|
||||||||||||||||||||
|
עוד אשכול (כבד...) של תמונות מעניינות מתש"ח
לפני כמה ימים סימתי לארגן אוסף גדול מאוד של תמונות של לוחמי גבעתי בתש"ח – בעיקר של גדוד "הבוקעים" (52). לכל תמונה יש סיפור (ולהעלות אותם על הכתב ייקח שבועות ארוכים) וכן לרוב האנשים המצולמים. אני חושב שהאוסף הזה – אם מסדרים אות נכון – מראה יפה את אווירת תש"ח ביישוב המאורגן.
תהנו... ************************************************** ******************************************** אבטחת שיירות להר טוב, כפר אוריה, חולדה וירושלים. יושב על מכסה המנוע אהרון שרמן שנהרג יותר מאוחר בניצנים: http://www.izkor.gov.il/izkor86.asp?t=88286 |
באימונים ובהכנה ללחימה
סיור לשפך נחל שורק (היום ליד קיבוץ פלמחים) |
הגנה על יישובים
כפר אוריה
פלוגה ב' (רחובותיים) עם סרגנ'ט בריטי ממשטרת לטרון. לחבר'ה האלה הוחרמו כלי הנשק ע"י הבריטים ומאוחר יותר הוחזרו להם... (יחד עם עוד כלים שהבריטים החרימו ממקום אחר...). משמאל לבריטי, שלמה להט-צ'יץ, מ"מ. לוחמי פלוגה א' (ראשונים) שהחליפו את פלוגה ב' – במרכז יושב אהרון שרמן שנהרג מניצנים, משמאל לו (ממושקף) עוזר קוסובסקי: מקלען הברן של המחלקה שנהרג בקרב בתל גיבורים מאוחר יותר. http://www.izkor.gov.il/izkor86.asp?t=88278 מטוס קל זורק אספקה לנצורים נגבה |
תפיסה וישיבה במחנות בריטיים
מחנה בריטי שאני חושב (לפי שני מגדלי המים) שהיה דרומית לצומת כנות, לא רחוק מבח"א חצור. "בית הבק" – בית אפנדי ערבי דרומית לנס ציונה: היום בי"ח לחולי נפש. "קיבוץ ו'" – מחנה הכשרה ליד ראשל"צ (היום מוסד דתי בשם "שדה חמד" ליד כביש גהה) מחנה ביל"ו ועוד מחנה בריטי שהיה מצפון לו "חוות שפון" – ביר סלים לייד באר יעקב (היום שמואל הרופא ונצר סירני) שלהי המלחמה במחנה בית ליד קבלת תעודות זהות במחנה בית ליד |
מדהים ! מדהים! מדהים !...
מזמן לא קרה שכל כך קיויתי שהודעה שאני קורא לא תסתיים !.....
נותר טעם חזק מאוד של עוד..... |
פריטי "ציוד" מעניינים
מכשיר איתות "הליוגרף" (מכשיר זהה היה בשימוש במלחמת העולם הראשונה...), משאית מפקדת הגדוד ועמדת נ"מ.
|
SO FAR AWAY SO CLEAR
התמונות כל כך ברורות ו"חיות" שכמעט אפשר לשמוע את הצלילים .....
אני פשוט מתמוגג ....... |
אתרים הקרבות העיקריים:
הלחימה על הבית
פיצוץ בית אבו ג'באן (בית מידות שהיה היכן ששוכן היום חלקו המערבי של מכון וולקני - פחות או יותר מאחורי תחנת הדלק פז. כנופייה השתמשה בו לפיגועים כנגד הנוסעים ב"כביש הבטחון" מראשל"צ למולדת ולתל אביב. באחד הפיגועים מוקש גדול פגע בנוסעי אוטובוס ופצע את רובם) הבניין פוצץ תוך כדי קרב פעם אחת (ע"י מחלקה מרחובות בפיקוד שלמה להט-עומד שני מימין) ושוב פעם בפעולה שניה - ללא קרב בדיעבד. כיבוש קוביבה (היום שכונת כפר גבירול של רחובות: קרוב ליבנה. הנקודה השולטת ביותר באזור) כיבוש בשית - היום יישובי עשרת ליד גדרה מבצעים בפרוזדור ירושלים עלייה לי"ם בדרך בורמה תנומה באזור שער הגיא במבצע בן נון (קרבות לטרון) |
קרבות הדרום
משטרת בין גוברין אחרי שאגף שלה פוצץ - במהלך הפיצוץ נקברו במבנה כמה מוותיקי הגדוד וכן החבלן שרץ פנימה כדי לנסות ולחלץ אותם לפני הפיצוץ. מבצע יואב: משטרת עיראק סואידן אחרי כיבושה, מטה הגדוד מתחת לדשר בטון וקבר של חלל מצרי |
שלהי המלחמה
כיתור כיס פלוג'ה ומו"מ עם קצינים מצריים
מעבר הגדוד כולו לאזור השרון לקרבות הימים האחרונים למלחמה (מול העיראקים) |
ימי ופש בהפוגה הראשונה או השניה
טיול למצודת כוח (במיוחד נשלחו לטיולים עולים חדשים שגוייסו מייד עם הגיעם ארצה בחודשים שלפני), השתתפות במצעד בת"א ושתי תמונות שאותי עניינו במיוחד!
