29-11-2004, 12:25
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
יחידה מטכ"לית = יחידה שהיא תחת פיקוד המטה הכללי (מטכ"ל)
כלומר שכפיפותה הפיקודית (בד"כ בשעת בחירום בלבד עוברת ) ישירות למטכ"ל ולא לגורמי פיקוד אחרים.
בראש מבנה הפיקוד של צה"ל עומד המטה הכללי מתחת למטה הכללי הפיקוד מתחלק ויורד כלפי מטה. רוב היחידות כפופות, בשיגרה בחירום, למפקדת רמה ממונה, כך גדוד כפוף לחטיבה, חטיבה לאוגדה, אוגדה לגייס, גייס לפיקוד והפיקוד למטכ"ל.
אולם ישנן יחידות שלצורך מיידי הן כפופות ישירות למטכ"ל ללא תיווך, כך פלוגה מסויימת בשיריון יכולה להיות יחידת פריצה מטכ"לית במקרה של מלחמה עם סוריה, צוות מסויים ביחידת אגוז (או סיירת גולני) יכול להיות צוות כוננות מטכ"לי למקרה של ארוע טרור, באותה מידה אותו צוות יכול להיות צוות כוננות לוט"ר פיקודי. כך גם פלגת חילוץ מטכ"לית וכו'.
לרוב אין יחידות שהכפיפות שלהן היא למטכ"ל או לפיקוד באופן קבוע. יחידות כאלו מתחלפות בינהן. גם סיירת מטכ"ל אינה יחידה מטכ"לית אלא היא כפופה לראש אמ"ן (אגף המודיעין). לעומת זאת ישנן דווקא פלוגות שריון והנדסה ויחידות מודיעין וקשר מסויימות שלצורך עניין מסויים ולתקופה מסויימת כפיפותם היא למטכ"ל (או לפיקוד).
חשוב לא להתבלבל עם יחידה חטיבתית שכפיפותה היא ישירות למפקד חטיבה. כיום גם רוב היחידות שהוגדרו כיח"טיות כבר כפופות למפקד גדוד (מג"ד). דווקא יחידות יותר אפורות נשארו כיחידות חטיבתיות.