27-02-2008, 09:01
|
|
|
חבר מתאריך: 31.03.02
הודעות: 400
|
|
אני לא בטוח לגבי היתרונות של הפסיכומטרי, למרות שאני מכיר מקרים אישיים אשר בהם הפסיכומטרי נשמע לי כלקוי. לדוגמא, יש לי חבר בארץ עם ממוצע בגרות 98% עם כל המקצועות המדעיים (חוץ מביולוגיה) והמתמטיים ברמה של 5 יחידות, אבל בנסיון הראשון שלו בפסיכומטרי הוא לא קיבל ציון מספיק גבוה למקצועות המבוקשים, כגון הנדסת חשמל. לא היה לו ממש זמן כי זה היה לפני הצבא, וכעת הוא נמצא כמעט בסוף השירות והוא לומד כדי לכתוב את הפסיכומטרי שוב.
העניין הוא שהוא קיבל ציון מצויין בחלק של המתמטיקה והאנגלית, אבל העברית הלך קצת פחות טוב. אני לא רואה בכלל למה צריך לשנן כמה אלפי מילים בעברית שכמעט לא משתמשים בהם בחיי היום-יום כדי להתקבל למקצועות המדוייקים וההנדסה.
אני גר בקנדה וכאן המערכת עובדת בצורה יותר פשוטה. תנאי הקבלה לאוניברסיטה הם פשוט הממוצע בתיכון (אפשר להגיד ממוצע הבגרות, אבל כאן מערכת ה"בגרות" קצת שונה מישראל). הדרישות כעיקרון לא ממש גבוהות (תלוי באוניברסיטה ותוכנית הלימודים הספציפית), אבל עם ממוצע 80 אפשר להתקבל לרוב המקומות, למרות שעם ממוצע יותר גבוה הסיכויים יותר גדולים, וגם כן ניתן לקבל מלגות. חשוב לציין שגם האוניברסיטאות בקנדה, שלא כמו בארה"ב, הן מסובסדות, למרות שהמחיר עדין בהרבה יותר גבוה מישראל אם להפוך לשקלים.
עכשיו, רוב האוניברסיטאות הגדולות מקבלות הרבה אנשים, אבל בשנה הראשונה הרבה מהם נושרים (באוניברסיטה שלי בהנדסת חשמל משהו כמו 45% נשרו, כי אוניברסיטת טורונטו היא מאוד גדולה, עם 60,000 תלמידים). חלק מהאנשים נשרו כי הם היו חלשים מדי מבחינת הידע, וחלק נשרו פשוט כי לא עמדו בלחץ או הבינו שהנדסה זה לא בשבילם. ככה כל התלמידים שבאמת לומדים נשארים, וגם האוניברסיטה מקבלת הרבה כסף מכל אלה שנושרים בשנה השניה יש גם תלמידים שנכשלים ונושרים או נשארים לעוד סמסטר, אבל בשנה השלישית רוב האנשים הם כבר יחסית טובים.
המערכת הזאת עובדת די טוב כעיקרון, למרות שהרמה של כיתות בשנה א' כניראה הרבה יותר נמוכה מזאת של ישראל. כמובן, בישראל יש את הבעיה של מקום - ז"א אני מבין שבישראל אין כאלה אוניברסיטאות גדולות כמו פה. אבל בכל מקרה, לא לשכוח ש-1. גם מערכת הבגרויות בישראל היא יותר קשה ממה שיש לנו פה בקנדה, ו-2. מערכת הבגרויות בארץ היא אובייקטיבית, כיוון שבחינות הבגרות הן כלל-ארציות, בעוד שבקנדה אין כזה דבר בכלל, וקיימות רק בחינות אינטרניות. כתוצאה מהעובדה הזאת, חוץ מזה שאין לנו פה פסיכומטרי, אז הרמה של התלמידים גם תלויה בבית הספר. ממוצע 80 בבית ספר אחד יכול להשתוות לממוצע 70 בבית ספר אחר.
מה שאני רוצה להגיד עם זה, זה שמערכת הבגרויות בארץ היא די מספקת לדעתי כדי לדעת את הרמה של תלמידים, והפסיכומטרי הוא לא תמיד הוגן, כי אם לתלמיד פשוט לא הלך הפסיכומטרי מכל סיבה, הכל מתקלקל לפחות לשנה הבאה, למרות שיש לו ציונים מצויינים. רק נקודה למחשב ממישהו שמכיר מערכת במדינה אחרת
אה, ועוד דבר - בארה"ב יש את מערכת הSAT, שהיא קצת דומה לפסיכומטרי, אבל המבחנים האלה הרבה יותר פשוטים מהפסיכומטרי. בשביל ישראלי עם ידע שוטף באנגלית לא צריכה להיות בעיה בכלל לכתוב את הSAT.
|