|
זהו: שתי תמונות מטיול בשנת ה-15 למדינת ישראל ועוד אחד מ-48
בתמונה הזאת שימו לב ל"שלל" שבידי החיילים: יש דברים שלעולם לא משתנים |
השלמה ותיקון קל לגבי "קיבוץ ו'"
קיבוץ ו' היה קיבוץ של השומר הצעיר. הוא ישב זמנית בצפון נחלת יהודה, ובתיו (בהם בית דו קומתי אחד, וגם מגדל מים עם חדר תצפית בראשו) עדיין ניצבים על מכונם. הם נמצאים ממערב לכביש בית דגן ראשל"צ, מול אזור התעשיה, וניתן לגשת אליהם בפניה מערבה מכביש זה, בערך מול הפניה לטיב טעם.
בשנת 1948, עלה הקיבוץ להתישבות קבועה מול הר תבור - ומאז הוא נקרא עין דור. "קיבוץ ו'" עבר לידי הסוכנות היהודית, ושימש מעין מעברה לעולים חדשים. |
תודה!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
אני אבדוק את זה
מבנה הבטון שעליו אתה מדבר (יושב על רכס כורכר נמוך, למעשה קרוב מאוד לאותו "בית אבו ג'בן" שמוזכר בהמשך) מוכר לי מסיפורים אחרים, אבל ממה ששמעתי מכמה מקורות (כולל מאדם שהוא יליד עזרה וביצרון ועדיין גר שם: זו השכונה הקטנה שלייד תחנת מכבי האש, מאות מטרים גם משדה חמד וגם מהפרדסים שמצפון לנחלת יהודה ("ב'" - זו למעשה מעברה שהפכה לשכונה. נחלת יהודה "המקורית" קרובה בהרבה לראשון לציון) קיבוץ ו' היה בתחום המובד הדתי עין חמד. היו כמה "קיבוצים" סביב המושבות באזור. רק מהזכרון אני מכיר את "עקיבא" (היום כפר הנוער יוהנה ז'בוטיסקי בין שיכון המזרח לבאר יעקב), הקיבוץ שהיה ליד רחוב ירושלים (כביש הגישה לצריפין: היום יש שם רק אנדרטא בצורת חומה ומגדל) ואם אני לא טועה אז גם קיבוץ בין נחלת א' לב', צפונית ל"כביש הכיכרות" הדי חדש: יש שם מגדל עגול שנאמר לי פעם ששימש בית מלאכה לבורסקאים, ועוד כמה בתים שהיום נושקים לנחלת ב'.
מהקיבוצים הללו יצאו כמה וכמה גרעינים כולל התישבות "11 הנקודות". מחר אבדןק בדיוק האם אותו "ו'" היה בשדה חמד או צפונית מזרחית לו. גם בצפון נס ציונה (גבעת מיכאל) היה לפחות קיבוץ אחד כזה. עריכה: עכשיו אני מבין שאתה מתכוון לקבוצת המבנים שצפונית לכביש הכיכרות, יותר מול "אל גאוצ'ו" אם לדייק. הגישה ברכב אליהם היא מתוך כביש האורך של נחלת ב'. |
אכן
ולא בכדי האנדרטה בצומת ירושלים-גבעתי בראשון נותנת כבוד לגרעינים שיצאו מהמושבה להקים יישובים ברחבי הארץ.
