבר לכך. אך בכתבה אין כל פירוט והסבר.
מאה שנים, אפרים הלוי, זה הרבה זמן בקצב של המאה ה-21 . במאה שנים האחרונות היו שתי מלחמות עולם, עשרות מדינות קמו והתפרקו ביניהן ברה"מ, מדינת ישראל קמה ונלחמה 6 פעמים, העולם עבר מהפכות טכנולוגיות, האדם הגיע לירח ולמאדים, הטמיע את התעופה, טלפון וחשמל, המציא את האטום, את המחשב ואת האינטרנט, והרשימהארוכה. במאה שנים הבאות הרבה דברים יכולים לקרות. אם הייתה נועץ בעמיתיך לשעבר, היו אומרים לך למשל שיש בתוך ההנהגה הרוחנית הפוליטית של אירן מאבק בין הפלג הקיצוני בהנהגת אחמדינאז'אד לבין הפלג הפרגמטי בהנהגתו של עלי ח'אמנאי, מנהיגה הרוחני העליון של אירן. הממסד הרוחני האירני איננו עשוי מקשה אחת. יש אי שביעות רצון גובר ממדיניותו הקיצונית של אירן. יכול ליהיות שלאחר התקיפה של ישראל, כל ההנהגה הרוחנית תתיצב מאחורי אחמדינאז'אד ומעמדו יתחזק, אבל לא לאורך זמן. יגיע הרגע שעלי ח'אמנאי, ידרוש ממנו לקבל את האחריות (be accountable) על כשלון המדיניות הקיצונית שלו.
אפרים הלוי תחליט: או שהתקיפה תשפיע עלינו 100 שנה, או ש"אין מה להתרגש מאיראן"? . אתה סותר את עצמך.... התקפת טילים עלינו לא יביא נזק גדול ואילו התקפה שלנו עליהם יגרום לנו נזקל-100 שנה? כלומר יש להם משהו מסוכן בהרבה מאשר טילים?האם אתה מרמז שתקיפה בעת הזאת עלאירן לא תמנע ממנה התחמשות עתידית קרובה בנשק גרעיני? ובעצם התקיפה הנוכחית רקתיתן לאירן את העילה הנידרשת לתקוף אותנו בעתיד בנשק גרעיני ? רק הסבר כזה יכול להצדיק את כותרת הכתבה. חוץ מזה אתה כותב ש"צריך לתקוף את אירן רק כאפשרות אחרונה". ומה אז? זה לא "עשוי להשפיע עלינו ל-100 שנה"?
איך הלוי מרגיע אותנו ? "הם יירו עשרות טילים וצה"ל יפיל אותם". זהו ?זה סגור ? האם ישראל יכולה לקחת את הסיכון שטיל גרעיני יצליח לפגוע בתל אביב ? ואםאחד יסתנן אז הלוי יתנצל על הטעות ? ואם כשכבר יהיה להם נשק גרעיני הם ינצלו אתזה לסחוט אותנו ? אז הלוי יתנצל שוב ? ואם כתוצאה מהאיום חצי מדינת ישראל תברחלחו"ל והמדינה תשותק אז הלוי יחזיר אותם?
מה שמפחיד זו השאננות שלנו ושל עמיאירופה. איך מדינות אירופה לא חשבו ולא עשו כלום כשידעועל האיום הגרמני ההולך וקרב, לפני מלחמת העולם השניה. איפשרו לגרמניה הנאצית להמשיך להתחזקולגבי אימרותיו של היטלר, אמרו: "זו רק רטוריקה. הוא איש פרגמטי". בעוד מספרשנים, הילדים שלנו ילמדו על מלחמת העולם השלישית שמקורה ישראל-אירןויגידו גם הם "איך הם לא עשו כלום מול האיומים החוזרים ונשנים מצד אירן"? בראיה בדיעבד אפשר לומר שתקיפה מקדימה על גרמניה לפני מלחמת העולם השנייה הייתה "משפיעה עלינו לדורות"
ואולי ההגיון הוא לתקוף כל עוד לנו יש פצצה גרעינית ולהם עדיין אין?! רוב הערבים שונאים את האירנים בגלל היותם שיעים ופרסים. יש לשער שהם דוקא יודו לנו, ולאלהפך. אולי ניצחון על אירן ישתיק את כל אויבינו ל- 100 שנה? ובכלל מה האלטרנטיבה? אירן גרעינית אשר תספק נשק גרעיני למחבל מתאבד?
=============================
עד כאן מה שכתבו הטוקבקיסטים. אני לא בטוח שהייתי מנסח בצורה טובה יותר את מה שהם כתבו. הם לא היססו לקבל תשובות ממישהו שהיה "מישהו לשעבר" וחושב שזאת ערובה מספיקה בשביל להפריח מספרים ותרחישי אימה ללא כל הנמקה עובדתית ולוגית.
מחקר חדש שהמתפרסם בחודש מאי 2008, בארה"ב מלמד שאיומיה של אירן על תגובה קשה וכואבת במקרה שתותקף, אינם בהכרח מציאותיים. המאמר בשם: "The Last Resort", שמחבריו הם שני מומחים אמריקאים: Patrick Clawson and Michael Eisenstadt , מ"מכון וואשינגטון למדיניות במזרח התיכון", טוענים שלפחד מפני תגובת משטר האייתוללות יש אפקט משתק. עוד לפני שנורתה לעברה ירייה אחת, רשמה אירן הצלחה. היא יצרה לעצמה דימוי של מדינה בעלת עוצמה שלא תהסס להשתמש בה כדי להגיב ולנקום על פעולה צבאית נגדה.
לדעתם העובדות מוכיחות שתגובותיה של אירן בעבר על התקפות עליה או על אינטרסים חשובים לה הן לא חד משמעיים: היא לא הגיבה כשהטאליבן עלו לשלטון באפגניסטאן ופגעו במיעוט השיעי במדינה למרות איומיה; היא לא הגיבה כשארה"ב הפילה ב-1988 מטוס נוסעים אירני למרות דיבורים על נקמה; והיא גם לא הגיבה כאשר הצי האמריקאי הטביע את מחצית הצי האירני לאחר שספינות אירניות תקפו כוח ימי אמריקאי שיצא להניח מוקשים במפרץ.
כיום אירן מאיימת כי אם היא תותקף, היא תסגור את מיצרי הורמוז ותמנע את זרימת הנפט. זהו איום בעייתי שכן הוא יפגע גם בידידותיה ובתומכיה כמו סין והודו. אין ספק שבמקרה כזה הן "יכעסו" על אירן. בנוסף לכך האמריקאים הזדרזו לאיים איום שכנגד שהם יתקפו את אירן ואף ערכו תרגיל ימי יחד עם ספינות מלחמה בריטיות וצרפתיות ליד החופים הרדודים של צפון קרוליינה המדמים את החופים במיצרי הורמוז במפרץ הפרסי – תרגיל של השתלטות על האיים בכניסה למיצרים, בו מוצבות יחידות של משמרות המהפכה.
אז מר אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר, אם אתה רוצה להפחיד אותנו בתרחישי אימה אז תנמק בבקשה. תוארך בלבד איננו ערובה שכל מה שאתה אומר הוא בהכרח נכון!
רובי
roby5167@fastmail.fm
|