18-04-2007, 16:47
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
|
|
בנתיב לוחמי חטיבת ''גבעתי'' בנגב
מישור החוף הדרומי הוא אזור רגוע שאינו מראה את ההיסטוריה שעברה עליו. לקראת יום הזיכרון ויום העצמאות ה- 59 למדינת ישראל החלטתי להמליץ על טיול במרחב הלחימה של גבעתי,אנדרטאות, שרידי מוצבים ולוחות זיכרון המנציחים את מורשת החטיבה.
בכל חניון מצויים שלטים ומפות, המתארים את סיפורי הקרבות על הגנת מדינת ישראל בימיה הראשונים, ימים בהם נלחמו חיילי חטיבת גבעתי וחטיבות נוספות לעצירת הצבא המצרי ולקביעת גבולותיה של המדינה.
אז איך מגיעים?
נוסעים בכביש מס' 4 (אשקלון-אשדוד) לכניסה הדרומית של העיר אשדוד. חוצים את מסילת הרכבת. ברמזור הראשון פונים ימינה ושוב ימינה לפי השילוט אל פארק "עד הלום" לכיוון גדות נחל לכיש. מחנים את הרכב ברחבה שלפני האנדרטה למצרים, וממשיכים ברגל כ- 500 מטר לכיוון אנדרטת הזיכרון לחיילי גבעתי וגשר הרכבת (הישן והחדש).
המסלול
נטייל בין העיר אשדוד לקיבוץ יד מרדכי. על גבעות הקרב ובאנדרטאות זיכרון ללוחמי החטיבה הוקמו פינות ישיבה מוצלות והוצבו שלטי הסבר המחברים את החיים עם הזיכרון. בשנת 1983 נוסד דור חדש של לוחמי גבעתי המתאמנים והמגנים על היישובים הקיימים, אלה שהדור שקדם להם נאבקו לקיומם.
במהלך המסלול, נהיה ב פארק "עד הלום" המספר את סיפור הגבורה והעוז של לוחמי חטיבת גבעתי בימי מלחמת השחרור. נגיע גם לרחבה המרוצפת בשושנת הרוחות. שמונה חצים בכיוון השעון המצביעים על מרחקים שונים. נבקר בפילבוקס- מצדית עגולה נקובת כדורים, שהייתה עמדת שמירה מימי השלטון הבריטי והגנה על גשרים ומסילות ברזל. הכינוי שלה נובע מצורתה הגלילית, כקופסת כדורים, ומולה- לוח זיכרון ללוחמי חטיבת גבעתי שנפלו בקרבות באזור. הפארק כולו משולט בשלטי הסבר המספרים את מורשת הקרב במלחמת העצמאות. ותיקי חטיבת גבעתי נאספים מדי שנה באנדרטה.
נחזור אל הרכב אל כביש מס' 4 וניסע לאורכו עד צומת אשכולות. בצומת נפנה שמאלה (דרום מזרח) ונמשיך עד לפנייה הראשונה שמאלה (מזרחה) אל גבעה 69. כשמה כן היא- גבעה שגובהה 69 מטר מעל פני הים. הגבעה ניכרת בשלושת מגדלי הבטון שעליה. הגבעה הייתה משלט חשוב במלחמת העצמאות, ובה אנדרטה לחיילי גדוד 51 של חטיבת גבעתי שנפלו בקרבות תש"ח מול הצבא המצרי.
מגבעה 69 נחזור אל הכביש המקשר את צומת אשכולות לצומת הודיה (כביש 232). נפנה בו דרומה (שמאלה- מזרחה) שם כדאי להיכנס לחניון קק"ל ובו באר ג'וליס, מבנה קבר שייח משולב בבאר וכן שביל בוטאני לצדו, ובו עצי בוסתן, פינת ישיבה ואתר הנצחה לחיילי גבעתי (שילוט הסבר במקום).
כאן עומדות שתי אפשרויות: אחת- מחניון קק"ל בהודיה לפנות דרומה בכביש 232 אל גבעה מס' 113- היא גבעת ארנון. (כחצי קילומטר מצפון לצומת גבעתי). האפשרות השנייה היא לפנות שמאלה (מזרחה) בצומת הודיה אל נגבה. להלן פירוט שתי האפשרויות:
גבעת ארנון (גבעה 113)- אתר הנצחה של גדוד 51 וסיפורו של יעקב ארנון. בסמוך לאתר גת ביזנטית (מאות 7-5 לספירה), ממנה נצפה אל מצודת יואב (משטרת עיראק סואידן) ובה מוזיאון מורשת גבעתי.
קיבוץ נגבה- בצומת הודיה נפנה שמאלה (מזרחה) בכביש 232 (מזרחה) ואחר כך ימינה לכיוון הקיבוץ. ניכנס אל הקיבוץ ונחנה במגרש החנייה שמשמאל לכביש. במלחמת העצמאות הותקף הקיבוץ על ידי הצבא המצרי ונהרס כליל, אך מגניו החזיקו מעמד ועמידת המופת שלהם הפכה לסמל ההגנה המרחבית. בקיבוץ המשוקם נמצאים מגדל המים הפגוע ובית העלמין הצבאי, ובו אנדרטה מברונזה לזכר המגינים והנופלים, פרי יצירתו של הפסל נתן רפופורט. כדאי לבקר בדגם המשוחזר של יישוב חומה ומגדל הנמצא מצפון לבית העלמין הצבאי.
נחצה את קיבוץ נגבה ברכב, נעבור ליד מגדל המים המנוקב ונמשיך דרומה בכביש המוביל אל מצודת יואב, היא משטרת עיראק א-סואידן. נחנה את רכבנו בחנייה, ממערב לבניין המצודה. זהו מבנה משטרה בריטי, שנבנה בשנת 1938 והיה אחד מאתרי הקרבות הקשים נגד כוחות הצבא המצריים במלחמת העצמאות. המצודה נקראת על שם יצחק דובנו, מפקד נגבה, שכינויו ב"הגנה" היה יואב. הוא נהרג בהפצצה מצרית על הקיבוץ. במצודת המשטרה נחנך בשנת 1990 בית חטיבת "גבעתי", הכולל מוזיאון המתאר את קורות החטיבה, חדר הנצחה, תצוגת נשק ומרכז חינוך (הכניסה בתשלום!).
נשוב אל כביש 232. לאחר נסיעה של 5 ק"מ דרומה מצומת גבעתי נגיע אל משלטי חוליקאת. במלחמת השחרור התבצר כאן הצבא המצרי שניתק את יישובי הנגב ממרכז הארץ. המשלטים נכבשו במבצע יואב בקרב קשה תוך מאבק פנים אל פנים בחפירות.
מכאן נמשיך לקיבוץ יד מרדכי. ניסע בכביש מס' 35 מערבה, לעבר אשקלון, עד לצומת ברכיה. בצומת זה נפנה שמאלה (דרומה) לכביש מס' 4. ניסע על פי השילוט עד לרחבת חנייה לצד אתר שיחזור הקרב. נעלה אל אתר השחזור וכאן נסיים את הטיול.
מקור
_____________________________________
|