לגבי בית אבו ג'בן: לדעתי מה ששרד ממנו אם בכלל נמצא בתחומי מכון וולקני (לא יצא לי לראות). באיזור זה, ליד תחנת פז, ניתן להבחין בשרידיה של ברכת מים ששימשה להשקיה בכפרים הערביים באיזור וכן גרוטאה של סירה (!!!) לגבי המחנה עם שני מגדלי המים- זה לא נראה לי ליד צומת כנות (בני עי"ש) כיוון שהמגדלים שם נמצאים בשיפולי גבעה. ייתכן ומדובת בתל השומר. גם שם, אם זכור לי טוב, יש מגדלי מים כאלה. |
הסירה מאחורי משתלת הפרחים והעלים הירוקים נמצאת שם מסוף שנות ה-90
בית אבו ג'באן עמד היכן שהיום ישנם 3-4 עצי פיקוס ענקיים (נראים היטב מהכביש - ממש במקביל אליהם, ליד הכביש, יש מין שלט זכרון לחלל תאונת דרכים ועליו רשום "שולי") שליידם אנדרטא לחללים מעובדי המכון. נותר מהבית קטע של חומה שלו ובריכת אגירה ליידו. כשהייתי בביה"ס יצאנו לשם לטיול של יום בעקבות תש"ח וכבר אז זה כל מה שהיה.
לגבי הבסיס הבריטי: תל השומר לא כל כך בתחום הפעילות, אבך לך תדע. אני די בטוח שאמצא תשובה לזה די מהר. |
מדהים! תודה רבה!!
|
אין מילים.......
תודה!
|
מן הסתם זה מה ששרד מהפיצוץ
הבית פוצץ בתחילת 1948, כיוון ששימש מקום ריכוז לכנופיות.
האנדרטה "שולי" היא חדשה, יחסית, בת כשנתיים והיא לזכר אישה שצעדה צעדת בוקר בשולי הכביש בשבת בבוקר ונדרסה למוות. |
את מה ששרד מהפיצוץ אפשר לראות בתמונה שהבאתי
ועוד כמה תמונות נוספות.
אחרי קום המדינה יושר השטח וההריסות פונו (כמו גם הריסות בית הקק"ל, מפקדת חסן שלמה וכו'). |
ולאחר בדיקה...
קיבוץ ו' - על גבעה בשולי נחלת ב'
הקיבוץ הדתי - היום שדה חמד (מכאן יצא גרעין קיבוץ סעד אם אני לא טועה) קיבוץ רביבים - ישב בפינת רחוב י"ם וגבעתי "קיבוץ ג'" - אחד שלא ידעתי עליו: עמד היכן שהיום נמצא בניין ההיסתדרות בראשל"צ. |
מרתק!!!!
|
יישר כוח. מאלף ומרתק.
|
מדהים
קובץ תמונות ענק .
|
אהבתי את המושב שובר הביצים שהוסיפו לג'יפ.
|
מה הפך את גבעתי למיוחדת?
כמתעניין חובבני נדמה לי שגבעתי חריגה בין חטיבות החי"ש של תש"ח.
היה לה מח"ט נערץ יוצא פלמ"ח, פוליטרוק משורר פרטיזן מיוסר, היתה לה סיירת ג'יפים נערצת. ומעל לכל, יש לה מורשת קרב מהוללת ומתועדת היטב עם מוניטין של עצירת הצבא המצרי הפולש. לעומת זאת, רבות מחטיבות החי"ש האחרות נלחמו את מלחמותיהן בשקט ונסוגו בדממה לשולי הזכרון הלאומי. האם מלכתחילה גבעתי משכה אליה מתנדבים טובים יותר, או שהייחודיות התפתחה במהלך הקרבות בהשפעת הפיקוד, ואולי הכל זה יחסי ציבור משופרים? |
תמונה נוספת לשרשור הזה מאותה תקופה . של אותם אנשים .
קיבלתי את התמונה משלמה מנוחין זה שמחזיק את השפורפרת של מ"ק 300 https://2010-uploaded.fresh.co.il/2...23/52704416.jpg |
מעניין מאד
יש בתמונות ריכוז גבוה מהרגיל של מקלעי שפנדאו ותמק"י תומפסון משני הסוגים. בתמונת השלל ניתן לזהות במרכז ולמטה, נעוצה בקרקע סכין פלמ"ח.
|
כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 19:27 |
הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©